Aproximativ o suta de manifestanti s-au strans, duminica seara, in Piata Universitatii, unde in urma cu un an au avut loc conflicte violente intre protestatari si jandarmi, soldate cu amenzi pentru tulburarea linistii publice si deschideri de dosare penale pentru distrugeri si agresiuni, relateaza Mediafax.

In timpul zilei de duminica, cateva zeci de manifestanti s-au strans si in Piata Victoriei, ei vand autorizatie de pichetare pana la ora 17.00. Jandarmii nu au consemnat niciun incident, potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti.

Potrivit sursei citate, alti manifestanti s-au strans duminica seara in Piata Universitatii, iar la ora 20.00 mai erau aproximativ o suta de persoane. Nici aici nu s-au inregistrat incidente.

Potrivit Agerpres, manifestantii scandau lozinci anti prezidentiale si anti guvernamentale: "Jandarmeria apara hotia", "Jos Basescu", "Jos tradatorul", "Un mesaj ecologist contra gazelor de sist", "E tara noastra, ne-am saturat de hotia voastra".

De asemenea, ei agitau pancarte si flutura mai multe drapele tricolore.

Duminica dimineata, la Muzeul Municipiului Bucuresti a fost organizat un eveniment care marcheaza implinirea unui an de la declansarea protestelor din ianuarie 2012 din Piata Universitatii. In cadrul evenimentului aniversar de la Muzeul Municipiului Bucuresti a fost deschisa o expozitie de fotografii care prezinta protestele din ianuarie 2012 si a fost prezentata cartea "Fenomenul Piata Universitatii 2012" semnata de Alexandrina Chitu.

Potrivit RTV, cei adunati duminica seara in Piata Universitatii sunt mare parte cei care au participat la evenimentul aniversar de dimineata, totodata cei care au participat si la protestele de acum un an.

Protestele din ianuarie 2012 desfăşurate în Piaţa Universităţii - la care au ieşit în stradă, mai multe zile la rând, sute de persoane - au început în 13 ianuarie, în semn de solidaritate cu subsecretarul de stat Raed Arafat, protagonist al unui conflict public cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema reformelor din Sănătate. În timpul evenimentelor, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, soldate cu victime de ambele părţi, dar şi cu rănirea unor operatori şi reporteri, noteaza Mediafax.

Protestele au durat nouă zile, însă confruntări violente între manifestanţi şi jandarmi au avut loc în 14 şi 15 ianuarie, fiind distruse magazine, semafoare, stâlpi de iluminat etc.

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Mircea Olaru, a informat, sâmbătă, că a fost sesizat Parchetul Curţii Militare de Apel cu privire la fapta unui ofiţer care a lovit pe un tânăr, în timpul protestelor din Piaţa Universităţii din ianuarie 2012, victima depunând şi ea o plângere.

Ofiţerul de Jandarmerie a fost identificat în urma raportelor colegilor săi, care s-au aflat în apropierea lui când Ionuţ Şandru, fiind deja căzut, a fost lovit de jandarm, rupându-i piciorul. De asemenea, ofiţerul a fost identificat în urma imaginilor filmate în timpul amplului protest.

Parchetul Curţii Militare de Apel a fost sesizat cu fapta ofiţerului, care s-ar putea încadra la purtare abuzivă (articolul 250 Codul penal).

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, sâmbătă, că nu s-a făcut nimic timp de un an în cazul tânărului Ionuţ Şandru agresat de ofiţerul de Jandarmerie.

Şeful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran, a fost eliberat din funcţie, vineri seară, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, măsura fiind luată ca urmare a modului în care au fost gestionate protestele din ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii, a mai spus colonelul Olaru, răspunzând unei întrebări a presei.

"Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziţie, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câţiva paşi. În cursul zilei de mâine (sâmbătă - n.r.), lămurim şi cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal", a declarat ministrul Radu Stroe, vineri, la plecarea din Ministerul Afacerilor Interne.

Eugen Meran, care are în prezent gradul de general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop (care a fost eliberat din funcţie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, din cauza lipsei de intervenţie la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010).