Peste 25 de masini, majoritatea autoturisme mici, au ramas blocate, duminica dimineata, pe drumul national DN24 Iasi - Vaslui, dupa ce soseaua s-a blocat din cauza viscolului si a ninsorilor in apropriere de localitatea vasluiana Codaesti. Autoritatile vasluiene au decis sa intervina cu Armata pentru a prelua cele 50 de persoane ramase izolate in masini.

UPDATE 13.20 Persoanele aflate in masinile blocate pe DN 24 Vaslui - Codaesti au fost salvate din nameti ca urmare a interventiei structurilor Ministerului Administratiei si Internelor - Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta - si cu ajutorul Centrului Militar UM01776 Husi. Oamenii au fost dusi la Centrul de zi din comuna Solesti cu ajutorul primariei, acestea urmand sa primeasca alimente si ceai cald.

''Urmare a acestor probleme, revenim cu atentionarea indreptata catre toti conducatorii auto sa nu porneasca la drum daca nu este absolut necesar. In cazul in care calatoria nu poate fi amanata, trebuie luat in calcul si riscul intreruperii circulatiei pe unele sectoare de drum, motiv pentru care din autovehicul nu trebuie sa lipseasca tot ceea ce este necesar in caz de inzapezire'', a declarat prefectul judetului Vaslui, Radu Renga.

Purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spanu, a precizat ca in Botosani un camion cu 11 militari s-a deplasat in localitatea Saveni pentru a transporta o femeie gravida la o clinica din apropiere. Desi mai au de parcurs aproximativ 30 de kilometri, angajatii MApN au solicitat ajutorul autoritatilor pentru a aduce o freza cu care sa deszapezeasca drumul pentru ca acesta este impracticabil, iar camionul nu poate inainta. Militarii sunt de la Batalionul 335 Artilerie din Botosani.

In judetul Vaslui, localitatea Solesti, sunt doua camioane cu 15 militari, apartinand Batalionului 202 Aparare CBRN din Husi, care ajuta la deszapezirea drumurilor si evacuarea persoanelor blocate in nameti.

UPDATE 13.15 Mai multi militari actioneaza in prezent in judetele Vaslui si Botosani pentru deszapezirea drumurilor si evacuarea persoanelor care au ramas blocate aproape 4 ore cu masinile pe sosele sau care au nevoie de ingrijiri medicale si trebuie transportate la spital, potrivit MinisterulUI Apararii Nationale.

Purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spanu, a precizat ca in Botosani un camion cu 11 militari s-a deplasat in localitatea Saveni pentru a transporta o femeie gravida la o clinica din apropiere. Desi mai au de parcurs aproximativ 30 de kilometri, angajatii MApN au solicitat ajutorul autoritatilor pentru a aduce o freza cu care sa deszapezeasca drumul pentru ca acesta este impracticabil, iar camionul nu poate inainta. Militarii sunt de la Batalionul 335 Artilerie din Botosani.

In judetul Vaslui, localitatea Solesti, sunt doua camioane cu 15 militari, apartinand Batalionului 202 Aparare CBRN din Husi, care ajuta la deszapezirea drumurilor si evacuarea persoanelor blocate in nameti. .

  • Rugam cititorii care au informatii, fotografii sau clipuri de la fata locului sa le ataseze foloind formularul de la finalul articolului

Autoritatile vasluiene au decis sa intervina cu Armata pentru a le prelua pe cele 50 de persoane ramase izolate in masini, inclusiv in doua microbuze de transport calatori, pe drumul national Vaslui - Iasi, blocat din cauza viscolului pe raza comunei vasluiene Codaesti.

Cele aproximativ 50 de persoane ramase izolate in masini in mijlocul campului, inclusiv in doua microbuze de transport calatori, dupa ce drumul national DN 24 Vaslui - Iasi s-a blocat, duminica dimineata, din cauza ninsorilor si a viscolului, vor fi preluate de o masina a Armatei.

