Camil Matase, arestat pentru ca si-a ucis sotia si unul dintre cei doi fii in SUA, ramane in detentie, a decis, luni, Curtea de Apel Bucuresti, care a respins recursul acestuia fata de masura preventiva.

Autoritatile judiciare din SUA au transmis Parchetului CAB, prin Ministerul Justitiei, o cerere de extradare a lui Camil Matase, in care garanteaza ca acesta nu va fi condamnat la moarte, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, americanii au transmis, in cursul saptamanii trecute, o cerere de extradare pe numele lui Camil Matase - barbat care are cetatenie romana si americana.

Sursele citate arata ca pe numele acestuia au fost puse in miscare proceduri judiciare in legatura cu decesul sotiei si fiului acestuia, Matase fiind principalul suspect.

Aceleasi surse sustin ca in cererea de extradare facuta de americani se precizeaza ca daca barbatul va fi extradat, autoritatile statului Texas nu il vor condamna la pedeapsa capitala, respectiv la moarte prin injectie letala.

Cererea de extradare a fost inaintata Curtii de Apel Bucuresti (CAB), care judeca luni acest caz, urmand sa hotarasca daca Matase va fi predat sau nu autoritatilor americane.

Camil Matase, arestat pentru ca si-a ucis sotia si unul dintre cei doi fii in SUA, ramane in detentie dupa ce tot Curtea de Apel Bucuresti, a respins, luni, recursul acestuia fata de masura preventiva.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva.

UPDATE: Cererea de extradare a lui Camil Matase va fi discutata in 5 decembrie la Curtea de Apel Bucuresti

Cererea de extradare a lui Camil Matase va fi discutata pe 5 decembrie de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), care a emis luni pe numele acestuia un mandat de arestare provizorie in vedere extradarii pentru 18 zile.

Curtea de Apel Bucuresti trebuia sa judece luni cererea de extradare transmisa prin intermediul Ministerului Justitiei in cazul lui Camil Matase.

La termenul de luni al procesului, instanta a constatat ca autoritatile americane nu au transmis toate documentele necesare judecarii acestui caz, astfel ca a stabilit ca judecarea cererii de extradare sa aiba loc in 5 decembrie, informeaza Mediafax.

Totodata Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie solicitarea accesorie in cazul unei cereri de extradare, respectiv arestarea provizorie in vederea extradarii. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a emis un mandat de arestare provizorie in vedere extradarii pe numele lui Matase pentru o perioada de 18 zile.

Decizia in cazul acestui nou mandat poate fi contestata la instanta suprema.

*

La judecarea recursului, Camil Matase a plans in fata judecatorilor si le-a spus ca regreta "enorm" ce a facut.

Barbatul a fost arestat preventiv in 21 noiembrie, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti. Judecatorul care a dispus arestarea lui Matase a aratat, in motivarea deciziei, ca faptele comise de acesta sunt "de o gravitate sporita" si au un impact major in randul opiniei publice.

Matase le-a spus procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca o suspecta pe sotia sa ca a intrat intr-un anturaj cu persoane care se ocupa de trafic de droguri si proxenetism.

"Acesta a relatat ca din vara anului 2013 a inceput sa aiba discutii cu sotia determinat de faptul ca aceasta nu mai dorea sa intretina relatii intime cu el si ca, desi nu dispuneau de sume mari de bani, aceasta trimitea fara stirea lui bani rudelor din Romania. Anterior datei de 10-11 noiembrie 2013 cu aproximativ doua saptamani de zile, motivat de faptul ca presupunea ca sotia a intrat intr-un anturaj cu persoane care se ocupa de trafic de droguri si proxenetism, si-a achizitionat un pistol de calibru 9 milimetri si o cutie de munitie", au aratat procurorii in referatul in care au propus arestarea preventiva a lui Camil Matase.

Barbatul le-a spus anchetatorilor ca, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, dupa ce a consumat bauturi alcoolice, si-a impuscat sotia in timp ce aceasta dormea, iar in 11 noiembrie si-a impuscat fiul.

"Acesta a mai aratat ca in noaptea din 10 spre 11 noiembrie, dupa ce in prealabil a consumat bauturi alcoolice, a luat hotararea de a-si impusca sotia, lucru pe care l-a si facut in timp ce aceasta dormea in dormitorul conjugal situat la parterul locuintei. Ulterior, in seara de 11 noiembrie 2013, pe motiv ca fiul sau are unele boli cronice, a hotarat sa-l impuste si pe acesta, situatie in care a luat pistolul si, in timp ce fiul sau era asezat cu spatele, l-a impuscat in zona capului", au scris procurorii in documentul citat.

Matase le-a mai spus anchetatorilor ca a plecat din Statele Unite ale Americii doar pentru a-si vizita mama in Romania, dupa care urma sa se intoarca si sa se predea autoritatilor judiciare din Texas.

Mama lui Camil Matase a sesizat, in 18 noiembrie, Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov cu privire la faptul ca fiul sau, care locuieste in SUA, a revenit in tara in perioada 14-15 noiembrie. El i-ar fi povestit mamei sale ca si-a ucis, prin impuscare, sotia si unul dintre fii.

"Ca urmare a denuntului formulat, au fost efectuate verificari, atat in mediul virtual, cat si pe linie de cooperare politieneasca, rezultand ca in localitatea de domiciliu a inculpatului au fost gasiti decedati sotia si fiul acestuia, care prezentau la nivelul capului plagi prin impuscare", a aratat Parchetul ICCJ.

Camil Matase are 48 de ani, este din Brasov si a fost prins in seara zilei de 20 noiembrie, de politistii brasoveni, intr-un restaurant din judetul Vrancea, unde se afla cu mai multe persoane, potrivit unor surse judiciare.

Autoritatile americane au transmis in Romania o solicitare privind prinderea si audierea barbatului, cercetat pentru omor calificat si deosebit de grav.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca mandatul ar fi ajuns la Biroul Interpol Romania in 20 noiembrie.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au preluat cauza de la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, iar in 21 noiembrie l-au retinut si au propus instantei arestarea lui preventiva.

Potrivit presei americane, crima a fost descoprita in 14 noiembrie, de Teodor Matase, in varsta de 17 ani, fiul barbatului. Adolescentul, care este student la Universitatea Texas Austin, i-a gasit morti pe mama sa, Emilia Matase, de 47 de ani, si pe fratele sau, Emanuel, de 26 de ani, in locuinta lor din localitatea Cypress, statul Texas.

Initial, anchetatorii nu au facut public modul in care mama si fiul au fost ucisi, dar au confirmat ca era foarte mult sange in casa. Mai tarziu, ei au anuntat ca femeia a fost impuscata de mai multe ori, fiind gasita in dormitor, iar baiatul a fost impuscat in cap, o singura data, si a fost gasit la etajul al doilea al locuintei.

Camil Matase a plecat in Romania imediat dupa comiterea crimei, fara sa anunte pe nimeni.

Conform presei americane, ancheta a fost inceputa de FBI, care a colaborat cu Politia Romana in acest caz, fiind emis un mandat de arestare pe numele romanului.

Potrivit paginii de Facebook, barbatul a absolvit Colegiul National "Andrei Saguna" din Brasov, apoi si-a continuat studiile la Universitatea "Transilvania". Sotia sa, Emilia, era originara din localitatea Sacele, iar in urma cu cativa ani, impreuna cu cei doi copii ai lor, au emigrat in SUA, in statul Texas.