Apa contaminata cu tricloretilena a fost gasita in panza freatica din Voluntari-Ilfov, in zona fostei IPRS Baneasa, in opt puturi la mica adancime, proprietarii acestora fiind notificati sa nu mai foloseasca apa, iar toti cei cu surse proprii de apa, sfatuiti sa faca analize, relateaza Mediafax.

Detinatorii acestor puturi sunt, in majoritate, persoane fizice, dar exsita si proprietarii persoane juridice, inclusiv un poligon de tir, a precizat Craciun.

Totodata, angajatii DSP Ilfov fac in continuare cercetari pentru a vedea cate gospodarii sunt afectate, cei care au surse proprii de apa fiind sfatuiti sa faca analizele specifice, pentru ceilalti neexistand suspiciuni, a mai spus seful directiei.

Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia de Sanatate Publica si Politia din Ilfov au fost sesizate, alaturi de Administratia Nationala "Apele Romane", dupa ce un cetatean din Voluntari, care locuieste in apropierea fostei IPRS Baneasa (in prezent, SC Baneasa SA) a reclamat ca apa din putul sau este contaminata cu tricloretilena.

In urma unui control efectuat in 9 mai, s-a constatat ca intr-un corp de cladire al SC Baneasa SA - aflata in insolventa si unde nu se mai desfasoara nicio activitate industriala - se aflau patru recipiente din material plastic ce contineau tricloretilena reziduu.

Administratia "Apele Romane" a amendat intreprinderea cu 35.000 de lei pentru incalcarea Legii Apelor nr.107/1996, prin "exploatarea sau intretinerea lucrarilor construite pe ape sau care au legatura cu apele, fara respectarea prevederilor autorizatiei de gospodarire a apelor".

Totodata, "Apele Romane" a dispus ca SC Baneasa SA sa ia toate masurile necesare pentru asigurarea depozitarii corespunzatoare a recipientelor cu tricloretilena si cu alte substante periculoase potential poluatoare aflate pe teritoriul societatii, astfel incat sa fie eliminat orice risc de poluare, sa asigure stocul de materiale si a personalul necesar pentru interventii in caz de poluari accidentale si sa inventarieze toate substantele periculoase potential poluatoare pe care le detine.

SC Baneasa SA a mai fost amendata cu 9.000 de lei si de DSP Ilfov.

Fosta IPRS Baneasa a fost infiintata in 1962. In septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 actiuni al intreprinderii a fost cumparat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlata de omul de afaceri Omar Hayssam.