Dosare de Fiscalitate

Preturile de transfer: care sunt riscurile si cum pot fi prevenite? Consultantii Gabriel Sincu si Ioana Gheorghe, de la firma Mazars, au discutat online cu cititorii

de Departament Proiecte Speciale     HotNews.ro
Luni, 28 februarie 2011, 16:12 Dosare Juridice -Transfer Pricing


Gabriel Sincu si Ioana Gheorghe, firma de consultanta Mazars
Foto: Mazars
De la publicarea in 2008 a prevederilor privind continutul dosarului preturilor de transfer, fiscul din Romania a inceput sa-si indrepte atentia asupra tranzactiilor intra-grup desfasurate de entitatile romanesti cu persoane afiliate nerezidente.

In prezent problematica preturilor de transfer continua sa preocupe autoritatile, ba mai mult, pe fundalul crizei economice, se pare ca interesul acestora asupra tranzactiilor ce presupun miscari ale fluxurilor financiare ale entitatilor din Romania este in crestere.  
 
Care sunt contribuabilii si care sunt tranzactiile subiect al preturilor de transfer? Ce ar trebui sa aiba in vedere contribuabilii cand intocmesc un dosar al preturilor de transfer?

Care sunt riscurile la care va expuneti in cazul unui control fiscal pe tema preturilor de transfer si cum pot fi ele minimizate?

Gabriel SINCU, Partner, Head of Tax & Outsourcing Mazars
 • Gabriel Sincu este Partener in cadrul Mazars si coordoneaza departamentele de consultanta fiscala si outsourcing (accounting & payroll).
 • Si-a inceput cariera ca inspector fiscal, iar din 1999 a intrat in domeniul consultantei in cadrul firmei RSM Hemmelrath, care in aprilie 2007 a fuzionat cu Mazars, dobandind astfel o experienta considerabila de peste 12 ani.
 • Domeniile sale de competenta sunt impozitarea societatilor comerciale, in special pe impozitul pe profit, TVA, impozitul cu retinere la sursa, regulamentele internationale cu privire la preturile de transfer. Gabriel este implicat si intr-o serie de misiuni de planificare fiscala pentru investitori straini care isi desfasoara activitatea in Romania, precum si in impozitarea cetatenilor straini detasati in interes de serviciu pe teritoriul Romaniei.
 • Gabriel este adesea contactat de catre publicatii si emisiuni financiare pentru a comenta noutatile si proiectele legislative fiscale si este membru in colegiul de redactie al Monitorului Fiscalitatii Internationale. Participa in mod regulat la intalnirile cu Ministerul de Finante in ceea ce priveste implementarea Codului Fiscal, organizate de AmCham si de FIC.
 • Este lector si speaker la numeroase conferinte si seminarii pe teme de fiscalitate, inclusiv cele organizate pentru studentii din ASE.
 • A absolvit Facultatea de Finante-Banci din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti si detine calificari precum cea de consultant fiscal sau expert contabil in Romania. Este membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania (CCFR), al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), al ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) si al Asociatiilor Romane si Internationale a Auditorilor Interni (AAIR/IIA).

Ioana GHEORGHE - Supervising Senior Consultant, Tax Advisory Mazars
 • Ioana Gheorghe este absolventa a Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune, ASE Bucuresti, in cadrul careia a obtinut si diploma postuniversitara in Managementul Afacerilor. 
 • Este membra a Camerei Consultantilor Fiscali din Romania (CCFR). Inainte de a se alatura echipei Mazars, ea a lucrat in cadrul departamentului de taxe al KPMG.
 • Ioana are o experienta de peste 4 ani in domeniul fiscal, oferind consultanta fiscala unor companii locale si multinationale pe diverse aspecte legate de taxarea directa si internationala, cum ar fi preturi de transfer, impozit pe profit si impozit prin retinere la sursa. In ultimii doi ani, ea a fost implicata cu precadere in proiecte privind preturile de transfer, respectiv Intocmirea si revizuirea rapoartelor de preturi de transfer pentru societati activand in domenii ca: industria auto, industria lemnului, farmaceutica, retail (FMCG), agricultura (tranzactii privind redevente), industria aeronautica etc.
 • Este de asemenea autoarea unor articole tehnice in domeniul fiscal si contabil in revistele de specialitate.
 • Ioana detine o experienta de 4 ani in domeniul contabil, iar in prezent frecventeaza cursurile ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) in vederea obtinerii calitatii de membru. Vorbeste fluent limba engleza.


Citeste mai multe despre   

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 maria

  in cazul redeventelor miniere, avand in vedere faptul ca exista anumite particularitati ale acestei piete, se impune contribuabilul trebuie sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, sau ar fi mai indicat sa soliciet un acord de pret in avans?

  multumesc

  • Gabriel Sincu

   Nu reusesc sa inteleg intrebarea: redeventele miniere reprezinta o obligatie pe care un contribuabil o are fata de autoritati, dar care nu are legatura cu persoanele afiliate.

   Dosarul preturilor de transfer documenteaza tranzactii care se deruleaza intre companii afiliate (din cadrul aceluiasi grup). Ati putea sa imi dati mai multe detalii?

   Multumesc

 • Întrebarea nr. 2 catalin

  care sunt consecintele in cazul unui control fiscal in cazul in care o societate nu dispune de dosarul preturilor de transfer?

  • Ioana Gheorghe.

   In primul rand, este vorba despre o amenda cuprinsa intre 12.000 si 14.000 RON si apoi de ajustari asupra profitului impozabil al contribuabilului. In plus, mai pot fi adaugate amenzi si penalitati de intarziere.

