Ministerul Mediului va propune, miercuri, Guvernului directionarea sumelor incasate din taxa de prima inmatriculare de la bugetul de stat la Fondul pentru Mediu.

Banii vor fi folositi pentru finantarea proiectelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, a declarat ministrul Mediului Attila Korodi.

"Desi, ca principiu, taxa de prima inmatriculare a masinilor este o taxa de mediu, nu este foarte vizibila destinatia ei pentru ca, pe circuit, nu exista o evidenta clara...Ministerul Mediului va inainta o nota in guvern prin care propunem ca suma provenita din aceasta taxa sa ajunga in proportie de suta la suta la Fondul pentru Mediu. Avem sustinerea guvernului si cred ca acest lucru va fi posibil", a declarat, marti seara, la Realitatea TV, Korodi.

Potrivit acestuia, din fondurile provenite din taxa auto si incasate de Administratia Fondului pentru Mediu vor fi finantate proiecte de mediu, care vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

De asemenea, ministrul a mai aratat faptul ca schimbarea destinatiei fondurilor incasate din taxa auto vizeaza si accesul direct al persoanelor fizice la acesti bani, prin depunere de proiecte.

Ministrul Finantelor a declarat saptamana trecuta ca Executivul va mentine taxa de prima inmatriculare, insa aceasta va fi modificata potrivit cerintelor Comisiei Europene printr-un act normativ care va fi elaborat pana in luna februarie.