Politia Rutiera, Directia de Investigare a Criminalitatii Economice (DICE) si inspectorii Autoritatii Nationale Sanitara Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au instituit, vineri dimineata, filtre la intrarile in Capitala si verifica transporturile de alimente si de animale vii, arata Politia Romana, potrivit News.ro.

La intrarile in Capitala au fost instituite 11 filtre rutiere, iar polititstii opresc, pentru verificari, in special autovehiculele care transporta alimente sau animale vii. Inspectorii ANSVSA verifica apoi documentele de provenienta ale marfii si daca ar putea exista pericole pentru populatie. Ministrul Afacerilor Interne, Dragos Ioan Tudorache, a convocat, marti, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), fiind adoptate masuri urgente pentru prevenirea aparitiei pestei porcine africane in Romania.

Aparitia unor cazuri de pesta porcina africana ar conduce la un dezastru economic pentru crescatorii, producatorii si procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autoritatile statului trebuie sa intreprinda toate demersurile privind intarirea controalelor la frontiera pentru a evita introducerea virusului in Romania, arata Asociatia Romana a Carnii (ARC).

Avertizarea asociatiei vine in contextul in care Republica Moldova a notificat aparitia pestei porcine africane in gospodariile populatiei aflate in nordul raionului Donduseni la mai putin de 70 de kilometri de frontiera cu Romania. ￯In aceste conditii, este necesar ca atat fermierii cat si producatorii de carne de porc, precum si unitatile care manipuleaza vanat salbatic, in special aceia care isi desfasoara activitatea in judetele riverane cu Republica Moldova si Ucraina sa sporeasca vigilenta si supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune sa fie imediat raportata serviciilor sanitare-veterinare teritorial￯, spun reprezentantii ARC.