Circa 200 de romi repatriati voluntar din Lyon, Franta, au sosit joi pe Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, anunta Agerpres.

Majoritatea celor sositi au declarat ca este mai bine in Franta decat in Romania, 'unde nimanui nu-i pasa' de ei si s-au aratat dornici sa se reintoarca in Franta cat mai curand.

Cei care au fost de acord sa se intoarca in Romania au primit cate 300 de euro, in cazul adultilor si cate 150 de euro, in cazul copiilor.

Doua tabere din nordul Frantei, in apropiere de Lille, unde traiau aproximativ 200 de romi au fost evacuate joi. Autoritatile locale s-au referit in cazul acestor expulzari la probleme de securitate si afluxul acestor persoane in orase.

Aceste evacuari intervin in conditiile in care Ministerul de Interne din Franta a dat asigurari ca operatiunile de expulzare a cetatenilor est-europeni din taberele ilegale, decise de justitie, vor fi efectuate 'cu fermitate', prefectii primind instructiuni de a desfasura 'o activitate prealabila de schimb de idei'.

Potrivit asociatiei Medicii Lumii, 15.000 de romi traiesc in Franta de peste douazeci de ani, o cifra constanta in pofida expulzarilor, din cauza faptului ca persoanele care se intorc in tara lor de origine vin inapoi sistematic.