 • Întrebarea nr. 3 Camelia

  Cum se face analiza dosarului de preturi de transfer pentru o companie asociata ce inregistreaza pierderi si care incheie tranzactii cu companii profitabile, membre ale grupului din care face parte? Cum se analizeaza o astfel de situatie?

  • Ioana Gheorghe.

   Dosarul se intocmeste la fel, indiferent daca o companie realizeaza sau nu pierderi, luand in considerare prevederile Ordinului 222 al ANAF privind continutul dosarului preturilor de transfer. In plus, o companie care realizeaza pierdere trebuie sa justifice pierderea respectiva. Justificarea trebuie sa fie bazata pe argumente economice.

 • Întrebarea nr. 4 Radu

  Care sunt avantajele obtinerii acordului de pret in avans? Care sunt obligatiile si procedurile in cazul aplicarii pentru obtinerea acordului de preturi in avans?

  • Gabriel Sincu

   Obtinerea unui acord de pret in avans este cel mai frumos lucru care i se poate intampla unui contribuabil care are tranzactii cu entitati afiliate.
   Practic, obtinand un astfel de acord de la Ministerul de Finante contribuabilul poate "dormi linistit" pe perioada in care acordul este valabil, stiind ca nu risca o ajustare a profiturilor impozabile in cadrul unui control fiscal.

   Procedura pentru obtinerea unui astfel de acord sunt detaliate in HG 529 / 2007. Din pacate, din cunostintele noastre, aceasta procedura este inoperationala, in cadrul Ministerului de Finante fiind necesara constituirea unui departament specializat.

 • Întrebarea nr. 5 Anonim

  Buna,

  Ma mir ca abia acum apar si la noi discutii de preturi de transfer. Ca de obicei, cand mustea de bani nu erau probleme, dar acum pe criza se mai gandesc finantele ca poate or fi ceva probleme pe acolo.

  Am si eu o intrebare referitor la preturi de transfer. Ma bate gandul sa transform o firma din Romania in filiala a unei firma mama inregistrata in alta tara UE mai normala. Firma din Romania practic va face outsourcing pentru firma mama din UE. Presupun ca asta e un exemplu clasic unde preturile de transfer trebuiesc lamurite: in principiu, care este costul 'corect' al serviciilor oferite de filiala din Romania catre firma mama.

  Mi-ati putea spune cam care ar fi primii pasi in aceasta privinta? Recunosc ca inca nu am citit legislatia si nici nu ne-am apucat de hartii asa ca mai mult m-ar interesa un soi de introducere pe scurt in domeniu sa vad daca se merita efortul birocratic.

  • Gabriel Sincu

   Referitor la primul comentariu sunt 100% de acord cu dumneavoastra. Totusi, faptul ca suntem in criza nu inseamna ca organele fiscale trebuie sa intre in vacanta :)

   Referitor la intrebarea cu privire la restructurarea entitatii din Romania, procedura este complexa si presupune pe langa aspectul preturilor de transfer si pe cel al structurarii fiscale internationale.

   In ceea ce priveste preturile de transfer va trebui mai intai sa identificati care sunt tranzactiile care vor avea loc intre entitatea straina si cea romaneasca. Ulterior, se va justifica legitimitatea preturilor practicate pentru aceste tranzactii prin intocmirea unui dosar al preturilor de transfer la entitatea romaneasca.

 • Întrebarea nr. 6 Mariana

  La nivel international se promoveaza incheierea unor acorduri prin care sa se recunoasca atat dreptul statelor de a-si incasa taxele care li se cuvin, cat si dreptul societatilor (grupurilor de societati) de a fi taxate echitabil.Legislatia Romaneasca decide sa impoziteze profiturile calculate prin reconsiderarea unor tranzactii (chiar daca profitul a fost deja impozitat intr-un alt stat) Cum se poate percepe pozitia oficiala a statului Roman? Cum se pot evita (legal) aceste reconsiderari?

  • Ioana Gheorghe.

   Romania a aderat la Conventia de Arbitraj care prevede procedura aplicabila in cazul in care are loc o dubla taxare determinata de ajustarile de preturi de transfer. Pozitia oficiala a Romaniei este aceea ca trebuie aplicata aceasta Conventie. Din punct de vedere practic, vom afla care este pozitia Romaniei in cazul unui control care vizeaza preturile de transfer.

  • Ioana Gheorghe.

   Legal, nu ar putea fi evitata ajustarea, atata vreme cat este intemeiata, iar fiscul are motive solide sa faca aceasta ajustare.

 • Întrebarea nr. 7 Georgeta Ion

  Exista o limita maxima pentru indemnizatia de administrator? Are legatura cu preturile de transfer?

  • Gabriel Sincu

   Indemnizatia de administrator fiind o remunerare a activitatii de administrare a firmei nu poate fi limitata, asa cum nu sunt limitate nici salariile in mediul privat. Cum spun americanii "sky is the limit!"
   O astfel de indemnizatie poate intra sub incidenta legislatiei privind preturile de transfer atunci cand administratorul firmei din Romania este o persoana juridica afiliata. In aceste conditii, trebuie ca indemnizatia respectiva sa fie la un nivel rezonabil care sa nu conduca la transferul unei parti din profitul firmei romanesti in strainatate.

 • Întrebarea nr. 8 Marilena Stanescu

  Conform legislatiei in vigoare o societate este obligata sa aibe dosarul de preturi de transfer. Ce trebuie as cuprinda acest dosar al preturilor de transfer? Putem vedea un model concret de dosar?

  • Ioana Gheorghe.

   Continutul dosarului preturilor de transfer este prevazut de Ordinul 222 al ANAF. Nu exista un model concret, ideea de baza este de a cuprinde tot ceea ce se mentioneaza in Ordin.

