Hidrologii au emis cod galben de inundatii pe rauri din judetele Caras Severin, Timis, Mehedinti, Gorj si Dolj, de joi pana sambata, putand sa apara scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale.

Potrivit Mediafax, avertizarea vizeaza raurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timis mijlociu si inferior si afluentii sai, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Caras Severin si Timis), Drincea, Desnatui, Jiu mijlociu si inferior si afluentii sai (judetele Mehedinti, Gorj si Dolj).

Hidrologii avertizeaza ca, avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 72 de ore, incepand de joi, ora 12.00, in aceste bazine se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri importante de niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, ca urmare a efectului combinat al precipitatiilor prognozate, cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte si propagarii. Aceste fenomene ar putea sa apara pana sambata la ora 16.00.

"Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare pe raurile din judetele Mehedinti si Dolj", precizeaza hidrologii.

Meteorologii au emis, miercuri, o atentionare de cod galben de vreme rea valabila de joi pana sambata dupa-amiaza, in aproape toata tara, fiind anuntate ninsori, precipitatii mixte si vant care va depasi la rafala 70 de kilometri pe ora si va viscoli zapada.

Potrivit ANM, de joi, ora 13.00, pana vineri, ora 16.00, vor fi precipitatii importante cantitativ, intensificari ale vantului si ninsori in 24 de judete - Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Dambovita, Hunedoara, Maramures, Prahova, Timis, Arges, Brasov, Caras-Severin, Dolj, Harghita, Mures, Sibiu, Valcea, Bacau, Buzau, Covasna, Gorj, Mehedinti, Neamt, Suceava si Vrancea.

Atentionarea se va extinde, de vineri, ora 16.00, pana sambata, la aceeasi ora, in aproape toata tara, cu exceptia judetelor Botosani, Iasi, Timis, Arad, Bihor, Mures, Salaj si Satu Mare.

In cele doua zile vor cadea precipitatii mai ales sub forma de ninsoare in toate zonele montane, in Oltenia, Muntenia, centrul si sudul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei si in sudul Banatului. De asemenea, in restul teritoriului precipitatiile vor fi mixte.