Stire actualizata: O aeronava care a plecat, luni dupa-amiaza, de la Bucuresti spre Oradea si care avea la bord un echipaj medical, printre care si pe purtatorul de cuvant la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, a aterizat fortat in judetul Cluj, potrivit unor surse din MAI citate de Mediafax. Informatii initiale indicau ca avionul s-a prabusit. La ora transmiterii acestei stiri, jandarmii montani au ajuns la locul accidentului. Avionul era pilotat de Adrian Iovan.

UPDATE Echipele de interventie nu pot gasi medicii si echipajul din avion

Echipele de interventie trimise unde a aterizat fortat avionul cu medici care zbura de la Bucuresti la Oradea nu pot gasi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizata aproximativ intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri.

Surse medicale au declarat pentru Mediafax ca medicii si echipajul din avionul care a aterizat fortat nu fost gasiti pana la ora transmiterii acestei stiri, in ciuda faptului ca a fost localizata aproximativ zona unde s-ar afla aeronava.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a spus, la la randul sau, ca din informatiile pe care le are de la seful Salvamont Cluj, care a trimis echipaje la fata locului, zona in care se afla avionul este la granita judetelor Cluj, Alba si Bihor.

El a precizat ca avionul s-ar afla in zona "Ursoaia", care este foarte accidentata si se afla la o altitudine de peste 1.400 de metri.

"Cea mai mare problema este localizarea avionului", a spus Uioreanu.

UPDATE Elicopterul de la SMURD Mures s-a retras din zona accidentului aviatic, din cauza cetii

Elicopterul de la SMURD Mures trimis la locul unde a aterizat fortat avionul care zbura de la Bucuresti spre Oradea s-a retras din zona accidentului, din cauza cetii, au declarat pentru Mediafax oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

"Conditiile meteo nu permit aterizarea, astfel ca elicopterul a fost nevoit sa se retraga", au spus sursele citate.

In acest conditii, la locul accidentului vor interveni trei ambulante, doua masini de interventie pentru victime multiple si jandarmii montani, despre care surse medicale au precizat anterior ca ar fi ajuns deja la fata locului.

UPDATE Avionul a fost localizat in zona localitatii Fantanele din Cluj

Avionul care ar fi aterizat fortat luni dupa-amiaza a fost localizat in zona localitatii Fantanele din judetul Cluj, in apropierea unui lac de acumulare, au declarat pentru Mediafax oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

La locul accidentului au fost trimise trei ambulante, doua masini de interventie pentru victime multiple si un elicopter de la SMURD Mures.

"Un prim echipaj de interventie, format din jandarmi montani, a sosit la fata locului. Toti cei sapte din avion sunt constienti si ar urma sa fie transportati la Cluj", au precizat surse medicale.

Potrivit surselor citate, in avion se aflau medici de la spitalele bucurestene "Sf. Maria", Fundeni si Elias, precum si unul de la o unitate sanitara din Oradea.

Oficiali din MAI au precizat ca avionul, de tip Britten Norman 2 (BN 2), are doua motoare, o viteza de croaziera de 200 kilometri pe ora si poate transporta opt pasageri.

UPDATE Seful IGSU:Toate persoanele din avion, in viata, medicul care a sunat la 112 a acordat primul ajutor

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Ion Burlui, afirma ca toate cele sapte persoane aflate in avionul medical sunt in viata, ranitii primind ingrijiri de la medicul care a sunat la 112 pentru a anunta accidentul aviatic.

El precizat ca toate informatiile pe care le are de la fata locului au fost furnizate de unul din medicii din avion, cel care a sunat la 112 si care le-a acordat ingrijiri medicale persoanelor din aeronava.

Seful IGSU a spus ca nu se poate pronunta asupra starii de sanatate a celor sapte persoane aflate in aeronava.

UPDATE Politia Cluj: Nu se cunoaste locul unde se afla avionul, este cautat in zona Belis-Scarisoara

Seful Politiei Judetene Cluj, Tudor Grindean, a declarat ca deocamdata nu se cunoaste locul exact unde se afla avionul care s-ar fi prabusit, aeronava fiind cautata in zona Belis (judetul Cluj) - Scarisoara (judetul Alba), transmite Mediafax.

Seful Politiei Judetene Cluj, Tudor Grindean, a spus ca avionul de mici dimensiuni, in care se aflau sapte persoane si care se deplasa de la Bucuresti spre Oradea, s-ar fi prabusit in zona Belis-Scarisoara, mai multe echipaje de interventie indreptandu-se spre zona respectiva.

Coordonatorul Programului National de Transplant, Victor Zota, a precizat, pentru Agerpres, ca la bordul avionului se aflau medici de la Institutul Clinic Fundeni si de la Oradea.

Avionul, care apartine Agentiei Nationale de Transplant, decolase de pe Aeroportul Baneasa din Bucuresti si se indrepta spre Oradea, unde medicii urmau sa participe la o operatie de transplant.

Potrivit sursei citate, deocamdata nu se cunoaste exact unde s-ar fi prabusit avionul, el fiind cautat in zona Belis-Scarisoara.

Purtatorul de cuvant al Politiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat pentru Mediafax ca apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind facut de o persoana care se afla in avion, dupa prabusirea acestuia.

Barbatul a anuntat ca avionul s-a prabusit intr-o zona muntoasa si ca sunt persoane ranite.

***

Avionul de mici dimensiuni s-a prabusit in apropierea localitatii Belis, in judetul Cluj, intr-o zona montana.

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan, a declarat ca in aeronava erau sapte persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 si a anuntat accidentul aviatic.

El a precizat ca la ora transmiterii acestei stiri, mai multe ambulante se indreapta spre locul accidentului.

Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistenta si doi membri ai echipajului de zbor.

Sursele citate au precizat ca toate cele sapte persoane sunt in viata.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o interventie de prelevare de organe.

***

Prefectul judetului Cluj, Gheorghe Vuscan, a afirmat, pentru B1 TV, ca din informatiile de care dispune de la serviciile de urgenta nu ar exista niciun mort, cei sapte pasageri fiind raniti.

Potrivit acestuia, avionul efectua o cursa Bucuresti - Oradea si a fost "nevoit sa aterizeze fortat" intre Huedin si Campeni, in zona Belis Scarisoara.

La 9 ianuarie 2006, patru persoane, intre care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Hauta, pilotul Valentin Stanescu si copilotul Augustin Toma, si-au pierdut viata dupa ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prabusit in apropierea aeroportului din Iasi.