 • Întrebarea nr. 9 Cornelia Stamate

  Ce riscuri poate aduce practica verificarii dosarului de preturi. Din pct meu de vedere legislatia din Romania lasa destul de mult loc interpretarilor. Cum se pot evita aceste riscuri?

  • Ioana Gheorghe.

   Riscul cel mai mare pe care il aduce verificarea dosarului este riscul de ajustare. Acesta se poate evita prin intocmirea unui dosar cat mai complet si corect si prin argumentarea cat mai solida a preturilor, sustinuta si de documente justificative.

 • Întrebarea nr. 10 Georgiana Porumbescu

  Cum se face selectia metodei de determinare a preturilor de transfer? Autoritatea fiscala alege "cea mai adecvata metoda..."

  Care sunt criteriile dupa care se alege aceasta cea mai adecvata metoda?

  Cum se construieste dosarul astfel incat indiferent de metoda "cea mai adecvata aleasa" pertul de transfer sa ramana acelasi?

  • Ioana Gheorghe.

   Criteriile care stau la baza determinarii celei mai adecvate metode sunt: natura tranzactiei, profilul functional aferent tranzactiei analizate si informatiile disponibile. Este greu de realizat ceea ce doriti, dar atata timp cat metoda aleasa este foarte bine documentata nu are trebui sa aveti probleme cu fiscul legat de contestarea metodei folosite.

 • Întrebarea nr. 11 Viorel Blaga

  Din experienta, care sunt tranzactiile intra-grup cel mai des investigate?

  Multumesc!

  • Gabriel Sincu

   Inspectorii nu au o preferinta in a investiga o tranzactie sau alta, acestia verificand toate operatiunile cu entitati afiliate.

   Putem spune insa ca exista niste tranzactii foarte des folosite de catre contribuabili. Aici as putea mentiona: contractele de management, contractele de imprumut si vanzarea-cumpararea de bunuri intre entitati afiliate.

   Asadar, fiscul investigheaza ce tranzactii gaseste nu ce tranzactii ii fac cu ochiul! :)

 • Întrebarea nr. 12 Gabriel Sontas - director executiv

  Banui ca prezentarea acestui subiect "preturi de transfer" este pentru a promova consultantii care pregatesc dosarele preturilor de transfer pentru companiile din Romania. De ce conform legii o societate nu poate sa isi pregateasca singura dosarul preturilor de transfer ? de ce compania la care lucrez este obligata sa angajeze un consultant pentru a pregati acest dosar ? doar pentru ca aceste firme de consultante au anumite baze de date scumpe ? unde scrie in legislatie ca trebuie sa folosesc aceste baze de date si de ce nu se spune publice ce baze de date ar trebui sa fie folosite de contribuabilul roman ? De ce trebuie sa cumpar Orbis, Amadeus, Osiris, Reuters, Bloomberg, etc... cand accessul la informatie si date financiare trebuie sa fie public si accesibil pentru toti? Nu toti contribuabilii isi permit sa dea mii de euro sau zeci de mii euro pentru acest dosar (mai ales acum pe timp de criza). Nu inseamna acest lucru o ingradire a libertatii de decizie ? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Gabriel Sincu

   Un raspuns "politically correct" la primul dumneavoastra comentariu ar fi: "nu, scopul este de a atrage atentia cititorilor asupra riscurilor la care se expun prin neintocmirea dosarului preturilor de transfer!".

   Dar traind in lumea afacerilor stim bine ca si afirmatia dumneavoastra este corecta tot asa cum este si aceaca Hotnews promoveaza tema pentru a atrage cat mai multi cititori :)

   Referitor la intrebarile concrete ale dumneavoastra:

   - Dupa cunostintele mele nu exista nicaieri in legislatie o prevedere care sa-i interzica unui contribuabil sa isi pregateasca singur acest dosar. Daca gresesc, va rog corectati-ma. Compania dumneavoastra probabil ca a angajat acel consultant intrucat nu dispune intern de o persoana cu capacitatile necesare intocmirii acestui dosar. Sau nu ar fi rentabil sa o angajeze.

   - Bazele de date la care faceti referire sunt scumpe intrucat realizarea lor presupune timp, munca, efort.

   Ele reprezinta un produs similar cu produsele / serviciile pe care le produce / presteaza si compania dumneavoastra. Produse / servicii care nu sunt publice si nici gratuite.

   Aceste baze de date sunt realizate pornind de la informatii publice dar care sunt prelucrate si rafinate, astfel incat sa raspunda scopului final: informatiile pe care le contin sa fie reprezentative atunci cand se fac comparatii cu tranzactii similare.

   Referitor la ideea de libertate, dati-mi voie sa va contrazic: atata vreme cat o companie a decis sa faca afaceri, trebuie sa respecte regulile jocului. Una dintre reguli este sa intocmeasca acest dosar al preturilor de transfer. Alte reguli se refera la plata impozitelor, a furnizorilor, a salariatilor, etc. Toate apasa greu intr-o perioada de criza, dar incalcarea acestor reguli duce la "elminarea companiei din joc".

   Multumesc si eu pentru intrebare, recunosc, una dintre cele mai interesante din experienta mea la Hotnews :)

 • Întrebarea nr. 13 Muntean Elisabeta

  Referitor la intocmirea dosarului preturilor de transfer, conform ord.222/2008 art.1 pct. (B) alin 1 lit c ,as vrea sa stiu la ce se refera ,, contravaloarea tranzactiilor". Este vorba despre valoarea totala a operatiunilor tranzactionate in cadrul grupului??? (vanzare, cumparare )...daca da, pe ce perioada???

  • Ioana Gheorghe.

