Saptesprezece persoane au fost ranite grav in urma a doua explozii ce au zguduit un club din centrul municipiului Sighetu Marmatiei. Prima explozie a avut loc sambata noapte, in jurul orei 1.00, facand sapte victime, iar o a doua s-a produs duminica dimineata, in jurul orei 10.00, cand inca zece persoane - membri ai echipelor de interventie sosite la fata locului - au suferit arsuri grave, scrie emaramures.ro. Tragedia a avut loc in localul Euphobia, aflat la subsolul unui imobil din apropierea primariei. Sase persoane cu arsuri grave au fost transportate de urgenta la Bucuresti la primele ore ale diminetii, in timp ce alte noua au fost preluate in jurul orei 14.30 de o aeronava militara pentru a fi duse la Spitalul de Arsi si Spitalul Floreasca din Capitala.

Foto:
  • Click pe poza pentru FOTOGALERIE

UPDATE 18 Chestorul Liviu Popa a declarat ca echipele prezente la fata locului au inceput o ancheta pentru a vedea felul in care s-au derulat evenimentele. "Avem o echipa de politisti si procurori care investigheaza in zona si identifica martorii care au fost acolo, cat si eventuale declaratii pe care acestia le pot face", a explicat seful Politiei.

Acesta a dat asigurari ca expertii lucreaza la fata locului pentru a indeparta posibilele acumulari de gaz. "Sunt expertii la fata locului care aspira tot gazul si din pamant si asigura zona, sa nu mai aiba nici un fel de vulnerabilitati. S-a redus foarte mult concentratia de gaz", a precizat chestorul Liviu Popa.

Intrebat cand a fost oprita alimentarea cu gaze, seful Politiei a afirmat ca "sunt date ca s-a oprit, pe cladire, la ora 01:00", adaugand ca cele doua incaperi nu erau racordate la reteaua de gaze. De asemenea, acesta a precizat ca, in timpul noptii, a fost intrerupt si curentul electric in cladire.

Potrvit sefului Politiei, in Sighetu Marmatiei urmeaza ca soseasca si directorul Institutului de cercetare in domeniul protectiei impotriva exploziei.

UPDATE 17 Subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat: "A fost a doua misiune, din pacate, astazi pe care a trebuit sa o facem. Am adus 9 pacienti; din cei 9 pacienti, sunt 3 pacienti cu arsuri peste 50%, restul sunt cu arsuri intre 20-35% care, la unii, implica si mainile.

Zborul a decurs foarte bine. Vreau sa subliniez ca aici vorbim de structurile a 3 ministere care au lucrat impreuna, intr-un mod extrem de bine sincroniza: Ministerul Apararii prin Fortele Aeriene, Ministerul Administratiei si Internelor prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General de Aviatie, bineinteles si SMURD care este inglobat in cele doua structuri, si structurile Ministerului Sanatatii prin serviciile de ambulanta, mai ales daca vorbim de Maramures unde au facut o treaba foarte buna. Din pacate, a avut loc un incident foarte tragic care era foarte bine sa nu il vedem dar s-a actionat la un nivel normal, eu cred.

O parte din pacientii care i-am adus in a doua misiune a plecat la Spitalul de Arsi (5 pacienti) si la Spitalul Floreasca (4 pacienti). [...] In al doilea transport am adus si o fata care a fost ranita azi-noapte si nu a fost adusa; avand in vedere ca arsurile sunt la nivelul mainilor, s-a reconsiderat decizia."

UPDATE 16 Primarul localitatii Sighetu Marmatiei, Eugenia Goda, a declarat pentru Realitatea TV, ca la Primarie nu au fost inregistrate reclamatii impotriva BERG Sistem Gaz.

UPDATE 15 Aeronava militara a revenit pe aeroportul din capitala unde ambulantele asteapta sa preia pacientii.

UPDATE 14 Inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat pentru Mediafax ca, din primele date in cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmatiei, ar rezulta ca ar fi fost incalcata o regula elementara, si anume nu ar fi fost intrerupta furnizarea cu gaze si electricitate in cladire.

Dantes Nicolae Bratu a precizat ca cea de-a doua explozie s-a produs deasupra clubului, unde era un cabinet notarial nefunctional. Explozia s-ar fi produs cand organele de ordine ar fi aprins lumina in incapere pentru a face cercetari. Inspectorul general de stat de la IM se deplaseaza la fata locului.

UPDATE 13 Alte 9 persoane au fost preluate de o aeronava militara de pe aeroportul din Baia Mare pentru a fi adusi in Capitala.

UPDATE 12 Potrivit Romania TV, Costin Berevoianu, administratorul companiei de gaze BERG Sistem Gas care asigura alimentarea cu gaze in Sighetu Marmatiei este si consilierul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta a decolat duminica din Bucuresti de pe aeroportul Otopeni spre Sighetu Marmatiei.

