Politistul Cristian Cioaca, principalul suspect in cazul uciderii sotiei sale - avocata Elodia Ghinescu -, a fost arestat, miercuri, de Curtea de Apel Bucuresti, care a admis recursul procurorilor fata de cercetarea sa in libertate, hotarata de Tribunal Bucuresti, scrie Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis recursul procurorilor fata de decizia Tribunalului Bucuresti prin care a fost respinsa cererea de arestare preventiva pentru 29 de zile a lui Cioaca. Procurorii formulasera solicitarea in lumina unor noi probe care l-ar incrimina pe Cioaca.

Decizia CAB este definitiva, Cioaca urmand sa fie dus in arest.

Tribunalul Bucuresti (TB) a respins, in 28 noiembrie, cererea de arestare preventiva a politistului Cristian Cioaca, principalul suspect in uciderea sotiei sale - avocata Elodia Ghinescu, data disparuta din septembrie 2007.

In urma deciziei TB, Cioaca le-a declarat razand reporterilor ca s-au spus multe despre el si ca il asteapta un copil acasa.

Tribunalul Bucuresti a sustinut, in motivarea deciziei din 28 noiembrie, ca pronuntarea unei hotarari declarative de moarte a Elodiei Ghinescu nu exclude in mod absolut ca aceasta sa fie in viata, cata vreme nu s-a putut constata in mod fizic decesul, astfel ca instanta a respins cererea de arestare a lui Cristian Cioaca.

"Faptul ca legiuitorul a recunoscut pentru cel care este in viata, dar care a fost cel declarat judecatoreste mort, dreptul de a cere anularea unei asemenea hotarari, releva caracterul relativ al realitatii stabilite in aceasta procedura", a aratat judecatorul care a respins cererea de arestare a lui Cioaca - suspectat de cinci ani pentru uciderea sotiei sale Elodia Ghinescu.

In motivarea deciziei s-a mai precizat ca achetatorii au gasit urme de sange apartinand Elodiei Ghinescu pe tocul pistolului lui Cioaca, gasit in torpedoul masinii lui, pe mocheta din portbagaj si in mai multe locuri din apartamentul lor, stabilind ca politistul, dupa ce a ucis-o, i-a transat trupul, pentru a-l putea ascunde.

Anchetatorii au mai cerut incarcerarea lui Cioaca, insa, in lipsa cadavrului, solicitarea a fost respinsa.

Totusi, in anul 2007, judecatorii instantei supreme au retinut infractiunea de omor calificat si au dispus ca masura preventiva in cazul lui Cristian Cioaca interdictia de a parasi tara. Cioaca a avut interdictie patru luni, masura nemaifiind prelungita de instanta.

In 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu, disparuta in 29 august 2007, a fost declarata moarta, printr-o sentinta a Judecatoriei Brasov.

In 7 februarie 2012, certificatul de deces al avocatei Elodia Ghinescu a fost eliberat, de catre Primaria Campulung Muscel, dupa ce decizia de declarare a mortii acesteia a devenit definitiva si irevocabila, certificatul fiind depus la dosarul in care politistul Cristian Cioaca este cercetat pentru omor.

Intre timp, in urma unei analize realizate cu un aparat achizitionat de Politia Romana in anul 2010, respectiv Crimelight, criminalistii au descoperit pe peretii dormitorului locuintei Elodiei Ghinescu, sub zugraveala, multe urme de sange.

Si in 2007, anchetatorii au gasit multe pete de sange in locuinta celor doi soti, dupa ce acestea fusesera spalate.

Insa, in lipsa cadavrului si a unui certificat de deces a persoanei date disparuta, in 23 septembrie 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat respingerea cererii procurorilor de arestare a lui Cioca, dispunand insa interdictia de a parasi tara in cazul acestuia. Dosarul avea atunci cateva zeci de pagini.

Cioaca si-a sustinut nevinovatia, in fata judecatorilor, si a spus ca sotia sa il insela. "Eu inca imi mai astept sotia acasa. Sunt sigur ca o sa apara. Nu am nicio legatura cu acuzatiile ce mi se aduc", afirma atunci Cioaca.

Ulterior, el afirma in emisiuni televizate ca sotia sa ii trimite mesaje din straintate, ba si diverse cadouri.

Anchetatorii au pus sechestru asiguratoriu asupra imobilului Elodiei Ghinescu, astfel ca sotul acesteia, politistul Cristian Cioaca, nu l-a putut instraina.

Intre timp, criminalistii au continuat sa stranga probe. Astfel, au fost ridicate urme de sange gasite in locuinta lui Ghinescu, respectiv din dormitorul acesteia, in urma analizei Crimelight, au fost transmise Institutului National de medicina legala, care a comunicat procurorilor, marti, 27 noiembrie, faptul ca ADN-ul corespunde avocatei Elodia Ghinescu.

Astfel, procurorii l-au convocat, miercuri, pe Cristian Cioaca la Parchet pentru a i se aduce la cunostinta noile probe, dar si ca s-a pus in miscare actiunea penala impotriva sa, precum si ca va fi ceruta arestarea preventiva a sa.

Intrucat i-a fost respinsa solicitarea de a reveni in postul de ofiter la Departamentul judiciar al IPJ Brasov, competenta de a-l judeca pe Cioaca revine instantei ordinare, respectiv tribunalului.

Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) din Brasov a disparut de acasa la sfarsitul lunii august 2007. Sotul acesteia, politistul Cristian Cioaca, de la Politia din Arges, a anuntat Politia despre disparitia femeii abia in 5 septembrie 2007, la solicitarea sefei acesteia, timp in care barbatul a apelat la cunostinte pentru a intra in corespondenta electronica a avocatei, scopul fiind - potrivit acestuia - acela de a vedea cu ce barbat se conversa.

Cioaca a spus ca doar a cautat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negand faptul ca sotia sa ar fi moarta.

Anchetatorii au luat in calcul, din primele momente, varianta crimei in cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioaca, deoarece s-au gasit urme de sange in apartamentul celor doi soti si in autoturismul barbatului.

Mai mult, in septembrie 2007, dupa doua saptamani de la disparitie, anchetatorii au gasit intr-o rapa haine avand pete de sange ale Elodiei.