   Contravaloarea tranzactiilor reprezinta valoarea unui tip de tranzactie desfasurata de catre contribuabil cu societatile afiliate, de obicei pe perioada unui an fiscal sau pe perioada supusa controlului fiscal.

 • Întrebarea nr. 14 Manta Grigore

  Din cate stiu eu, Comisia Europeana propune in materie de preturi de transfer un "cod of conduct". Ce propune acest cod si de ce Comisia nu a optat pentru o legislatie care sa reglementeze preturile de transfer ci a ales aceasta varianta de cod?

  • Ioana Gheorghe.

   Acest "Code of conduct" reprezinta un set de recomandari cu privire la continutul dosarului preturilor de transfer. Majoritatea acestor recomandari au fost preluate si in legislatia romaneasca, respectiv in Ordinul 222 al ANAF. Dat fiind ca legislatia privind impozitele directe este diferita in fiecare stat membru, ar fi greu sa fie impusa o legislatie comuna in acest sens.

 • Întrebarea nr. 15 Petrescu George

  Cum se stabileste cel mai simplu situatia de persoane afiliate in cadrul multinationalelor?

  • Ioana Gheorghe.

   Definitia persoanelor afiliate este prevazuta de Codul Fiscal la Art.7 (1), punctul 21.

 • Întrebarea nr. 16 Maria

  Exista modificari in structura dosarului de preturi de transfer, sau alte acte normative de care trebuie tinut cont, atunci cand dosarul se realizeaza intre doua persoane, una cu sediul in Ro si un din afara spatiului European? (pana acum intocmeam dosarul in interiorul spatiului UE)

  • Ioana Gheorghe.

   Dosarul se intocmeste la fel, indiferent de statul la care societatea este afiliata, in interiorul sau in afara UE. Nu se face o diferenta in functie de statul de rezidenta al persoanei afiliate

 • Întrebarea nr. 17 Petricean Elena

  Cum ne putem asigura ca evitam o situatie de dubla impunere? Sau: ne putem asigura ca evitam situatia aceasta?

  • Ioana Gheorghe.

   Nu poate exista o "asigurare" in acest sens. Ideal ar fi ca preturile sa fie de piata si atunci nu ar trebui sa se creeze o situatie de dubla impunere.

 • Întrebarea nr. 18 Ioan

  Mi-ar fi de mare folos o evidentiere a principaleleor modificari in dosarul preturilor de transfer dintre regmenetarile OCDE si cele americane. Mor cu legislatia in brate....

  Multumesc.

  • Ioana Gheorghe.

   In esenta, principiile sunt aceleasi. Dar exista si deosebiri. Spre exemplu, la nivel de metode de preturi de transfer exista diferente intre cele doua legislatii. Timpul alocat acestei intalniri online este insa prea scurt pentru o comparatie detaliata. Daca doriti mai multe informatii va invitam sa ne contactati direct.

 • Întrebarea nr. 19 Petra

  In conditiile actuale ale legii: Cine stabileste de fapt preturile de transfer? Cine poate sa le stabileasca? Si cine ar trebui sa le stabileasca?

  • Gabriel Sincu

   Preturile de transfer sunt stabilite de catre companiile implicate in tranzactii. Acestea au dreptul si obligatia de a le stabili.

   Legislatia privind preturile de transfer da insa dreptul organelor fiscale sa conteste legitimitatea acestor preturi, in masura in care considera ca ele sunt prea mici / prea mari si astfel o parte din profiturile impozabile obtinute in Romania se scurg in afara tarii. Scopul unui dosar al preturilor de transfer este tocmai de a documenta legitimitatea si corectitudinea acestor preturi.

 • Întrebarea nr. 20 Pavel

  Din cate am inteles pt. dosarul preturilor de transfer trebuie inclusa si o analiza statistica in functie de rezultatele altor companii. Aceste companii trebuie sa fie companii romanesti sau din UE? Exista vreo cerinta legala in acest sens sau vreo preferinta a fiscului?

  • Ioana Gheorghe.

   Conform Ordinului 222, in momentul realizarii acestei analize statistice trebuie avut in vedere drept criteriu geografic al societatilor comparabile mai intai teritoriul Romaniei. Apoi, in cazul in care nu se gasesc suficiente societati comparabile cautarea se extinde la teritoriul Uniunii Europene.

 • Întrebarea nr. 21 Ioana

  Compania pt care lucrez doreste sa pregateasca dosarul pentru un acord de pret in avanas. Care sunta vantajele si dezavantajele preturilor in avans?

  Multumesc!

  • Ioana Gheorghe.

   Vezi raspunsul de mai sus, la intrebarea "acordul de pret in avans (Miercuri, 2 martie 2011, 16:50)" adresata de Radu [anonim]

 • Întrebarea nr. 22 Anca L

  Pentru analiza comparativa este nevoie de informatii din diferite baze de date. Aceste informatii pot fi obtinute si altfel decat de la bazele respective?
  Cum se realizeaza efectiv analiza comparativa a preturilor? Prin simpla expunere a preturilor altor firme?
  Care ar fi tratamentul preturilor de transfer in cazul firmelor care activeaza in lohn?
  Care este costul estimativ al unui dosar privind acordurile de pret in avans? Un acord de pret in avans inlatura obligativitatea realizarii unui dosar privind preturile de transfer?
  Cei de la metodologie nu stiu sa explice ce trebuie facut. Exista vreo reglementare care obliga autoritatile sa instruiasca persoanele doritoare sa invete cum se intocmeste un astfel de dosar?
  Multumesc!

  • Ioana Gheorghe.

