Tratatul de liber schimb transatlantic TTIP "va esua" daca Statele Unite ale Americii nu fac concesii, a avertizat ministrul german al economiei Sigmar Gabriel, duminica, ziua in care presedintele american Barack Obama vine sa apere acest proiect in Germania, informeaza AFP.

Manifestatie anti TTIP la HanovraFoto: Captura RT

"Americanii nu doresc sa-si deschida licitatiile publice pentru intreprinderile din Europa. Acest lucru este contrar liberului schimb, in opinia mea", a denuntat numarul doi in guvernul german intr-un interviu acordat cotidianului economic Handelsblatt. "Daca americanii isi vor mentine aceasta pozitie, nu mai avem nevoie de un tratat de liber schimb. Iar TTIP va esua", a avertizat el.

Avertismentul a fost lansat in contextul in care presedintele Barack Obama va inaugura duminica, impreuna cu cancelarul german Angela Merkel, un targ industrial la Hanovra, de produse "made in Germany", folosit ca rampa de lansare de catre cei doi lideri pentru a-si apara proiectul de acord in fata opiniei publice sceptice.

Luni, la New York, se va deschide o noua runda de negocieri asupra TTIP, a 13-a la numar din 2013. Oficial, Washingtonul, la fel ca Berlinul, vizeaza un acord in acest an, dar divergentele par dificil de depasit pana la sfarsitul anului.

Pozitia americana se rezuma la "cumpara american" in acest tratat, ceea ce nu este "acceptabil", sustine ministrul german al Economiei.

Ministrul socialist avertizeaza ca "nu va aproba niciun fel de tratat care prevede un tribunal de arbitraj privat".

Acordul de liber schimb provoaca tensiuni in Germania. Intre 35.000 si 90.000 de persoane au manifestat sambata la Hanovra impotriva de TTIP. Nu numai din teama nivelarii prin scadere a standardelor de mediu si sanitare europene, dar, de asemenea, pentru ca lasa posibilitatea companiilor multinationale de a contesta legile unui stat in fata unei instante de arbitraj.

In ceea ce priveste acest ultim punct, administratia Obama a tinut sa arate ca este deschisa la alternative.

"Cred ca suntem in masura sa gasim un compromis care sa indeplineasca obiectivul nostru comun de protejare a investitiilor aparand in acelasi timp interesul general", a declarat secretarul de stat american al comertului Penny Pritzker, intr-un interviu acordat saptamanalului Der Spiegel.

"Administratia noastra vrea un acord si ne-am dori sa-l obtinem in acest an", a adaugat ea.