UPDATE Ora15,20 Trei manifestanti si un militar afghan au fost ucisi vineri la Herat (vestul Afghanistanului) in cadrul unor proteste anti-SUA, dupa ce soldati americani au ars exemplare din Coran intr-o baza militara, marti.

Un soldat afghan si un manifestant au murit in momentul in care protestatarii incercau sa marsaluiasca spre consulatul SUA din Herat, Moheedin Noori. Dar, potrivit unei surse de rang inalt din serviciile de securitate, cele doua persoane ucise in apropiere de consulat sunt civili.

"A fost foarte multa violenta in apropierea consulatului american. Au fost confruntari. Unii oameni au incercat sa ia armele politistilor. Au fost focuri de arma. Doi manifestanti au fost ucisi", a spus sursa citata.

Doi alti protestatari au murit in districtul Adraskan, unul dintre cele mai mari orase din Afghanistan, de obicei mai calm decat alte orase si provincii din tara.

Aceste decese ridica la 19 bilantul victimelor primelor patru zile de proteste (intre care si doi soldati americani).

In noaptea de luni spre marti, exemplare din Coran, confiscate de la detinutii unei inchisori din baza americana din Bagram, 60 km nord-est de Kabul, au fost incinerate au fost incinerat, Washingtonul invocand faptul ca, folosindu-se de acesti carti sfinte, prizonierii isi transmiteau mesaje intre ei.

Sute de afghani manifesteaza din nou, vineri, la Kabul si in cel putin alte cinci provincii din Afghanistan pentru a protesta dupa ce soldati americani au ars Coranul intr-o baza militara americana, relateaza AFP.

La Kabul, proteste au loc in cinci cartiere din oras, in timp ce marsuri au loc in provinciile Baghlan si Kunduz (nord), Bamyan si Ghazni (centru) si Nangarhar (est).