Patru persoane au fost ranite, sambata dimineata, in urma bataii dintre cetele rivale de mascati din comuna ieseana Ruginoasa, informeaza Mediafax. Confruntarea, la care au asistat peste o mie de sateni, este parte a traditiei locale. Un tanar in varsta de 17 ani a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi in stare grava.

In urma altercatiei, un tanar a fost grav ranit fiind transportat la Spitalul de Pediatrie "Sfanta Maria" din Iasi, iar de acolo, la Spitalul de Neurochirurgie. Dr. Marcel Burlacu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Pediatrie, a declarat, pentru Agerpres, ca baiatul a fost diagnosticat cu traumatism toracic acut, traumatism cranio cerebral deschis, otoragie pe partea dreapta si paralizie a mainii stangi.

Victima a fost fost transferata la Spitalul de Neurochirurgie intrucat Spitalul de Pediatrie nu are propriul sau computer tomograf sau un RMN pentru efectuarea examinarilor radiologice amanuntite.

Potrivit Agerpres, medicii de la Spitalul de Neurochirurgie sustin ca starea baiatului lovit cu batele la nivelul capului este stabila.

"Cel care l-a lovit a fost identificat si este la postul de Politie", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Iasi, Mihai Cojocariu, pentru Mediafax.

Alte doua persoane au fost transportate la spital. Un alt tanar, care a fost, de asemenea ranit, a refuzat sa mearga la spital.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Iasi, cele doua tabere din comuna, "Delenii" si "Valenii", formate fiecare din cateva zeci de persoane si avand masti si casti speciale, s-au confruntat, sambata dimineata, lovindu-se cu batele, dupa care s-au dispersat pe drumuri laterale, unde si-au dat mastile jos, cu intentia de a se lua la bataie.

Purtatorul de cuvant a spus ca jandarmii au intervenit formand un cordon intre cele doua grupari, pe care le-au despartit treptat.Patru persoane au fost ranite in confruntarea dintre cele doua tabere si au primit ingrijiri medicale de la echipajul SMURD aflat in zona.

"Am intervenit la momentul oportun si am prevenit atunci cand manifestatia a avut tendinte sa degenereze", a spus Cojocariu, care a mentionat ca dispozitivele de jandarmi vor ramane in zona pana cand situatia se va calma.

La confruntare au asistat peste o mie de sateni, care s-au retras la casele lor dupa ce manifestatia a fost dispersata.

"Situatia e calma. Suntem in continuare in dispozitiv", a adaugat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Iasi.

Cojocariu a subliniat ca aceasta confruntare este vointa comunitatii locale si ca participantii cunosc riscurile la care se expun. Cojocariu a mai spus ca in urma cu doua zile, in cadrul unei discutii cu localnicii, jandarmii au propus ca acestia sa renunte la bate in cadrul confruntarii, insa acestia au refuzat categoric.

Pregatirile celor catorva zeci de tineri din localitatea Ruginoasa care au participat la confruntare, apartinand grupurilor "Valeni" si "Deleni", au inceput inca de la ora 6.00 cand tinerii s-au adunat in puncte diferite ale comunei. Acestia si-au pus casti metalice si piei de oaie pe cap, pentru atenuarea loviturilor, apoi au pornit spre centrul comunei.

Bataia care se desfasoara in fiecare an in 31 decembrie la Ruginoasa, are ca scop stabilirea ierarhiei in comuna pentru anul urmator intre tinerii din localitate. Potrivit traditiei, castigatorii bataliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar si de a solicita intalniri cu fetele nemaritate.

In urma cu patru ani, confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascatii, dar si localnicii atacand fortele de ordine. In urma incidentelor din 31 decembrie 2007, au fost intocmite sase dosare penale, iar 20 de persoane au fost amendate.In ultimii trei ani, confruntarea a avut loc fara a se inregistra incidente.