   1. Se pot obtine informatii si din alte surse decat bazele de date la care faceti referire, prin simpla initiativa de a cere oferte pentru produse/servicii similare fabricate/prestate in circumstante similare.
   2. Prin analiza ofertelor de pret mentionate mai sus. Nu doar prin simpla comparatie a preturilor ci si a conditiilor in care bunurile/serviciile au fost produse/prestate.
   3. Tratamentul preturilor de transfer se analizeaza, printre altele, in functie de conditiile contractuale, de costurile necesare desfasurarii activitatii de lohn. Mai sunt si alte conditii insa timpul alocat acestei intalniri online nu permite o analiza detaliata.
   4. Pentru emiterea unui APA, costul este de 20.000 euro pentru marii contribuabili si 10.000 de euro pentru celalte categorii de firme.
   5. Daca societatea are un acord de pret in avans si se respecta conditiile prevazute in acest Acord nu mai trebuie intocmit dosarul preturilor de transfer.
   6. Nu exista o astfel de obligativitate. In mod normal, nu exista obligatia ca autoritatile sa ii invete pe contribuabili legislatia. In schimb, exista cursuri private. In masura in care va intereseaza, va putem invita la cursurile pe care le vom organiza in viitor :)

 • Întrebarea nr. 23 Anonim

  Buna ziua,

  Am urmatoarea intrebare: sa spunem ca exista o perioada de analiza - 2006-2009 - mark-ul pentru respectiva perioada este de ex de 6%. Dupa analiza, mediana calculata - ca medie simpla - este mai mare decat 6%( sa spunem 7% - ceea ce este in regula) dar daca luam valorile individuale ale medianelor pentru fiecare an in parte apare o valoare mai mica de 6%(sa zicem 5.5% in 2006) - Este o problema in acest sens?

  Multumesc

  • Gabriel Sincu

   Intrebarea este foarte specifica si necesita o analiza detaliata inainte de a va da un raspuns clar si la obiect. Depinde de multi facturi cum ar fi, natura tranzactiei, conditiile specifice in care a fost efectuata, existenta sau nu a unei piete specifice pentru acele bunuri sau servicii.

 • Întrebarea nr. 24 Daniela Virza

  In cadrul unei structuri de grup, alcatuita din mai multe fundatii si parteneriate (Luxemburg, Lichtenstein) la varf, sub fiecare din acestea existand cate un holding (100%), iar sub fiecare holding diverse companii operationale (100%), as dori sa stiu daca o companie operationala aflata sub un holding detinut de o fundatie este considerata parte afiliata cu o companie operationala aflata sub un alt holding al unei alte fundatii. De mentionat ca peste fundatii nu mai exista nimic, acestea fiind conduse de un Consiliu de administratie. Anumiti membri ai CA dintr-o anumita fundatie se regasesc si in alte CA ale altor fundatii. ACesti membri nu sunt rude. Fiecare fundatie are beneficiari care nu se implica deloc in conducerea fundatiilor - dar beneficiarii sunt rude, dintr-o familie.

  • Gabriel Sincu

   Daca inteleg eu bine, vorbim de fundatia A care detine holdingul A1 si fundatia B care detine holdingul B1.
   Fiecare holding are participatii in firme operationale: A1 in A11, A12, A13 iar B1 in B11, B12, B13.

   Intrebarea ar fi daca de ex, A11 este afiliat cu B11, B12 sau B13.

   In opinia mea, atata vreme cat fundatiile respective au membrii fondatori diferiti, atunci acestea nu sunt entitati afiliate.

   (Banuiesc ca atunci cand vorbiti de fundatii va referiti la notiunea de "Trust" din dreptul anglo-saxon. In acest caz, lucrurile pot fi ceva mai complicate).7639 vizualizari

 • dosarul preturilor de transfer (Marţi, 1 martie 2011, 12:02)

  maria [anonim]

  in cazul redeventelor miniere, avand in vedere faptul ca exista anumite particularitati ale acestei piete, se impune contribuabilul trebuie sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, sau ar fi mai indicat sa soliciet un acord de pret in avans?

  multumesc
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:33)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Nu reusesc sa inteleg intrebarea: redeventele miniere reprezinta o obligatie pe care un contribuabil o are fata de autoritati, dar care nu are legatura cu persoanele afiliate.

   Dosarul preturilor de transfer documenteaza tranzactii care se deruleaza intre companii afiliate (din cadrul aceluiasi grup). Ati putea sa imi dati mai multe detalii?

   Multumesc
 • dosar preturi transfer (Miercuri, 2 martie 2011, 14:31)

  catalin [anonim]

  care sunt consecintele in cazul unui control fiscal in cazul in care o societate nu dispune de dosarul preturilor de transfer?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:35)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin

   In primul rand, este vorba despre o amenda cuprinsa intre 12.000 si 14.000 RON si apoi de ajustari asupra profitului impozabil al contribuabilului. In plus, mai pot fi adaugate amenzi si penalitati de intarziere.
 • analiza pierderilor (Miercuri, 2 martie 2011, 16:39)

  Camelia [anonim]

  Cum se face analiza dosarului de preturi de transfer pentru o companie asociata ce inregistreaza pierderi si care incheie tranzactii cu companii profitabile, membre ale grupului din care face parte? Cum se analizeaza o astfel de situatie?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:38)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Camelia

   Dosarul se intocmeste la fel, indiferent daca o companie realizeaza sau nu pierderi, luand in considerare prevederile Ordinului 222 al ANAF privind continutul dosarului preturilor de transfer. In plus, o companie care realizeaza pierdere trebuie sa justifice pierderea respectiva. Justificarea trebuie sa fie bazata pe argumente economice.
 • acordul de pret in avans (Miercuri, 2 martie 2011, 16:50)

  Radu [anonim]

  Care sunt avantajele obtinerii acordului de pret in avans? Care sunt obligatiile si procedurile in cazul aplicarii pentru obtinerea acordului de preturi in avans?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:37)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Obtinerea unui acord de pret in avans este cel mai frumos lucru care i se poate intampla unui contribuabil care are tranzactii cu entitati afiliate.
   Practic, obtinand un astfel de acord de la Ministerul de Finante contribuabilul poate "dormi linistit" pe perioada in care acordul este valabil, stiind ca nu risca o ajustare a profiturilor impozabile in cadrul unui control fiscal.

