Turista slovacă accidentată grav, vineri după-amiază, în masivul Retezat a fost preluată de pe munte de un elicopter SMURD şi transportată la spital, la capătul unei acţiuni de salvare în care au fost angrenate trei echipe de salvamontişti din judeţul Hunedoara, potrivit Agerpres.

Victima, în vârstă de 25 de ani, a suferit mai multe traumatisme la cap şi membrele superioare, după ce alunecat pe potecă în timp ce cobora de pe vârful Retezat (2.482 m).

"Incidentul s-a petrecut la circa cinci minute după ce turista a început să coboare de pe vârful Retezat. Din nefericire, tânăra a alunecat şi a suferit un dublu traumatism cranian şi o fractură la mână", a declarat, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, acţiunea de salvare şi intervenţia elicopterului au fost foarte dificile din cauza terenului accidentat şi a condiţiilor meteo, deoarece în cursul zilei de vineri în masivul Retezat a plouat.

Din aceste motive, elicopterul nu a putut ateriza, victima fiind asigurată şi ridicată apoi de la sol cu un troliu special, până în cabina aparatului de zbor.

"Elicopterul nu a putut ateriza din cauza reliefului accidentat. Victima a fost preluată de la sol cu ajutorul unui troliu special, după ce au fost luate toate măsurile de siguranţă. Turista a avut noroc pentru că ploaia s-a oprit şi s-a putut interveni cu un elicopter", a arătat Bodean.

Conform informaţiilor salvamontiştilor, tânăra accidentată va fi transportată cu elicopterul la un spital din Târgu Mureş.

O altă turistă, din acelaşi grup cu victima, prezintă câteva probleme legate de deplasarea pe jos, dar va coborî de pe munte ajutată de salvamontişti.

Cele două turiste din Slovacia se află în masivul Retezat împreună cu alte şase persoane, grupul instalându-se cu corturile în campingul din vecinătatea lacului Bucura (2.040 m).

Trei echipe formate din nouă salvamontişti de la punctele de permanenţă din Râuşor, Lacul Bucura şi Pietrele s-au deplasat pentru a veni în ajutorul victimei. O altă echipă de suport a plecat din municipiul Hunedoara spre masivul Retezat pentru a sprijini operaţiunea de salvare.