Presedintele Traian Basescu a sustinut duminica o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, inaintea plecarii sale la Seul, unde va participa la Summitul privind securitate nucleara. Seful statului a declarat ca unul dintre obiectivele acestui summit este "redobandirea increderii cetatenilor fata de energia nucleara, una din cheile viitoarelor dezvoltari energetice in lume". Se doreste totodata ca statele participante la reuniune sa isi asume angajamente ferme in vederea promovarii unor masuri pentru cresterea securitatii nucleare. "Nimeni nu este scutit de dezastre daca nu se impun standarde extrem de ridicate", a spus presedintele. Potrivit sefului statului, acest summit este extrem de important pentru Romania, deoarece tara noastra face parte din "clubul celor 30 de state care detin tehnologia intregului ciclu al combustibiliului nuclear".

Declaratiile presedintelui Traian Basescu:

  • Pentru ca plecarea este tarziu, la ora 21.00, am preferat sa fac aici o scurta declaratie de presa legata de Summitul pentru Securitate Nucleara ce se va desfasura pe 26 si 27 martie la Seul.
  • Summitul este o initiativa a presedintelui Obama, o initiativa din 2009 care a fost andosata de Consiliul de Securitate ONU prin rezolutia 1877, devenind un summit de importanta majora la nivelul Natiunilor Unite. 
  • Summitul reprezinta raspunsul adecvat la provocarile actuale la adresa pacii si securitatii. Atat pacea cat si securitatea natiunilor sunt amenintate de riscuri nucleare, militare si civile. 
  • La Summitul de la Seul vor participa 57 de delegatii, atat delegatii nationale, cat si delegatii reprezentand institutii globale in general sau regionale. Dintre institutiile regionale mentionez prezenta presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, a presedintelui Comisiei Europene, dl Barroso; dintre institutiile globale este prezent directorul AIEA, presedintele american Barack Obama, presedintele Dmitri Medvedev si multi alti sefi de stat si sefi de guvern.

Temele Summitului de la Seul

  • Principalele teme ale summitului sunt legate de situatia internationala privind securitatea nucleara. 
  • O alta tema este legata de politicile nationale privind gestionarea materialelor nucleare, a materialelor radioactive. 
  • Un alt subiect este cooperarea internationala pentru acordarea de asistenta in gestionarea obiectivelor nucleare. 
  • De asemenea, pe agenda Summitului se afla comunicarea publica in materie de securitate nucleara, un element extrem de important.
  • Si, nu in ultimul rand, summitul va avea ca tematica amenintari si capacitati nationale de prevenire a combaterii riscurilor nucleare.
  • Unul din obiectivele summitului este analizarea progreselor facute de fiecare stat participant, de la primul summit care s-a desfasurat in 2010 pana la acest summit din 2012, iar fiecare tara va prezenta masurile nationale intreprinse in acest interval de doi ani.
  • Premisele in care se desfasoara acest summit: derularea unor programe nucleare in state precum Iranul sau Coreea de Nord, precum si mentinerea la un nivel ridicat a arsenalelor nucleare. 
  • O alta premisa este legata de cresterea riscurilor utilizarii armelor nucleare in conflicte regionale si amenintarile, spre exemplu, Coreei de Nord pentru regiune sunt o realitate a zilelor noastre, precum si riscurile generate de amenintarile iraniene in regiune, nu neaparat prin amenintarea cu arma nucleara, ci prin amenintarea dezvoltarii de arme nucleare, in conditiile in care Iranul are o opacitate deja recunoscuta fata de organismele internationale de control. 
  • Un element important de mediu in care se desfasoara acest summit este legat de lipsa consensului la nivel global privind intarirea regimului de neproliferare; sunt inca foarte multe state care nu au ratificat Acordul de neproliferare a armamentelor nucleare.
  • De asemenea, este un alt element important legat de nerealizarea conditiilor de intrare in vigoare a Tratatului de interzicere totala a testelor nucleare; acest tratat, desi discutat si semnat de foarte multe state detinatoare de armament nuclear si de capabilitati nucleare, nu a intrat inca in vigoare din cauza neindeplinirii conditiilor.
  • Alte realitati ale lumii de astazi sunt legate de faptul ca pe teritoriul a 25 de state se afla cateva mii de tone de reziduuri nucleare inalt radioactive. Mai mult decat atat, aceste reziduuri care pot fi utilizate la crearea armelor nucleare sunt gestionate in cea mai mare parte a statelor de firme private, ceea ce mareste riscul ca astfel de materiale radioactive rezultate din procesele din centralele nucleare sa ajunga in mana teroristilor. 
  • Nu in ultimul rand, un element la zi, as spune, este dezastrul de la Fukushima, care, de asemenea, reprezinta un subiect de discutie legat de siguranta, securitatea centralelor nucleare.

