Reprezentantii Inspectoratului de Politie Bistrita-Nasaud si cei ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) au inceput o ancheta la Ilva Mica dupa ce secretarul Scolii Gimnaziale nr. 1 din localitate ar fi pierdut salariile unor profesori la jocuri de noroc, relateaza Mediafax.

Primarul comunei Ilva Mica, Aurel Horea, a declarat marti ca secretarul Scolii Gimnaziale nr. 1, Danut Iurisniti, in varsta de 63 de ani, a ridicat, inainte de Paste, salariile a 12 profesori, care nu detin carduri bancare, de la Trezoria Nasaud si apoi a pierdut banii, in total 11.000 de lei, la jocuri de noroc.

"Noi, Primaria Ilva Mica, suntem ordonatori principali de credite si am virat banii pentru salariile de pe aprilie in contul Scolii Gimnaziale Nr. 1 Ilva Mica ceva mai repede ca sa aiba oamenii bani de Paste. Cei care au carduri, peste 30 de angajati, au primit banii. Pentru cei care ii primesc pe state de plata s-a dus secretarul scolii la Trezoreria Nasaud sa ii ridice. Din cate am aflat, nu a mai ajuns cu banii la scoala. I-a jucat la jocuri de noroc si i-a pierdut. M-au sunat oamenii sa se planga, dar eu nu am ce face. Nu avea voie sa mearga singur. Cred ca directorul e de vina ca nu a asigurat conditiile legale pentru ridicarea banilor. Nu au decat sa urmeze caile legale sa-si recupereze banii", a spus Aurel Horea.

Potrivit sursei citate, Scoala Gimnaziala nr. 1 Ilva Mica nu are nici cutie de valori asa cum prevede legea.

"Eu am avut niste informatii legate de ce se intampla la scoala si am insistat ca toti profesorii sa-si deschida carduri. Cei care m-au ascultat au avut bani de sarbatori. Nu se poate sa trimiti un singur om sa ridice banii si sa nu-i tii in casa de valori. E interzis si ilegal", a declarat Aurel Horea.

Potrivit sursei citate, profesorii care au ramas fara bani au depus plangeri la Politia Ilva Mica.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, Antonela Pop, a declarat pentru Mediafax ca ancheta este in desfasurare.

"Secretarul scolii este cercetat penal pentru delapidare", a afirmat ea.

Seful ISJ Bistrita-Nasaud, Camelia Tabara, a declarat, la randul sau, ca si institutia pe care o conduce face propria ancheta.

"M-a sunat azi (marti - n.r.) un cadru didactic de la Ilva Mica sa ma sesizeze in legatura cu acest subiect. Va veni sa discutam. Este grav ce s-a intamplat. Daca este adevarat, sanctiunea e mare. Poate merge pana la desfacerea contractului de munca. Sunt niste conditii de ridicare a banilor, de pastrare. Trebuie sa vedem daca au fost respectate. Il vom verifica si pe director", a declarat Tabara.

Directorul Scolii Gimnaziale nr. 1 Ilva Mica, Ilie Mare, si secretarul scolii nu a putut fi contactati.

Pana in prezent, cele 12 cadre didactice nu si-au primit salariile pe luna aprilie.