Un numar de 559 de piese de tezaur, respectiv monede din aur si argint si o bratara dacica, in valoare totala de 45.500 de lei, au disparut de la Muzeul Portile de Fier din Drobeta Turnu Severin, iar Politia a inceput o ancheta in acest caz, fiind deschis dosar penal pentru furt si neglijenta, relateaza Mediafax.

Disparitia obiectelor de tezaur a fost constatata de conducerea Muzeului Regiunii Portile de Fier la inceputul lunii iunie, cand a fost facut inventar de predare a gestiunii de catre un angajat al muzeului care urma sa se pensioneze, ulterior fiind anuntata Politia.

"Consideram ca este un prejudiciu adus muzeului, este o pierdere si de aceea sustinem organele de ancheta si pastram rigorile impuse pentru ca anchetatorii sa ne aduca inapoi aceste piese pierdute. Aceasta pierdere am constatat-o ca urmare a unui inventar de predare a gestiunii la pensionare din partea unui gestionar al muzeului si am dispus reluarea inventarului, iar in momentul in care analiza interna ne-a condus catre ideea ca exista aceasta pierdere am sesizat organele abilitate ale statului", a declarat, vineri, managerul Muzeului Portile de Fier, Doinita-Mariana Chircu.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti, Roxana Visan, in urma anchetei preliminare s-a constatat ca lipsesc 559 de obiecte de tezaur - monede de aur si argint, o bratara dacica, o fibula, ambele din argint, valoarea prejudiciului fiind estimata la 45.500 de lei.

"In 4 iunie conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti a fost sesizata in scris de catre managerul Muzeului Regiunii Portilor de Fier din Drobeta Turnu Severin cu privire la faptul ca din colectia numismatica a institutiei s-a constatat, cu ocazia inventarierii, lipsa unui numar de 559 de piese: o bratara dacica, o fibula de aceeasi provenienta, ambele din argint, dar si 557 de monede din aur si argint, valoarea prejudiciului fiind de 45.500 de lei. In acest sens s-a intocmit dosar penal pentru infractiunile de furt calificat si neglijenta in serviciu", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti, Roxana Visan.

Conform acesteia, politistii Serviciului Investigatii Criminale au stabilit un cerc de suspecti.

Surse din randul anchetatorilor spun ca 178 de obiecte disparute sunt din aur si 376 din argint, toate facand parte din tezaurul monetar al Muzeului Regiunii Portile de Fier, a carui colectie numara aproximativ 90.000 de piese.

Aceleasi surse au aratat ca bratara disparuta este una dacica, din argint, cu cap de lup, care impreuna cu fibula disparuta dateaza din anul 80 inainte de Hristos.

Sursele judiciare au aratat, de asemenea, ca printre piesele disparute se numara ducati venetieni din aur datand din anii 1300-1400, florini unguresti din aur datand din perioada anii 1300-1440, guldeni germani din aur din anii 1350-1400, grosi sarbesti din argint, ducati din argint de pe timpul lui Mircea cel Batran, 158 de ducati din aur datand din anul 1700, zechini venetieni din aur din anul 1700, monede din argint din timpul Imperiului Otoman, 66 de monede austriece din aur si din argint.

Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, aflat in subordinea Consiliului Judetean Mehedinti, a intrat intr-un proces de reabilitare in anul 2009, in baza unui proiect finantat cu fonduri europene in valoare de 51,7 milioane de lei, existand suspiciunea ca obiectele de tezaur ar fi disparut in momentul in care s-a facut transferul pieselor pentru depozitarea lor pe perioada lucrarilor.

Termenul de finalizare a lucrarilor era august 2013, dar acesta a fost ulterior prelungit, lucraile nefiind terminate nici acum, astfel ca muzeul este inchis publicului.