   Procedura pentru obtinerea unui astfel de acord sunt detaliate in HG 529 / 2007. Din pacate, din cunostintele noastre, aceasta procedura este inoperationala, in cadrul Ministerului de Finante fiind necesara constituirea unui departament specializat.
 • Care sunt primii pasi? (Miercuri, 2 martie 2011, 16:54)

  Anonim [anonim]

  Buna,

  Ma mir ca abia acum apar si la noi discutii de preturi de transfer. Ca de obicei, cand mustea de bani nu erau probleme, dar acum pe criza se mai gandesc finantele ca poate or fi ceva probleme pe acolo.

  Am si eu o intrebare referitor la preturi de transfer. Ma bate gandul sa transform o firma din Romania in filiala a unei firma mama inregistrata in alta tara UE mai normala. Firma din Romania practic va face outsourcing pentru firma mama din UE. Presupun ca asta e un exemplu clasic unde preturile de transfer trebuiesc lamurite: in principiu, care este costul 'corect' al serviciilor oferite de filiala din Romania catre firma mama.

  Mi-ati putea spune cam care ar fi primii pasi in aceasta privinta? Recunosc ca inca nu am citit legislatia si nici nu ne-am apucat de hartii asa ca mai mult m-ar interesa un soi de introducere pe scurt in domeniu sa vad daca se merita efortul birocratic.
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:44)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Referitor la primul comentariu sunt 100% de acord cu dumneavoastra. Totusi, faptul ca suntem in criza nu inseamna ca organele fiscale trebuie sa intre in vacanta :)

   Referitor la intrebarea cu privire la restructurarea entitatii din Romania, procedura este complexa si presupune pe langa aspectul preturilor de transfer si pe cel al structurarii fiscale internationale.

   In ceea ce priveste preturile de transfer va trebui mai intai sa identificati care sunt tranzactiile care vor avea loc intre entitatea straina si cea romaneasca. Ulterior, se va justifica legitimitatea preturilor practicate pentru aceste tranzactii prin intocmirea unui dosar al preturilor de transfer la entitatea romaneasca.
 • acordurile internationale promoveaza echitatea (Miercuri, 2 martie 2011, 18:14)

  Mariana [anonim]

  La nivel international se promoveaza incheierea unor acorduri prin care sa se recunoasca atat dreptul statelor de a-si incasa taxele care li se cuvin, cat si dreptul societatilor (grupurilor de societati) de a fi taxate echitabil.Legislatia Romaneasca decide sa impoziteze profiturile calculate prin reconsiderarea unor tranzactii (chiar daca profitul a fost deja impozitat intr-un alt stat) Cum se poate percepe pozitia oficiala a statului Roman? Cum se pot evita (legal) aceste reconsiderari?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:44)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mariana

   Romania a aderat la Conventia de Arbitraj care prevede procedura aplicabila in cazul in care are loc o dubla taxare determinata de ajustarile de preturi de transfer. Pozitia oficiala a Romaniei este aceea ca trebuie aplicata aceasta Conventie. Din punct de vedere practic, vom afla care este pozitia Romaniei in cazul unui control care vizeaza preturile de transfer.
  • continuare (Joi, 3 martie 2011, 14:45)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mariana

   Legal, nu ar putea fi evitata ajustarea, atata vreme cat este intemeiata, iar fiscul are motive solide sa faca aceasta ajustare.
 • indemnizatia de administrator (Miercuri, 2 martie 2011, 18:17)

  Georgeta Ion [anonim]

  Exista o limita maxima pentru indemnizatia de administrator? Are legatura cu preturile de transfer?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:49)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgeta Ion

   Indemnizatia de administrator fiind o remunerare a activitatii de administrare a firmei nu poate fi limitata, asa cum nu sunt limitate nici salariile in mediul privat. Cum spun americanii "sky is the limit!"
   O astfel de indemnizatie poate intra sub incidenta legislatiei privind preturile de transfer atunci cand administratorul firmei din Romania este o persoana juridica afiliata. In aceste conditii, trebuie ca indemnizatia respectiva sa fie la un nivel rezonabil care sa nu conduca la transferul unei parti din profitul firmei romanesti in strainatate.
 • model dosar (Miercuri, 2 martie 2011, 18:24)

  Marilena Stanescu [anonim]

  Conform legislatiei in vigoare o societate este obligata sa aibe dosarul de preturi de transfer. Ce trebuie as cuprinda acest dosar al preturilor de transfer? Putem vedea un model concret de dosar?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:46)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marilena Stanescu

   Continutul dosarului preturilor de transfer este prevazut de Ordinul 222 al ANAF. Nu exista un model concret, ideea de baza este de a cuprinde tot ceea ce se mentioneaza in Ordin.
 • practica verificarii (Miercuri, 2 martie 2011, 18:39)

  Cornelia Stamate [anonim]

  Ce riscuri poate aduce practica verificarii dosarului de preturi. Din pct meu de vedere legislatia din Romania lasa destul de mult loc interpretarilor. Cum se pot evita aceste riscuri?
  • raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:48)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornelia Stamate

   Riscul cel mai mare pe care il aduce verificarea dosarului este riscul de ajustare. Acesta se poate evita prin intocmirea unui dosar cat mai complet si corect si prin argumentarea cat mai solida a preturilor, sustinuta si de documente justificative.
 • metoda de determinare (Miercuri, 2 martie 2011, 18:46)

  Georgiana Porumbescu [anonim]

  Cum se face selectia metodei de determinare a preturilor de transfer? Autoritatea fiscala alege "cea mai adecvata metoda..."

