UPDATE 16:50 Sase drumuri nationale si alte 14 judetene raman inchise circulatiei, in Buzau, Vrancea, Vaslui, Galati, Bacau, Iasi, Neamt si Covasna, a precizat duminica secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Constantin Chiper, intr-o declaratie de presa sustinuta la Guvern, potrivit Agerpres.

El a spus ca, incepand cu orele 12.30, s-au ''rezolvat'' si problemele de la punctul de frontiera din Albita, circulatia desfasurandu-se in conditii normale.

Potrivit oficialului MAI in cele trei zile de cod galben si portocaliu, in toata tara au fost executate in total 15 misiuni de interventie, fiind salvate si transportate la spital 21 de persoane.

"In judetul Vrancea, o autospeciala cu senile s-a deplasat in localitatea Ciuslea de unde a preluat o femeie gravida de 29 de ani, fiind transportata pana la intersectia cu drumul european E 85 de unde a fost preluata de o ambulanta a Serviciului de Ambulanta. Tot in aceasta dimineata (n.r. - duminica), Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Iasi a fost solicitat sa intervina in comuna Mironeasa pentru transportul la spital a unui copil in varsta de un an cu probleme medicale. (...) In aceeasi localitate, un echipaj ISU cu o autosenilata a plecat la o interventie pentru a transporta la spital doi copii de 5 respectiv 9 luni cu probleme medicale. De asemenea, in localitatea Potigraf, un elicopter SMURD Bucuresti a efectuat o misiune pentru transportul la un spital din Capitala a unui batran de 73 de ani care a fost gasit cu degeraturi", a spus Chiper.

Cele sase drumuri nationale inchise sunt in Buzau (1), Vaslui (1), Vrancea (3) si Galati (1).

Alte 14 drumuri judetene inchise circulatiei sunt in: Bacau (3), Buzau (1), Covasna (1), Iasi (3), Neamt (1), Vrancea (5).

Chiper a mai spus ca au fost rezolvate si problemele cu alimentarea cu energie electrica din localitatea Balta Alba, judetul Buzau.

UPDATE La ora 16.00, circulatia pe sapte drumuri nationale, pe anumite tronsoane, era in continuare blocata, potrivit CNADNR. Comandamentul de iarna a fost convocat pentru duminica, la ora 21.00, la Palatul Victoria, urmand sa fie condus de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

Circulatia este intrerupta pe: DN 11A (Int DN 2 cu DN 11A- int DN 11A cu DN 24), Km: 41+243-94+000, DN 22 (Ramnicu Sarat-Baile), Km: 2+800-30+000 , DN 23A (Gologanu - Ciorasti), Km: 11+000-34+000, DN 23B (Maicanesti-Ciorasti), Km: 3+000-15+700, DN 24A (Murgeni - Husi), Km: 33+000-99+000, DN 24D (Barlad - Int. DN 24D cu DN 26), Km: 0+000-84+000, DN 2N (Bogza-Dumitresti), Km: 8+000-17+000.

Institutia Prefectului Vaslui sustine, intr-un comunicat de presa transmis Agerpres, ca vina pentru blocajele din Vama Albita este a soferilor autotrenurilor, care ''au fost indisciplinati, nerespectand indicatiile Administratiei Vamii, derapand si provocand blocaje in interiorul terminalului vama''.

Totodata, sursa citata precizeaza ca terminalul de vama, se afla in administrarea exclusiva a Vamii Albita, care nu s-a ocupat, asa cu ar fi trebuit, de deszapezirea respectivei portiuni.

''Profit de ocazie pentru a trage un semnal de alarma in ceea ce priveste dotarea necorespunzatoare a vamilor, cu utilaje specifice deszapezirii, in terminalul marfa. Ar trebui intocmita o analiza, ulterior sa se ia unele masuri, mai ales pentru vamile aflate la granita de est a Romaniei dar si a Uniunii Europene, pentru ca aici fenomenele meteorologice de iarna pot fi de multe ori extreme'', a declarat duminica prefectul judetului Vaslui, Radu Renga.

Traficul in Vama Albita s-a fluidizat, duminica dupa-amiaza, lucrarile de deszapezire in terminalul vamal fiind efectuate cu utilaje ale Sectiei Barlad a Drumurilor Nationale abia dupa ce in mass-media au fost prezentate informatii cu privire la aglomeratiile si blocajele din trafic.

UPDATE Sapte drumuri nationale si alte 22 de drumuri judetene sunt inchise din cauza conditiilor meteo nefavorabile, a anuntat duminica secretarul de stat in MAI, Constantin Chiper, intr-o declaratie de presa la Guvern, potrivit Agerpres.

Cele sapte drumuri nationale inchise sunt in judetele Buzau (1), Vrancea (4) si Vaslui (2).

Drumurile inchise (ora 10.00):

- DN22 Ramnicu Sarat - Baile (judetul Buzau);

- DN23A Focsani - Ciorasti (judetul Vrancea);

- DN23B Maicanesti - Ciorasti (judetul Vrancea);

- DN2N Bogza - Dumitresti (judetul Vrancea);

- DN11A Barlad (judetul Vaslui) - Podul Turcului (judetul Bacau) - Adjud (judetul Vrancea);

- DN24A Murgeni - Husi (judetul Vaslui);

- DN24D Barlad (judetul Vaslui) - Vanatori (judetul Galati).

Totodata, ca din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, traficul greu este restrictionat pe DN24A Barlad - Murgeni (judetul Vaslui), pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone.

Drumurile judetene inchise sunt in judetele Bacau (3), Braila (1), Buzau (1), Covasna (1), Iasi (4), Neamt (1), Vaslui (3) si Vrancea (7).

Chiper a spus ca a fost ridicat codul galben de ninsori si viscol in toate judetele.

De asemenea, in Constanta porturile au fost redeschise. Au ramas inchise Bara si Canalul Sulina, a precizat Chiper.

In ceea ce priveste localitatile ramase fara curent, MAI informeaza, intr-un comunicat dat presei, ca la ora actuala o singura localitate se afla in aceasta situatie - Suraia (Vrancea) cu 1.400 de locuitori.

In ultimele 24 de ore politistii au aplicat 1625 sanctiuni contraventionale, din care:

* 60 pentru lipsa anvelope de iarna;

* 6 pentru lipsa dispozitiv antiderapant (lanturi);

* 3 aplicate operatorilor de drumuri (2 la DJ pentru neactionarea corespunzatoare cu materiale antiderapante, sanctionate cu amenzi in cuantum total de 2940 lei si 1 la DB pentru aceeasi contraventie, sanctionata cu avertisment);

* 1556 alte abateri.

Peste 11 persoane din Vrancea, Vaslui, Buzau si Galati au fost salvate in ultimele 24 de ore si transportate la cel mai apropiat spital pentru a primi ingrijiri medicale.

MAI precizeaza ca in ultimele 24 de ore s-a actionat cu 2737 efective din care 1051 MAI si 1686 alte forte si 1598 mijloace de interventie din care 464 MAI si1134 alte forte.