14 persoane din comuna gorjeana Bumbesti-Pitic au fost evacuate din cauza unor alunecari de teren care s-au reactivat in urma ploilor abundente din ultima perioada, transmite Mediafax.

O alunecare masiva de teren s-a reactivat, miercuri seara, intr-un sat din comuna Bumbesti-Pitic. Situatia s-a agravat in aproximativ doua ore, motiv pentru care autoritatile locale au dispus primele masuri.

"Din cauza precipitatiilor cazute in ultima perioada, a avut loc o reactivare a alunecarii, o scufundare masiva de teren, in satul Carligei Deal. Am dat decizie de evacuare a celor patru gospodarii, in care locuiau 14 oameni￯, a declarat, pentru Mediafax, Michy Nioata, primarul comunei Bumbesti-Pitic.

La fata locului au mers, joi, reprezentanti ai Prefecturii Gorj si pompierii.

"A avut loc o alunecare de teren pe o suprafata de aproximativ 1.000 metri lungime si aproximativ 500 metri latime, cu o surpare de 10-15 metri. Prefectul judetului Gorj a dispus constituirea si deplasarea la fata locului a unei comisii mixte formata din reprezentanti ai Institutiei Prefectului Gorj, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj si Inspectoratul de Stat in Constructii, care au constatat ca patru gospodarii cu anexe gospodaresti sunt in pericol de a fi afectate, a fost afectat gardul care imprejmuieste proprietatile, drumul satesc a fost afectat pe o lungime de aproximativ 300 metri, nemaiexistand posibilitatea de acces la trei proprietati, iar doi stalpi ai retelei de alimentare cu energie electrica au fost afectati", a declarat, pentru Mediafax, Mihai Avramescu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj.

Trei familii au decis sa se mute la rude, iar celelalte persoane, de la ultima gospodarie, au de ales intre caminul cultural si scoala de la Poienari, care este

inchisa.

"In aceeasi zona, anul trecut o casa s-a prabusit. Acum s-a apropiat la cinci metri si de celelalte patru case, de aceea s-a dispus evacuarea. Deocamdata, nu putem sa vorbim de o consolidare, pentru ca este nevoie de un studiu care costa foarte mult, ceea ce este exclus acum", a mai precizat primarul.

Pamantul s-a surpat in Bumbesti-Pitic, la o zi dupa alunecarile de teren care au avut loc in comuna Logresti, unde o conducta petroliera a explodat si Drumul Judetean 675C a fost inchis pentru efectuarea lucrarilor de consolidare.