Obiectivele Summitului de la Seul

  • Unul se refera la realizarea de progrese tangibile ale statelor fata de 2010. Deci, nimeni nu se va mai limita si nu va fi multumit daca nu se vor proba progrese tangibile fata de 2010 si angajamente ferme in 2012 fata de 2014. Aceasta nota de pragmatism este de fapt esentiala in randul obiectivelor acestui summit. 
  • Un alt obiectiv este promovarea de noi masuri concrete pentru cresterea securitatii nucleare. Stiti ca, spre exemplu, la nivelul UE se face un test de stres pentru toate reactoarele nucleare care functioneaza pe teritoriul Uninii, inclusiv pentru cele doua reactoare de la Cernavoda. Astfel, obiectivul este ca statele sa-si ia angajamente concrete, masurabile, care sa fie verificate, aduse la cunostinta la urmatorul summit din 2014. 
  • Un alt obiectiv al summitului este legat de redobandirea increderii cetatenilor fata de energia nucleara, una din cheile viitoarelor dezvoltari energetice in lume, nu numai in Europa sau in America. Sigur ca acest lucru nu poate fi recastigat decat daca statele, in procesul de comunicare cu populatiile lor, informeaza cu privire la nivelul de securitate al instalatiilor lor nucleare. 
  • Stiti, probabil ca - si aici este o apreciere personala - atata timp cat marele dezastru nuclear a fost legat de Cernobal, toti am spus "este o chestiune de tehnologie", dar iata ca a aparut si dezastrul echivalent de la Fukushima, ceea ce ne arata ca nimeni nu este scutit de dezastre atata timp cat nu se pot impune sau nu se vor impune niste standarde tehnice si de securitate a instalatiilor nucleare extrem de ridicate. 
  • Un alt obiectiv al summitului este convenirea unor modalitati de abordare a amenintarilor terorismului nuclear. Va trebui sa gasim niste formule, niste modalitati prin care sa avem grija ca reziduurile rezultate in urma proceselor nucleare din instalatiile de producere a energiei sa nu ajunga in mana unor grupari teroriste, permitandu-le astfel realizarea de armament nuclear.
  • Si, in sfarsit, un alt obiectiv dintre cele pe care mi-am propus sa le enumar, este legat de consolidarea cooperarii pentru a preveni transferul ilicit de materiale nucleare. Aici nu se refera numai la transferul catre structuri teroriste, dar si la transferul ilicit intre state. 
  • As face o ultima observatie. Din Uniunea Europeana au fost invitate 15 state, printre care si Romania si va pot spune ca Romania face parte din clubul celor 30 de state care detin tehnologia intregului ciclu al combustibilului - de la extragere din mina, procesare pentru a deveni combustibil nuclear, arderea combustibilului nuclear in reactor si depozitarea reziduurilor. 
  • Romania face parte din cele 32 de state ale lumii care detin intregul proces al combustibilului. De aceea pentru noi este extrem de important acest summit, in primul rand pentru a participa cu contributiile noastre la dezvoltarile viitoare ale normelor de securitate si siguranta nucleara, in al doilea rand pentru a ne putea afirma punctele de vedere in cel mai inalt cadru de dezbatere a subiectului energiei nucleare, fie ca ne referim la energia nucleara in scopuri civile sau militare.

Presedintele Traian Basescu va participa in 26 si 27 martie, la Seul, Coreea de Sud, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleara, la invitatia omologului sud-coreean, Lee Myung-bak.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Presedintie, la summitul de la Seul vor fi reprezentate peste 50 de state si patru organizatii internationale - ONU, AIEA, UE si INTERPOL.

Summitul de la Seul va prilejui evaluarea progreselor globale in eforturile de consolidare a securitatii nucleare in scopul dezvoltarii capacitatii statelor de a preveni si combate terorismul nuclear.

In cadrul sesiunilor de lucru, liderii de stat si de guvern vor dezbate masurile de cooperare necesare pentru intarirea conditiilor de securizare a materialelor nucleare in vederea impiedicarii accesului gruparilor neautorizate la aceste materiale si la informatia privind utilizarea lor.

Lucrarile Summitului vor fi impartite in trei sesiuni de lucru dedicate evaluarii progreselor inregistrate dupa prima editie a Summitului privind Securitatea Nucleara (Washington, 2010), examinarii politicilor nationale in materie si convenirii asupra unei agende de cooperare internationala, respectiv abordarii legaturii dintre securitatea nucleara si siguranta nucleara, ca urmare a accidentului produs in 2011 la centrala nucleara de la Fukushima.