  Care sunt criteriile dupa care se alege aceasta cea mai adecvata metoda?

  Cum se construieste dosarul astfel incat indiferent de metoda "cea mai adecvata aleasa" pertul de transfer sa ramana acelasi?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:55)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgiana Porumbescu

   Criteriile care stau la baza determinarii celei mai adecvate metode sunt: natura tranzactiei, profilul functional aferent tranzactiei analizate si informatiile disponibile. Este greu de realizat ceea ce doriti, dar atata timp cat metoda aleasa este foarte bine documentata nu are trebui sa aveti probleme cu fiscul legat de contestarea metodei folosite.
 • tranzactii investigate (Miercuri, 2 martie 2011, 18:55)

  Viorel Blaga [anonim]

  Din experienta, care sunt tranzactiile intra-grup cel mai des investigate?

  Multumesc!
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:55)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel Blaga

   Inspectorii nu au o preferinta in a investiga o tranzactie sau alta, acestia verificand toate operatiunile cu entitati afiliate.

   Putem spune insa ca exista niste tranzactii foarte des folosite de catre contribuabili. Aici as putea mentiona: contractele de management, contractele de imprumut si vanzarea-cumpararea de bunuri intre entitati afiliate.

   Asadar, fiscul investigheaza ce tranzactii gaseste nu ce tranzactii ii fac cu ochiul! :)
 • Baze de date pentru dosar (Miercuri, 2 martie 2011, 22:44)

  Gabriel Sontas - director executiv [anonim]

  Banui ca prezentarea acestui subiect "preturi de transfer" este pentru a promova consultantii care pregatesc dosarele preturilor de transfer pentru companiile din Romania. De ce conform legii o societate nu poate sa isi pregateasca singura dosarul preturilor de transfer ? de ce compania la care lucrez este obligata sa angajeze un consultant pentru a pregati acest dosar ? doar pentru ca aceste firme de consultante au anumite baze de date scumpe ? unde scrie in legislatie ca trebuie sa folosesc aceste baze de date si de ce nu se spune publice ce baze de date ar trebui sa fie folosite de contribuabilul roman ? De ce trebuie sa cumpar Orbis, Amadeus, Osiris, Reuters, Bloomberg, etc... cand accessul la informatie si date financiare trebuie sa fie public si accesibil pentru toti? Nu toti contribuabilii isi permit sa dea mii de euro sau zeci de mii euro pentru acest dosar (mai ales acum pe timp de criza). Nu inseamna acest lucru o ingradire a libertatii de decizie ? Multumesc anticipat pentru raspuns.
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:15)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel Sontas - director executiv

   Un raspuns "politically correct" la primul dumneavoastra comentariu ar fi: "nu, scopul este de a atrage atentia cititorilor asupra riscurilor la care se expun prin neintocmirea dosarului preturilor de transfer!".

   Dar traind in lumea afacerilor stim bine ca si afirmatia dumneavoastra este corecta tot asa cum este si aceaca Hotnews promoveaza tema pentru a atrage cat mai multi cititori :)

   Referitor la intrebarile concrete ale dumneavoastra:

   - Dupa cunostintele mele nu exista nicaieri in legislatie o prevedere care sa-i interzica unui contribuabil sa isi pregateasca singur acest dosar. Daca gresesc, va rog corectati-ma. Compania dumneavoastra probabil ca a angajat acel consultant intrucat nu dispune intern de o persoana cu capacitatile necesare intocmirii acestui dosar. Sau nu ar fi rentabil sa o angajeze.

   - Bazele de date la care faceti referire sunt scumpe intrucat realizarea lor presupune timp, munca, efort.

   Ele reprezinta un produs similar cu produsele / serviciile pe care le produce / presteaza si compania dumneavoastra. Produse / servicii care nu sunt publice si nici gratuite.

   Aceste baze de date sunt realizate pornind de la informatii publice dar care sunt prelucrate si rafinate, astfel incat sa raspunda scopului final: informatiile pe care le contin sa fie reprezentative atunci cand se fac comparatii cu tranzactii similare.

   Referitor la ideea de libertate, dati-mi voie sa va contrazic: atata vreme cat o companie a decis sa faca afaceri, trebuie sa respecte regulile jocului. Una dintre reguli este sa intocmeasca acest dosar al preturilor de transfer. Alte reguli se refera la plata impozitelor, a furnizorilor, a salariatilor, etc. Toate apasa greu intr-o perioada de criza, dar incalcarea acestor reguli duce la "elminarea companiei din joc".

