UPDATE 12.40 Numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor produse in judetul Galati a ajuns la opt, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Galati, Nicolae Bacalbasa, in sedinta comandamentului pentru situatii de urgenta convocata la Guvern, anunta Mediafax.

Zona afectata de inundatii in judetul GalatiFoto: Google Earth

"Se pare ca sunt opt morti - sase persoane inecate si doua persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoana este data disparuta", a spus presedintele CJ Galati in sedinta comandamentului pentru situatii de urgenta convocata la Guvern si condusa de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

El a precizat ca echipele de pompieri, jandarmi si politisti merg din casa in casa in zonele inundate, pentru a cauta eventuale victime ale viiturilor.

"Se face cercetare casa cu casa de catre ISU, dat fiind ca este vorba despre oameni batrani. Este posibil ca cifra de pierderi umane sa creasca, a spus Bacalbasa.

Un bilant precedent al inundatiilor produse noaptea trecuta in localitatile din nord-vestul judetului Galati vorbea despre sapte persoane decedate, potrivit reprezentatilor Inspectoratului Judetean de Politie, citati de Agerpres.

Ultima victima confirmata era o femeie in varsta de peste 80 de ani, gasita moarta in propria locuinta din comuna Costache Negri.

De asemenea, era data disparuta in continuare o fetita in varsta de opt ani din comuna Cudalbi, a precizat sursa citata.

Celelalte sase persoane decedate sunt din comuna Cuca (trei), alte doua din comuna Costache Negri si o o alta persoana din localitatea Cudalbi.A fost alertat intregul efectiv de politie din mediul rural, care a actionat atat pentru diminuarea efectelor inundatiei asupra posturilor de politie cat si pentru ajutorarea populatiei civile, reducerea pierderilor de vieti omenesti si limitarea pierderilor de bunuri. Au fost constituite echipe de cautare a persoanelor date disparute, precizeaza sursa citata.

De asemenea, efectivele Serviciului Rutier si Biroului D.N.E. au actionat pe drumurile nationale si judetene pentru redirectionarea traficului rutier in zonele afectate si facilitarea accesului utilajelor pentru indepartarea aluviunilor aduse de pe versanti.

In continuare, politistii vor actiona alaturi de reprezentantii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din judetul Galati pentru limitarea pagubelor produse de caderile abundente de precipitatii, se mai afirma in comunicatul IPJ Galati.

UPDATE 1: Peste 700 de case din 17 localitati din judet au fost inundate, sute de oameni fiind evacuati, a declarat presedintele Consiliului Judetean Galati, Nicolae Bacalbasa.

In unele zone din judet, cantitatile de precipitatii au fost de 110 l/mp, formandu-se viituri pe versanti, relateaza Mediafax.

"Au fost cantitati foarte mari de precipitatii (110 l/mp la Grivita, 96 l/mp la Vladesti) si scurgeri importante de apa pe versanti, fapt ce a dus la cresterea rapida si semnificativa a debitelor paraielor Suhu si Geru. Viiturile au facut patru victime. In localitatea Cuca, doi barbati cu varste de 62, respectiv 85 de ani au murit inecati, o femeie de 74 de ani a decedat cel mai probabil in urma unui infarct, iar la Cudalbi, o fetita de opt ani a fost luata de viitura. De asemenea, o persoana este data disparuta, la Grivita", a spus purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea.

Potrivit acesteia, au fost inundate peste 700 de case si peste 500 de curti si gradini, fiind evacuate de catre pompieri 339 de persoane si salvate 45 de persoane si 122 de animale.

Reprezentantul ISU Galati, Eugen Chirita a declarat ca in urma ploilor torentiale circulatia a fost partial blocata pe drumul national 26, intre localitatile Vladesti si Oancea o situatie similara inregistrandu-se si pe un drum judetean intre localitatile Chiraftei si Viile. Traficul feroviar pe ruta Galati-Barlad a fost blocat temporar intre Mastacani si Fartanesti din cauza terasamentul caii ferate, afectat de aluviuni pe o portiune de aproximativ un kilometru.