Zeci de perchezitii au loc, joi dimineata, in judetul Mehedinti, intr-un caz de evaziune fiscala in care ar fi implicata familia sefului Politiei Locale din Drobeta Turnu Severin si mai multi oameni de afaceri, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 10 de milioane de euro, informeaza Mediafax.

UPDATE Seful Politiei Locale Drobeta Turnu Severin si sotia acestuia, dusi la audieri

Seful Politiei Locale Drobeta Turnu Severin si sotia acestuia au fost ridicati, joi, de politisti de la locuinta lor si dusi la audieri, in urma perchezitiilor din judetele Mehedinti, Gorj, Dolj, Timis, Dambovita si municipiul Bucuresti, care vizeaza o retea specializata in evaziune fiscala.

Procurorii DIICOT si ofiterii de la Crima Organizata fac, joi dimineata, 80 de perchezitii in judetele Mehedinti, Gorj, Dolj, Timis, Dambovita si municipiul Bucuresti, fiind vizata o retea specializata in evaziune fiscala.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, reteaua, in acest caz ar fi implicata si familia sefului Politiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micsoniu, precum si mai multi oameni de afaceri, inregistra facturi fictive la firmele pe care le aveau in calitate de actionari majoritari sau asociati.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca membrii gruparii au identificat mai multi agenti economici interesati sa-si diminueze ilegal baza impozabila prin inregistrarea in evidentele contabile a unor documente aferente unor operatiuni comerciale nereale, dupa care, prin mai multe firme controlate de catre ei au emis facturi ce nu reflecta operatiuni economice reale catre acestea", se arata intr-un comunicat DIICOT.

Potrivit comunicatului, grupul infractional organizat a furnizat aceste facturi fiscale in schimbul unor comisioane cuprinse intre 4-10% din valoarea inscrisa pe acestea, iar contravaloarea lor era achitata prin transferuri bancare in conturile firmelor emitente.

"Ulterior, sumele erau retrase in numerar in aceleasi zile in care erau incasate, iar dupa retragerea in numerar a sumelor respective si dupa retinerea comisioanelor stabilite, liderii gruparii inapoiau banii partenerilor de afaceri, care ii reintroduceau in patrimoniul firmelor detinute", se precizeaza in comunicat.

Conform DIICOT, sstfel, in cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii gruparii au efectuat livrari nereale de marfuri catre mai multe firme, care in acest fel si-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situatie care a dus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 28.900.000 de lei, constand in TVA si impozit pe profit deduse in mod nelegal.

"S-a retinut faptul ca in perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unitati bancare, au fost incasati aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral in numerar din conturi, nefiind platit niciun furnizor de catre firmele controlate de grupul infractional. Retragerile de numerar s-au facut in baza unor documente false, respectiv ,borderouri achizitii fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor functionarilor bancari", mai precizeaza DIICOT.

Prejudiciul in acest caz este estimat la aproximativ 10 de milioane de euro.

Printre firmele vizate se numara si o firma de paza detinuta de sotia sefului Politiei Locale Drobeta Turnu Severin.

Procurorii ar urma sa puna in aplicare 38 de mandate de aducere, intre persoanele care vor fi audiate numarandu-se oamenii de afaceri Constantin Badescu, Constantin Izvoranu, sotia sefului Politiei Locale Drobeta Turnu Severin, dar si avocatul omului de afaceri Constantin Badescu, Sorin Crudiu, au precizat sursele citate.

Actiunea este coordonata de DIICOT Mehedinti in colaborare cu Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Mehedinti, participand aproximativ 300 de forte de interventie.