Un avion de linie, la bordul caruia se aflau 153 de persoane, dintre care sase membri ai echipajului, s-a prabusit duminica intr-un cartier din Lagos, capitala economica a Nigeriei, autoritatile anuntand ca nu a fost gasit pana acum niciun supravietuitor, relateaza AFP.

Accident aviatic in NigeriaFoto: Agerpres/Xinhua

Niciun bilant precis nu a fost comunicat duminica seara, iar cauzele prabusirii aparatului, un Boeing MD83 care a lovit in plin un imobil de doua etaje inainte de a izbucni in flacari, nu erau cunoscuta inca.

Presedintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a decretat trei zile de doliu national si a ordonat "o ancheta cat mai completa posibil" privind accidentul, potrivit unui comunicat transmis de presedintie.

"Era un avion al companiei Dana, care zbura de la Abuja la Lagos, cu 153 de pasageri la bord", a informat directorul Aviatiei civile nigeriene, Harold Demuren, exprimandu-si totodata indoiala privind posibili supravietuitori.

"Nu am gasit inca niciun supravietuitor", a declarat ulterior oficialul nigerian, la aproape patru ore de la catastrofa, fara a mentiona numarul victimelor printre locuitorii cartierului.

Potrivit purtatorului de cuvant al politiei din statul Lagos, Joseph Jaiyeoba, avionul s-a prabusit in cartierul Iju, situat in apropierea aeroportului international din nordul orasului.

Un nor dens de fum negru s-a ridicat imediat deasupra zonei accidentului, in partea continentala a acestei aglomeratii urbane imense cu aproape 15 milioane de locuitori, construita in jurul unei lagune de-a lungul coastelor Oceanului Atlantic si cunoscuta drept cel mai mare oras de pe continentul african.

In cadere, avionul s-a izbit de un imobil de doua etaje si a maturat un teren pe care erau construite o biserica si un mic atelier de imprimerie.

Potrivit localnicilor, aparatul zbura la altitudine foarte mica, cu un zgomot asurzitor de reactor, cand a lovit imobilul. "Avionul zbura foarte jos, intr-un vacarm infernal, inainte de a se prabusi intr-o zona cu locuinte... apoi a luat foc", a povestit un martor.

Aproximativ 12 corpuri carbonizate au fost scoase de sub daramaturile imobilului distrus, acestea putand fi ale celor care locuiau in cladire, potrivit unui membru al echipelor de securitate.

"Pot confirma ca una dintre aeronavele noastre s-a prabusit astazi la periferia orasului Lagos", a declarat imediat dupa accident Tony Usidamen, un purtator de cuvant al companiei aeriene Dana Air. "Am pierdut contactul cu avionul. Vom da publicitatii un comunicat", a adaugat acesta.

Compania interna Dana Air, care se bucura de o buna reputatie pe piata locala, si-a inceput activitatea in 2008 si este in prezent una dintre principalele companii nigeriene, detinand o flota de avioane Boeing M83, potrivit site-ului sau.

Avioanele sale fac legatura zilnic intre orasele Abuja, Calabar, Lagos, Port Harcourt si Uyo.

Este al doilea accident aviatic produs in ultimele 24 de ore in care este implicat un avion nigerian. Sambata seara, un avion de marfa al companiei Allied Air din Lagos a ratat pista in momentul in care ateriza la Accra, in Ghana, lovind un microbuz si ucigand zece pasageri ai vehiculului.

"Zborul DHV 111, un avion de marfa, care efectua o cursa Lagos - Accra, a ratat pista la aterizare, sambata, 2 iunie, la ora 19.10", potrivit unui comunicat al aeroportului.