UPDATE 11 O echipa mixta de la E.ON Gaz Targu Mures se va deplasa duminica la Sighetu Marmatiei, cu doua masini dotate cu echipamente tehnice, pentru a cerceta cauzele producerii exploziei de la clubul din localitate, a anuntat primarul orasului citat de Agerpres.

Deplasarea se face la solicitarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures pentru a sprijini comisia de ancheta. ''E.ON Gaz Distributie nu are nicio legatura cu exploziile care au avut loc la Sighetu Marmatiei, compania noastra nefiind operator al retelei de gaz din zona. Consumatorii de gaz din Sighetu Marmatiei sunt deserviti de un alt operator de distributie, intretinerea si operarea retelei de distributie intrand in competenta respectivului operator'', se mentioneaza intr-un comunicat transmis agentiei de presa.

UPDATE 10 Seful Politiei, chestorul Liviu Popa, se va deplasa la Sighetu Marmatiei, impreuna cu o echipa de specialisti in cercetarea la fata locului si protectia muncii din cadrul I.G.P.R., pentru a evalua situatia si pentru a acorda sprijin autoritatilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor remis HotNews.ro.

"Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a dispus astazi, 19 februarie a.c., ca inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei Romane, chestor de politie Liviu Popa, impreuna cu o echipa de specialisti in cercetarea la fata locului si protectia muncii din cadrul I.G.P.R., sa se deplaseze in judetul Maramures pentru a analiza situatia si de a acorda sprijin de specialitate procurorilor, ca urmare a deflagratiilor produse in aceasta dimineata, in Sighetu Marmatiei", se arata in comunicat.

UPDATE 9 Majoritatea victimelor celei de a doua explozii au suferit arsuri de gradele I si III, iar ranile acopera peste 50% din suprafata corpului.

"Toti pacientii au fost stabilizati. Nu exista nicio persoana intubata", a declarat directorul Spitalului orasenesc din Sighetu Marmatiei, dr. Vasile Stefanca, pentru Agerpres.

Una dintre persoanele ranite duminica va ramane, temporar, la Sighetu Marmatiei pentru tratamente si investigatii medicale. Ea a fost diagnosticata cu traumatism toracic si traumatism cranian.

UPDATE 8 Primarul municipiului Sighetu Marmatiei, Eugenia Godja, a declarat pentru Agerpres ca, din punct de vedere tehnic, este inexplicabil modul cum s-a produs explozia din clubul de noapte din localitate si a afirmat ca directorul companiei BERG SISTEM GAZ se afla in stare grava in spital, fiind ranit in urma celei de-a doua deflagratii.

''Discutand cu specialistii firmei BERG SISTEM GAZ, firma care distribuie gazele naturale in municipiul Sighetu Marmatiei, acestia presupun ca in toaleta aflata in subsolul clubului s-ar fi produs o acumulare de gaze care a refulat. Localul nu era racordat la reteaua de gaze naturale. Directorul companiei BERG SISTEM GAZ se afla in stare grava in spital in urma celei de-a doua explozii produse", a declarat duminica Eugenia Godja.

UPDATE 7 Un purtator de cuvant al Spitalului de Arsi din Capitala a precizat ca 5 dintre fetele ranite in explozia din Sighetu Marmatiei sunt in stare grava dar stabila. Acestea au suferit arsuri pe 30-60% din suprafata corpului. Barbatul preluat de la Targu-Mures de aceeasi aeronava care le-a transportat pe fete, este in stare critica.

Medicii au precizat ca pronosticul pentru fete este bun; vor supravietui dar vor ramane cu cicatrici. Situatia barbatului ranit in explozia de la Abrud este mai grava acesta suferind si arsuri la nivelul cailor respiratorii.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi din Capitala a adaugat ca urmeaza sa fie transportati in Capitala si victimele celei de a doua explozii. O parte dintre ele vor fi duse la Spitalul Floreasca iar celelalte vor fi transportate la Spitalul de Arsi.

UPDATE 6 Un avion militar va reveni duminica pe Aeroportul International din Baia Mare pentru a prelua o parte dintre persoanele ranite in urma celei de-a doua explozii produse la clubul din Sighetu Marmatiei, scrie Agerpres. Medicul Raed Arafat, subsecretar in Ministerul Sanatatii, a precizat ca echipa medicala va aduce la Bucuresti opt victime din a doua explozie de la Sighet.

Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a declarat pentru Agerpres ca Prefectura Maramures a discutat cu reprezentanti din MAI si Ministerul Sanatatii si au stabilit de comun acord ca aeronava sa revina la Baia Mare pentru a transporta victimele celei de-a doua deflagratii.