La solicitarea autoritatilor, o unitate militara din judetul Vaslui va trimite in zona blocajului, respectiv Movila lui Burcel, un autocamion cu tractiune 6x6, care ii va prelua pe ocupantii celor 25 de masini ramase izolate, pentru a-i transporta la o primarie din zona.

"Toate cele 50 de persoane aflate in masini vor fi cantonate, pana cand drumul se va debloca, in sediul Primariei Solesti, unde vor primi ceai cald. In zona aparitiei blocajului pe sosea se afla deja un camion al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), cu 12 pompieri si sapte jandarmi, pregatiti sa ajute la preluarea persoanelor din autovehiculele ramase izolate", a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul sef al ISU Vaslui, Neculai Olaru.

Autoritatile vasluiene nu au putut preciza cand preconizeaza ca drumul dintre Vaslui si Iasi sa fie deblocat, insa acest lucru nu se va intampla in urmatoarele ore.

"Daca viscolul continua, este foarte greu sa deblocam. In situatia in care vantul se mai domoleste, estimam ca in doua ore sa redeschidem traficul in zona" , a conchis Neculai Olaru.

Potrivit sursei citate, societatea de deszapezire intervine in zona Movila lui Burcel, comuna Codaesti, cu doua utilaje de deszapezire in vederea deblocarii traficului.

Alte doua drumuri judetene erau blocate la ora transmiterii acestei stiri, respectiv Husi - Bunesti si Codaesti - Danesti, unde autoritatile intervin pentru redeschiderea traficului rutier.

UPDATE INFOTRAFIC 16.00 Din cauza viscolului care spulberă zăpada pe partea carosabilă, circulaţia rutieră este întreruptă pe zece drumuri naţionale:

• DN29 Botoşani – Manoleasa – Prut (judeţul Botoşani);

• DN29A Dorohoi – Rădăuţi – Prut (judeţul Botoşani);

• DN29C Cucorani – Bucecea (judeţul Botoşani);

• DN29D Botoşani – Ştefăneşti (judeţul Botoşani);

• DN24 Vaslui – Iaşi (judeţul Vaslui);

• DN24C Santa Mare – Rădăuţi – Prut (judeţul Botoşani);

• DN17A Dorneşti – Bălcăuţi (judeţul Suceava);

• DN2F Vaslui – Bacău (judeţul Vaslui);

• DN29B Botoșani – Dorohoi (judeţul Botoşani);

• DN29E Ștefănești – Stânca (judeţul Botoşani).

Pe toate aceste drumuri, se acţionează cu utilaje specializate pentru reluarea circulaţiei rutiere.

De asemenea, traficul autovehiculelor se desfăşoară îngreunat pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale:

• DN57 Nicolint–Oraviţa (judeţul Caraş-Severin);

• DN24C Vânători–Bivolari (judeţul Iași);

• DN28 Iași – Albița (judeţul Iași);

• DN29C Mihăileni – Siret (judeţul Botoşani);

• DN59C Jimbolia–Comloşu Mare (judeţul Timiş).

Starea drumurilor poate fi consultata pe site-ul CNADNR.

Suceava

Un numar de 22 de calatori au fost preluati de un tren cu locomotiva si dusi la destinatie, dupa ce, din cauza inzapezirii liniei ferate Veresti - Botosani, un automotor cu 90 de locuri, de pe ruta Veresti - Botosani, a fost readus in statia Veresti, a declarat presei, duminica, prefectul de Suceava, Florin Sinescu.

Totodata, el a spus ca 20 de persoane dializate din judet au ramas internate in unitatile spitalicesti din cauza traficului dificil si riscului de inzapezire pe drumul de intoarcere la domiciliu.

