Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a avut loc marti dimineata in Bulgaria (in jurul orei 3.03) la o adancime de 9,1 kmla 25 de km V de Sofia si la 9 km N de Pernik (vezi foto) , potrivitUSGS .

Cutremur in BulgariaFoto: Google Maps

Potrivit INFP, cutremurul a avut 6,1 grade si a fost urmat de o replica care a inregistrat 5,2 grade.

Locuitorii din Sofia au iesit speriati din casele lor petrecandu-si noaptea in strada. Cutremurul a fost resimtit in intreaga Bulgarie, Serbia, Macedonia, dar si in Romania si in capitala. Momentan nu exista rapoarte initiale care sa indice victime sau daune in Bulgaria, informeaza Novinite care anunta doua replici de intensitate similara.

Cutremurul, surprins de o camera de securitate

UPDATE 7.15: Cutremurul a avut peste 15 replici, in prima ora dupa producerea sa, a anuntat Nikolay Miloshev, seful Institutului bulgar de Geofizica. In opinia sa, faptul ca replicile au fost numeroase "da sperante" ca nu va mai fi un cutremur puternic.

UPDATE 6.10: Seismul nu a provocat victime, a spus ministrul de Interne, Tsvetan Tsvetanov, la un prim bilant. Totusi, pabubele materiale (coşuri de fumprăbuşite,ziduri cazute sau fisurate,ferestresparte)-sunt relativmari,potrivit unuifotografAFPla fata locului.

Primarul din Pernik, localitate aflata aproape de epicentrul seismului, a spus de asemenea ca, potrivit primelor date, "nu sunt victime" in orasul sau.

UPDATE 5.15: O noua replica in Bulgaria cu magnitudinea de 4,6 grade la ora 5.13, potrivit INFP.

UPDATE: 4.45: Cutremurul a avut o magnitudine de aproximativ 5.9-6.0 grade pe scara Richter, apreciaza Nikolay Nikolov, seful Brigazii de pompieri si al Directoratului de Protectie Civila, citat de Novinite.

Datele initiale despre epicentrul cutremurului, care a fost stabilit initial a fi intre capitala Sofia si la nord de Pernik, au fost revizuite; cele mai recente date indica faptul ca epicentrul a fost la vest de Pernik, in apropierea satului Rudartsi unde au fost afectate si s-au prabusit mai multe locuinte.

UPDATE 4.35: O noua replica puternica (5,2 grade) a zguduit capitala bulgara Sofia, la 4:31, marti, dupa aproximativ 1,5 ore de la primul cutremur puternic din vestul Bulgariei.

Potrivit cititorilor HotNews.ro (vezi comentariile) cutremurul a fost resimtit destul de puternic in mai multe judete din tara si in Bucuresti.

cutremur Bulgaria

cutremur Bulgaria

Foto: USGS

UPDATE: 4.30: Potrivit INFP, cutremurul a avut 6,1 grade si s-a produs la o adancime de 30 de km. Acesta a fost urmat de o replica care a inregistrat 5,2 grade. (site-ul Institutului de Fizica a Pamantului a fost nefunctional pana dupa ora 4.00.)

UPDATE Cutremurul a fost resimtit puternic in intreaga Bulgarie, dar momentan nu exista rapoarte initiale care sa indice victime sau daune, potrivit Novinite. Agentia mai spune ca locuitorii din Sofia au iesit speriati din casele lor petrecandu-si noaptea in strada.

UPDATE: Potrivit cititorilor HotNews.ro (vezi comentariile) cutremurul a fost resimtit in mai multe judete din tara si in Bucuresti.