Pretul petrolului a scazut pe pietele americane cu peste doi dolari, un baril fiind cotat la 89,91 dolari. Si pe pitele asiatice barilul a pierdut in jur de 60 de centi in cadrul tranzactiilor electronice de vineri dimineata.

Analistii economici spun ca situatia este determinate de majorarea stocurilor si de temerile legate de problemele de pe pietele financiare. In plus exista semnale tot mai clare ca OPEC (Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol) nu are de gand sa decida o reducere a productiei in cadrul intalnirii extraordinare de vineri de la Viena, productie care se situeaza in prezent in jurul cifrei de 29,67 milioane de barili pe zi.

Daca consumul mondial se va reduce, cartelul petrolier ar putea reduce productia in cadrul viitoarei reuniuni programata la 5 martie, scrie Le Monde in editia de vineri. Cotidianul apreciaza ca OPEC va lua o decizie prudenta atat din cauza riscului de recesiune in SUA, care este in continuare mare, cat si din cauza ca se apropie primavara in emisfera nordica, ceea ce va duce la o scadere a consumului.