Ministerul Afacerilor Interne informeaza sambata dimineata ca nu exista la nivel national localitati izolate complet de ape, in care sa nu se poata ajunge sau interveni. Aproximativ 800 de angajati ai MAI - politisti, pompieri si jandarmi - au participat in ultimele 24 de ore la misiuni de interventie pentru limitarea si inlaturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice, transmite Agerpres.

Angajatii MAI au salvat sase persoane din localitatile Aninoasa (judetul Hunedoara) si Ghighera (judetul Dolj), aflate in pericol de a fi luate de suvoaiele de ape. Totodata, mai multe animale aflate in zonele cu risc de inundatii au fost duse in alte zone mai sigure, cu sprijinul jandarmilor si pompierilor salvatori.

Potrivit unui comunicat MAI, raman in continuare in atentia autoritatilor situatiile din localitatile Nereju (judetul Vrancea) si Lopatari (judetul Buzau), unde accesul catre locuitori se face numai pietonal. In aceste localitati nu exista situatii de urgenta medicala, insa, in caz de nevoie, interventia este posibila. In ambele situatii autoritatile locale au luat primele masuri pentru refacerea drumurilor afectate.

Conform prognozelor meteorologice, situatia la nivel national tinde sa se stabilizeze, ramanand ca prioritate Codul portocaliu instituit pe Dunare, sectorul Portile de Fier - Zimnicea, precizeaza MAI.

In aceste conditii, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman sunt activate, sub coordonarea prefectilor, Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta, care monitorizeaza evolutia situatiei hidrologice, coordonand interventia in situatii de urgenta.

In toate localitatile din aceste judete unde exista riscul inundatiilor se asigura permanenta la sediul primariilor si prefecturilor pentru informarea operativa a populatiei, in caz de nevoie.

In ultimele ore, Ministerul Afacerilor Interne a actionat cu peste 180 de mijloace de interventie, la care se adauga 120 de la alte structuri sau autoritati locale.

De asemenea, Inspectoratul General de Aviatie al MAI are pregatit la sol, in caz de urgente, noua elicoptere dotate cu aparatura medicala si echipaje specializate sa intervina in situatii deosebite.

Dinamica situatiilor de urgenta cauzate de debitele de apa din ultimele zile este monitorizata atent in Centrul Operativ activat 24 de ore din 24 la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, mai mentioneaza sursa citata.