Seful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu, a declarat ca pe baza aspectului carnii gasite in lacul Tarnita, a structurii fibrei, aspectului grasimii si a consistentei acesteia "subscrie pentru carne de cal", potrivit Mediafax.

"Avem probe si contraprobe sigilate, recoltate din peste 30 de saci, care reprezinta probe de carne aduse de la Tarnita. Din investigatiile noastre, pe baza aspectului carnii, structurii fibrei, aspectului grasimii, consistentei acesteia, subscriu pentru carne de cal. Dat fiind faptul ca avem de-a face cu bucati de carne, fara parte osoasa, fara organe, va trebuie sa avem si confirmarea unui institut de referinta, Institutul de Igiena si Sanatate Publica Bucuresti, unde vom trimite aceste probe, urmand a avea confirmarea", a declarat, duminica, presei, seful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu.

Potrivit acestuia, cantitatea de carne scoasa din lac este "proaspata" si urmeaza sa fie dusa pentru incinerare la SC Protan Dej.

Sambata, sute de kilograme de carne congelata au fost descoperite aruncate pe malul lacului Tarnita, din judetul Cluj, si in lac, Politia si Directia Sanitar-Veterinara Cluj declensand o ancheta in acest caz.

Pana duminica, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Cluj si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj au strans din lacul Tarnita si de pe malul apei, aproximativ o tona de carne congelata si care fusese aruncata, rezultatele probelor de laborator urmand sa fie comunicate marti.

Directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu, declara, duminica, ca din primele informatii reiese ca nu este vorba despre carne alterata.

"Reprezentantii DSV si ai ISU Cluj au strans din lacul Tarnita si de pe mal circa o tona de carne congelata care a fost aruncata. Pungile cu carne nu erau etichetate, astfel ca nu putem sti provenienta si tipul de carne. Au fost recoltate probe de carne pentru laborator, analizele privind determinarea speciei urmand sa fie facute la Bucuresti, iar rezultatele vor fi prezentate marti. Din ce am constatat, carnea e conforma, nu este alterata", spunea Pivariu.

Potrivit acestuia, actiunea de colectare a carnii din lacul Tarnita continua si duminica, iar toata cantitatea urmeaza sa fie dusa la o firma specializata pentru a fi incinerata.

Directorul DSV Cluj a evitat sa spuna daca este vorba despre carne de cal.

De asemenea, au fost prelevate si probe de apa din lacul Tarnita pentru a se verifica in ce masura aceasta ar fi fost infestata, tinand cont ca lacul este cel care alimenteaza cu apa municipiul Cluj-Napoca.

Prefectul judetului Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, a cerut, duminica, Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Cluj controale "la sange" la procesatorii si depozitele de carne din judet, afirmand ca este "inadmisibil" ca aproximativ o tona de carne congelata sa fie depozitata si autoritatile sa nu stie.

Gheorghe Ioan Vuscan a declarat, duminica, ca ar trebui ca inspectorii de la DSV sa nu se mai lase "indulciti" cu cate o oferta, astfel incat sa nu efectueze controale la anumite firme.

"Ceea ce ma nemultumeste la cei de la DSV Cluj este activitatea de control, pentru ca nu trebuia sa se ajunga la ceea ce s-a intamplat cu carnea aruncata in lacul Tarnita. Cei de la DSV ar fi trebuit sa stie care este situatia exacta a cantitatilor de carne la procesatori si la depozite. Este inadmisibil sa nu se stie nimic cand e vorba despre o asemenea cantitate de carne congelata, de circa o tona, indiferent ca este de cal, de vita, expirata sau nu, este vorba in cele din urma de alimentatia si sanatatea cetatenilor. Ar trebui ca cei de la DSV sa nu se mai lase indulciti cu cate o oferta, astfel incat sa nu efectueze controale. Am cerut conducerii DSV Cluj ca de luni sa declanseze controale la sange la toti procesatorii si depozitele de carne din judet, sa vedem care e situatia. Trebuie sa fim fermi", a spus Vuscan.

El a precizat ca are informatii potrivit carora ar functiona in judet si depozite ilegale de carne si a cerut verificarea datelor, avertizand ca este vorba despre "situatii penale".

"Vrem sa avem certitudinea ca in judetul Cluj nu exista comercianti ilegali de carne", a mai spus prefectul judetului Cluj.

El a cerut DSV Cluj sa ii prezinte, luni dimineata, un raport asupra situatiei de la lacul Tarnita.