Debitul fluviului Dunarea va inregistra o scadere semnificativa in urmatoarea saptamana, pana la valoarea de 2.900 mc/s, cu 1.500 mc/s sub media multianuala a lunii august, reiese din prognoza de specialitate publicata joi de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) si citata de Agerpres.

Debit scazut pe DunareFoto: HotNews / DP

Conform specialistilor, in intervalul 24-31 august, in aval de Portile de Fier debitele vor fi, mai intai, in crestere pe sectorul Gruia - Tr. Magurele, relativ stationare pe sectorul Zimnicea - Giurgiu si in scadere pe sectorul Oltenita - Tulcea, iar ulterior, in a doua parte a perioadei analizate, in scadere pe tot sectorul.

La nivel general, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere in prima parte a intervalului, pana la valoarea de 3.300 mc/s, dupa care va scadea pana spre 2.900 mc/s, situandu-se sub media multianuala a lunii august (4.300 mc/s).

In ceea ce priveste prognoza pe rauri, valabila pentru perioada 25-31 august, INHGA precizeaza ca, in prima parte a intervalului de prognoza, debitele medii zilnice vor fi in general stationare, cu exceptia unor rauri din nordul si centrul tarii, unde vor fi in scadere usoara.

In a doua parte a intervalului, debitele vor fi in scadere usoara, iar in ultimele doua zile sunt posibile cresteri de niveluri si debite pe unele rauri mici din zonele de deal si munte din nordul, centrul si estul, din cauza precipitatiilor prognozate.