O explozie a avut loc, luni dimineata, intr-o sala de curs a Facultatii de Telecomunicatii de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", in timpul examenului de licenta, dupa ce un barbat a intrat in sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care le-a detonat, fara a exista victime, relateaza Mediafax. Atentatorul - Stan Oliver Florin - avea asupra lui un echipament exploziv periculos. Potrivit anchetatorilor, explozibilul pe care il avea in rucsacul din spate provenea dintr-un proiectil ramas neexplodat din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cal. 100 mm, care, daca ar fi explodat ar fi putut rani sau omora pe toti cei aflati in sala. In jurul acestui proiectil barbatul a construit un trepied pe care a fixat un cui care sa percuteze capsa.

Intr-o alta geanta avea un bidon cu cinci litri cu benzina. In momentul in care a activat declansatorul, bomba nu a explodat deoarece capsa era deja utilizata. Intreg proiectilul avea marimea unei sticle de plastic (PET) de 1,5 litri.

"Incidentul s-a petrecut in fata decanului, s-a soldat prin detonarea explozibilului spunand ca are ceva de reglat cu politia. Dupa detonare studentii l-au imobilizat, iar acum politia face verificari, pt ca personajul a declarat ca mai are bagaje lasate in corpul vechi al cladirii. Individul arata exact ca un student. In momentul in care el incerca sa isi pregateasca arsenalul, s-a produs o detonare mica si in momentul in care nu era atenta a fost imobilizat. Decanul a cerut sa ramana ostatic, pentru ca studentii sa poata plece, dar individul nu a vrut," a declarat ministrul delegat pentru Invatamant superior, Mihnea Costoiu.

Martori la incident:

  • "Individul a venit, a tipat la noi si a spus ca detoneaza bomba. S-a creat panica. La un moment dat avea un declansator in mana, care a explodat, l-a lovit. Eu am sarit atunci repede pe el, m-am umplut de sange. Nu ma consider un erou, daca eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuati, iar in amfiteatru a mai ramas o geanta, insa acolo cred ca era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu stim cine este, nu a facut nici o revendicare referitoare la universitate. A spus ca daca nu vine Politia detoneaza bomba", a declarat Marian Prescura, studentul care a intervenit dupa ce a explodat dispozitivul, citat de bzi.ro.
  • "Eram in amfiteatru, dadeam examen de licenta. Dintr-o data a intrat un individ cu doua genti si a spus ca are o bomba la el. S-a creat panica. El avea un dispozitiv in mana, care a explodat. A lesinat, a fost lovit la mana si, dupa acest moment, un student a intervenit, a sarit pe el si l-a imobilizat. O parte din studenti au lesinat. Imediat au venit autoritatile si l-au luat. Habar nu am cine este persoana, nu-mi amintesc daca il cunosc. A fost o situatie incredibila. Eu de multe ori m-am gandit ca se poate intampla asa ceva. Nici nu-mi imaginez ce ar fi fost daca se intampla altfel", a spus un profesor care se afla in amfiteatru.

Secretarul unei comisii de licenta, care a anuntat politia, a povestit ca in fata lui s-a prezentat un tanar care avea un rucsac in spate si un dispozitiv cu buton in mana, relateaza ZiaruldeIasi.ro. Tanarul a spus ca arunca facultatea in aer si, pentru a fi mai credibil, a apasat pe buton.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Iasi, Anca Vajaiac, a declarat ca un barbat a intrat intr-o sala de curs de la Facultatea de Telecomunicatii, unde avea loc examenul de licenta, avand la el un rucsac in care se afla un dispozitiv exploziv improvizat, potrivit Mediafax.

Barbatul a inceput sa ii ameninte pe cei din sala de curs, dupa care a detonat materialul exploziv.

In urma exploziei nu a fost ranita nicio persoana.

Doi dintre studentii aflati in sala au reusit sa il imobilizeze pe barbat si au sunat la 112, iar la scurt timp barbatul a fost retinut si dus la Politie, unde este audiat la ora transmiterii acestei stiri.

Potrivit sursei citate, in prezent se fac verificari pentru a se stabili identitatea barbatului si despre ce tip de exploziv este vorba.

Fascultatea de Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" unde a avut loc incidentul functioneaza in cladirea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", corpul de cladire respectiv fiind evacuat, la fata locului aflandu-se politisti si pirotehnisti.

Decanul Facultatii, Bogdan Ion, a afirmat ca inainte de a intra in sala barbatul i-a spus prodecanului ca este fost student al universitatii.

"Este fost student al nostru. Prodecanul l-a intrebat daca fost studentul nostru si el a confirmat, spunand ca a trecut multa vreme. Oricum, nu si-l aminteste nimeni", a spus decanul.

El a mai spus ca barbatul avea in jur de 30 de ani, insa martorii incidentului au aprecieri diferite legate de varsta barbatului.

Decanul a precizat ca barbatul avea parul lung si era imbracat in haine negre.

Patruzeci de studenti si patru cadre didactice se aflau in sala de curs a Facultatii de Telecomunicatii din Iasi in momentul in care un barbat a detonat o bomba, decanul facultatii, Ion Bogdan, spunand ca a incercat sa il scoata pe barbat pe hol, pentru a discuta, insa acesta cerea sa vina Politia.

Decanul Facultatii, Bogdan Ion, care se afla in sala in care a intrat barbatul, a declarat ca a discutat cu acesta si a incercat sa il convinga sa nu puna in practica amenintarile, spunandu-i sa il ia pe el ostatic, insa barbatul a spus ca nu are ce sa discute si ca vrea sa vina Politia.

"Spunea ca vrea sa vina Politia, ca are revendicari de discutat cu Politia, nu cu noi. I-am spus sa iesim pe hol si discutam, sa ma ia pe mine ostatic si mi-a spus ￯nu faceti voi ordine aici￯", a spus decanul.

Asistentul universitar Daniel Matasaru, care se afla in sala de curs in momentul in care barbatul a intrat si a detonat materialul exploziv, a spus ca in sala erau 40 de studenti din anul IV care sustineau licenta, precum si patru cadre didactice.

"Nu il cunostea nimeni. A spus ca are o bomba, iar eu in acel moment am reusit sa ies din sala, motivand ca trebuie sa arunc un pahar cu cafea. Am lasat usa deschisa si am reusit sa sun la 112. Cat eram pe hol s-a auzit o bubuitura, inteleg ca a detonat o capsa pirotehnica din tot ce avea. Avea in spate un rucsac mare, de munte, cu o incaracatura foarte mare. Daca nu as fi reusit sa ies si sa sun la Politie probabil ca ne-am fi trezit intr-o situatie de luare de ostatici. A fost socant", a afirmat Matasaru, care a precizat ca "barbatul era cablat si se pregatea sa detoneze materialele explozive".