"Echipa medicala va pleca, pleaca din nou, cu aprobare de la Ministerul Apararii Nationale, pentru a aduce aduce alte opt victime din explozia produsa duminica dimineata in acelasi club", a declarat pentru Agerpres, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

UPDATE 5 Eugenia Goda, primarul localitatii Sighetu Marmatiei, a precizat telefonic pentru Realitatea TV ca cea de a doua explozie a ranit 10 persoane, dintre care 4 grav. Victimele au fost transportate la spitalul din localitate iar pentru cele 4 persoane grav ranite s-a facut o solicitare la Baia Mare.

UPDATE 4 Purtatorul de cuvat al Prefecturii Maramures, Dan Buca, a declarat telefonic pentru Realitatea TV ca este vorba despre 9 victime ale exploziei secundare, dintre care 3 politisti, 2 pompieri, 3 membri ai echipelor de interventie a Electrica si a firmei de gaze si un notar al carui birou se afla in apropiere. ActualMM.ro scrie ca printre persoanele ranite se numara adjunctul Detasamentului de Pompieri Sighetu Marmatiei, directorul Berg Gaz Sighet, patronul barului, doi criminalisti baimareni, un ofiter de criminalistica din Sighet si notarul Gheorghe Sas.

UPDATE 3 Purtatorul de cuvant al ISU Maramures, Cornel Babut, a declarat telefonic pentru Realitatea TV ca in jur de 8 sau 10 persoane au fost ranite in a doua explozie. Victimele celei de a doua deflagratii sunt membri ai echipelor de interventie sosite la fata locului.

UPDATE 2 O a doua explozie s-a produs duminica dimineata in clubul Euphobia, din Sighetu Marmatiei, scrie presa locala. Numarul victimelor nu este inca stiut.

UPDATE 1 Aeronava militara a ajuns la Baza 90, pe Otopeni, iar victimele au fost preluate de 2 ambulante SMURD, potrivit Realitatea TV, si transportate la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri.

Din primele cercetari reiese ca explozia s-ar fi produs pe fondul unei acumulari de gaze. Localul nu are vreo conexiune la retea si nici nu s-a gasit vreo butelie in zona, scrie emaramures.ro.Explozia a avut loc in momentul in care trei tinere si-au aprins tigarile in toaleta clubului. Echipele de interventie sosite la locul accidentului au izolat zona si au intrerupt alimentarea cu gaz.

Potrivit actualMM.ro, victimele exploziei initiale au suferit arsuri de gradul I, II si III pe 30-35% din suprafata corpului.

Presa locala mai scrie ca arsurile vizeaza in principal zonele care erau descoperite - fata, maini, picioare.

  • Victimele exploziei initiale, preluate de aeronava militara C-27J Spartan

Potrivit unui comunicat MApN remis Agerpres, cele sase tinere ranite in explozia initiala au fost aduse la Bucuresti cu o aeronava militara C-27J Spartan, de la Baia Mare. Aeronava a transportat si o saptea persoana, un barbat ranit sambata seara intr-o explozie care a avut loc sambata in localitatea Abrud (jud. Alba).

Ministrul apararii nationale, Gabriel Oprea a aprobat, duminica, efectuarea transportului umanitar cu aeronava respectiva. Victimele au fost asistate pe timpul zborului de o echipa de salvare SMURD, misiunea fiind aprobata in urma solicitarii subsecretarului de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

"Echipajul aeronavei C-27J Spartan, de la Flotila 90 Transport Aerian, este condus de capitan-comandorul Ion Staiculescu. Aeronava a decolat, la ora 05.45, de la Otopeni si, dupa ce a preluat un pacient de pe aeroportul din Targu-Mures, avionul militar a aterizat, la ora 07.50, la Baia Mare, de unde le va prelua si pe cele sase femei care necesita ingrijiri medicale in Capitala'', se mentioneaza in comunicat.

  • BERG Sistem Gaz, principalul furnizor din Sighet

Alimentarea cu gaze in Sighetu Marmatiei este asigurata de BERG Sistem Gaz. Inspectorii OPC Maramures au efectuat controale in 2009 la cele doua societati care presteaza servicii de furnizare a gazelor in intreg judetul: SC BERG Sistem Gaz SA Bucuresti - Punctul de lucru Sighetu Marmatiei si SC E.ON Gaz Romania Regionala Nord-Vest, aplicand doua avertismente si o amenda de 2.000 de lei, scrie CityNews.ro.

Presa locala relata in 2006 ca reteau de gaz din Sighet a fost realizata cu intarzieri majore de catre compania SC Berg Sistem Gaz SA Bucuresti.

<