Hidrologii au actualizat, duminica, atentionarile de inundatii, instituind de data aceasta Cod Portocaliu, incepand cu ora 13.00, pe afluenti ai raurilor Crisul Negru si Tur.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), citat de Agerpres, incepand din data de 10 martie, ora 13.00, va fi instituit Cod Portocaliu de viituri pe urmatorii afluenti ai Crisului Negru: Valea Galbena, Crisul Pietros, Valea Rosie, Topa (judetul Bihor) si pe Sartis (judetul Arad).

De asemenea, de luni, 11 martie, ora 2.00 pe raul Tur si pe cei trei afluenti ai sai (Valea Rea, Talna, Turt - judetul Satu Mare), va fi Cod Portocaliu de inundatii, ce vizeaza scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri, cu depasiri ale Cotelor de inundatie si a Cotelor de atentie.

Bazinele hidrografice afectate sunt: Viseu, Iza, Tur, Somesul Mare, Lapus, Somesul Mic, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb si Aries.

INHGA mentioneaza, totodata, faptul ca atentionarea Cod Galben, anuntata sambata, se mentine pe raurile din bazinele: Viseu, Iza, Lapus (bazine hidrografice aferente judetelor Satu Mare si Maramures), Somesul Mare si pe raurile din bazinele superioare si afluentii de pe cursurile mijlocii ale Crisului Repede, Crisului Negru, Crisului Alb, Somesului Mic si Ariesului (bazine hidrografice aferente judetelor: Bistrita Nasaud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara si Alba).

In plus, incepand de duminica, 10 martie 2013, ora 18.00, se instituie Cod Galben de viituri si pe cursul inferior al raului Crisul Negru, de pe raza judetele Bihor si Arad.