Procurorii DIICOT fac, joi, 72 de perchezitii, dintre care 26 la sediile unor firme din Iasi, Bucuresti, Bacau, Botosani, Baia Mare, Vaslui si Pitesti, fiind cautati membri ai clanului "Stanescu", din judetul Iasi, acuzati de spalare de bani si evaziune fiscala de peste sase milioane de lei.

Perchezitiile procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial lasi vizeaza destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 40 de persoane suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT, citat de Mediafax.

Liderii gruparii au fost identificati ca fiind membri ai clanului "Stanescu", din judetul Iasi.

In urma perchezitiilor, 35 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT pentru audieri.

Potrivit anchetatorilor, sub coordonarea liderilor, membrii gruparii au folosit 26 de societati comerciale pentru a obtine beneficii financiare substantiale. Acestia au creat circuite comerciale si financiare fictive, avand drept scop sustragerea de la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat.

"Membrii gruparii au incasat astfel importante sume de bani de la adevaratii beneficiari - societati comerciale care, in baza facturilor fictive de achizitii, emise de firmele controlate de catre invinuiti, au dedus TVA si micsorat profitul si au virat in contul societatilor furnizoare peste 10.000.000 lei", au precizat procurorii DIICOT.

Sumele de bani erau retrase din conturi de catre membrii gruparii, in baza unor acte justificative false. Prejudiciul cauzat bugetului de stat de catre gruparea infractionala este de peste 6.000.000 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA, au precizat procurorii.

Cercetarile in aceasta cauza sunt efectuate de procurori impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO lasi, Bucuresti, Bacau, Pitesti, IPJ lasi, IJPF lasi, cu sprijinul Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau si lasi. Suportul informativ a fost asigurat de catre SJIPI lasi si DOS lasi.