In urma fenomenelor meteorologice produse in ultimele ore, in judetul Suceava, a fost inchisa temporar circulatia pe DN 17A, in zona Dornesti - Ratos. Pe celelalte drumuri nationale din judet se circula in conditii de iarna. In prezent, in judet sunt opt 8 drumuri judetene inzapezite: 208C Vulturesti - Hartop, 290 Veresti - Fantanele - Roscani, 208B Udesti - Veresti - Dumbraveni, 209C Suceava - Berchisesti, 209D Darmanesti - Calafindesti - Negostina, 208E Forasti - Manolea, 291A Zvoristea - Fratautii Noi, 178 Brasca - Ilisesti - Ciprian Porumbescu - Dragoiesti. Pe toate se actioneaza cu lama si autogreder. In judet exista un drum comunal inzapezit, in localitatea Calafindesti.

Botosani

Majoritatea drumurilor nationale din judetul Botosani, cu exceptia drumurilor care fac legatura cu Suceava si Iasi, si toate drumurile judetene din Botosani erau inchise, duminica, la ora 12,00, pe fondul ninsorilor abundente si a viscolului, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Costica Macaleti.

Potrivit acestuia, puterea vantului este atat de mare incat actiunile utilajelor de deszapezire sunt ineficiente.

Prefectul de Botosani sustine ca sase autofreze din judetele Iasi, Suceava, Neamt, Bacau si Vaslui au fost trimise spre Botosani pentru a suplimenta numarul utilajelor de deszapezire, insa, deocamdata, acestea nu pot interveni.

Autoritatile judetene fac apel la populatie sa nu paraseasca localitatile in urmatoarele 24 de ore.

'Sper ca sa nu avem cazuri de exceptie care sa se inregistreze in aceasta perioada si ma refer la bolnavi, dializati si femei insarcinate. Politia am scos-o in strada sa blocheze circulatia cetatenilor in interiorul satelor si comunelor. Actionam si cu Armata', a declarat Macaleti.

In ultimele 24 de ore, peste 60 de persoane au sunat la dispeceratul integrat pentru situatii de urgenta sesizand ca au ramas inzapeziti pe drumurile nationale, judetene sau comunale. Apelurile au fost redirectionate catre autoritatile locale, Directia Judeteana de Drumuri si Poduri si Sectia Drumuri Nationale.

Pe raza localitatii Avrameni, opt pompieri de la Garda de Interventie Saveni au actionat, sambata, timp de patru ore pentru deszapezirea a zece autoturisme ramase blocate in nameti.

Un numar de 55 de persoane, proprietari de autoturisme sau pasageri in mijloace de transport in comun ramase blocate in nameti, intre Paltinis si Horodistea, au fost cazate noaptea trecuta (15 spre 16 decembrie) la scolile din cele doua localitati (15 persoane la Horodistea, 25 Paltinis), dar si la persoane particulare din zona (15 persoane), unde, prin grija autoritatilor locale, li s-au asigurat conditii optime - caldura, hrana, ceai cald.

Bacau

Prefectul judetului Bacau, Claudiu Serban, a dispus, duminica, restrictionarea circulatiei in zona DN2F pe ruta Bacau - Vaslui, precum si DN 241 pe portiunea Izvorul Berheciului - Colonesti, ''pentru evitarea blocajelor din cauza viscolului si crearea conditiilor de deszapezire pentru utilajele aflate in actiune''.

Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Carmen Cioltan, pe restul soselelor din judet se circula in conditii de iarna, fara blocaje, si ''nu exista localitati izolate, ca urmare a derularii programului stabilit de intretinere a drumurilor aplicat ori in curs de aplicare''.

''Comandamentul judetean de iarna monitorizeaza in permanenta situatia din teren, trimitand utilaje si alte resurse in zonele ce necesita interventii de urgenta'', a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Prefecturii Bacau.

Incepand din cursul serii trecute in judetul Bacau ninge aproape in continuu, zapada cazuta atingand duminica, la orele 12,00, aproximativ 25 cm numai in ultimele 14 ore, in municipiul Bacau. .