Peste 60 de perchezitii sunt facute miercuri dimineata, in Capitala si sase judete, la firme si suspecti de evaziune fiscala si spalare de bani la comertul cu medicamente pentru boli grave, prejudiciul in acest caz fiind estimat de anchetatori la 3 milioane de euro, potrivit Politiei Romane, citate de Mediafax.

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratul General al Politiei Romane, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, au descins la 64 de adrese - domiciliile unor persoane si sediile unor societati comerciale din Bucuresti si judetele Ilfov, Buzau, Iasi, Ialomita, Arges si Olt.

Sunt vizate 20 de firme specializate in depozitarea si vanzarea de medicamente, care, potrivit anchetatorilor, s-ar fi sustras de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat.

Dupa perchezitii, zece persoane ar urma sa fie duse la audieri.

"In urma cercetarilor s-a stabilit faptul ca, in perioada anilor 2013-2014, reprezentantii societatilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea in lantul legal a unor medicamente cu valoare mare de piata utilizate in tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatita, diabet, procurate la negru de pe piata interna sau comunitara. De asemenea, s-a mai stabilit ca, prin intermediul societatilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) catre persoanele vizate din circuitul infractional, iar banii astfel obtinuti fiind reintrodusi in circuitul ilicit prin transferuri bancare si contracte de imprumut fictive", precizeaza Politia Romana.

Prin acest mecanism, in circuitul legal din Romania si din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentantii firmelor vizate in dosar, mai sustin anchetatorii.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat, stabilit cu sprijinul specialistilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala, este de peste 3 milioane de euro.

La descinderile de miercuri participa aproape 200 de politisti, luptatori din cadrul Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale si specialisti criminalisti. Actiunea beneficiaza de suportul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.