   Multumesc si eu pentru intrebare, recunosc, una dintre cele mai interesante din experienta mea la Hotnews :)
 • intocmire dosar (Joi, 3 martie 2011, 8:42)

  Muntean Elisabeta [anonim]

  Referitor la intocmirea dosarului preturilor de transfer, conform ord.222/2008 art.1 pct. (B) alin 1 lit c ,as vrea sa stiu la ce se refera ,, contravaloarea tranzactiilor". Este vorba despre valoarea totala a operatiunilor tranzactionate in cadrul grupului??? (vanzare, cumparare )...daca da, pe ce perioada???
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 14:57)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Muntean Elisabeta

   Contravaloarea tranzactiilor reprezinta valoarea unui tip de tranzactie desfasurata de catre contribuabil cu societatile afiliate, de obicei pe perioada unui an fiscal sau pe perioada supusa controlului fiscal.
 • comisia europeana (Joi, 3 martie 2011, 9:14)

  Manta Grigore [anonim]

  Din cate stiu eu, Comisia Europeana propune in materie de preturi de transfer un "cod of conduct". Ce propune acest cod si de ce Comisia nu a optat pentru o legislatie care sa reglementeze preturile de transfer ci a ales aceasta varianta de cod?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:02)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Manta Grigore

   Acest "Code of conduct" reprezinta un set de recomandari cu privire la continutul dosarului preturilor de transfer. Majoritatea acestor recomandari au fost preluate si in legislatia romaneasca, respectiv in Ordinul 222 al ANAF. Dat fiind ca legislatia privind impozitele directe este diferita in fiecare stat membru, ar fi greu sa fie impusa o legislatie comuna in acest sens.
 • persoane afiliate (Joi, 3 martie 2011, 9:27)

  Petrescu George [anonim]

  Cum se stabileste cel mai simplu situatia de persoane afiliate in cadrul multinationalelor?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:05)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petrescu George

   Definitia persoanelor afiliate este prevazuta de Codul Fiscal la Art.7 (1), punctul 21.
 • ina fara UE (Joi, 3 martie 2011, 9:32)

  Maria [anonim]

  Exista modificari in structura dosarului de preturi de transfer, sau alte acte normative de care trebuie tinut cont, atunci cand dosarul se realizeaza intre doua persoane, una cu sediul in Ro si un din afara spatiului European? (pana acum intocmeam dosarul in interiorul spatiului UE)
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:07)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Dosarul se intocmeste la fel, indiferent de statul la care societatea este afiliata, in interiorul sau in afara UE. Nu se face o diferenta in functie de statul de rezidenta al persoanei afiliate
 • dubla impunere (Joi, 3 martie 2011, 9:35)

  Petricean Elena [anonim]

  Cum ne putem asigura ca evitam o situatie de dubla impunere? Sau: ne putem asigura ca evitam situatia aceasta?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:09)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petricean Elena

   Nu poate exista o "asigurare" in acest sens. Ideal ar fi ca preturile sa fie de piata si atunci nu ar trebui sa se creeze o situatie de dubla impunere.
 • USA (Joi, 3 martie 2011, 9:39)

  Ioan [anonim]

  Mi-ar fi de mare folos o evidentiere a principaleleor modificari in dosarul preturilor de transfer dintre regmenetarile OCDE si cele americane. Mor cu legislatia in brate....

  Multumesc.
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:15)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan

   In esenta, principiile sunt aceleasi. Dar exista si deosebiri. Spre exemplu, la nivel de metode de preturi de transfer exista diferente intre cele doua legislatii. Timpul alocat acestei intalniri online este insa prea scurt pentru o comparatie detaliata. Daca doriti mai multe informatii va invitam sa ne contactati direct.
 • cine? (Joi, 3 martie 2011, 9:45)

  Petra [anonim]

  In conditiile actuale ale legii: Cine stabileste de fapt preturile de transfer? Cine poate sa le stabileasca? Si cine ar trebui sa le stabileasca?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:19)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petra

   Preturile de transfer sunt stabilite de catre companiile implicate in tranzactii. Acestea au dreptul si obligatia de a le stabili.

   Legislatia privind preturile de transfer da insa dreptul organelor fiscale sa conteste legitimitatea acestor preturi, in masura in care considera ca ele sunt prea mici / prea mari si astfel o parte din profiturile impozabile obtinute in Romania se scurg in afara tarii. Scopul unui dosar al preturilor de transfer este tocmai de a documenta legitimitatea si corectitudinea acestor preturi.
 • statistica (Joi, 3 martie 2011, 10:09)

  Pavel [anonim]

  Din cate am inteles pt. dosarul preturilor de transfer trebuie inclusa si o analiza statistica in functie de rezultatele altor companii. Aceste companii trebuie sa fie companii romanesti sau din UE? Exista vreo cerinta legala in acest sens sau vreo preferinta a fiscului?
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:18)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pavel

   Conform Ordinului 222, in momentul realizarii acestei analize statistice trebuie avut in vedere drept criteriu geografic al societatilor comparabile mai intai teritoriul Romaniei. Apoi, in cazul in care nu se gasesc suficiente societati comparabile cautarea se extinde la teritoriul Uniunii Europene.
 • pretrui in avans (Joi, 3 martie 2011, 10:15)

  Ioana [anonim]

  Compania pt care lucrez doreste sa pregateasca dosarul pentru un acord de pret in avanas. Care sunta vantajele si dezavantajele preturilor in avans?

  Multumesc!
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:20)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

   Vezi raspunsul de mai sus, la intrebarea "acordul de pret in avans (Miercuri, 2 martie 2011, 16:50)" adresata de Radu [anonim]
 • Analiza comparativa (Joi, 3 martie 2011, 12:46)

  Anca L [utilizator]

  Pentru analiza comparativa este nevoie de informatii din diferite baze de date. Aceste informatii pot fi obtinute si altfel decat de la bazele respective?
  Cum se realizeaza efectiv analiza comparativa a preturilor? Prin simpla expunere a preturilor altor firme?
  Care ar fi tratamentul preturilor de transfer in cazul firmelor care activeaza in lohn?
  Care este costul estimativ al unui dosar privind acordurile de pret in avans? Un acord de pret in avans inlatura obligativitatea realizarii unui dosar privind preturile de transfer?
  Cei de la metodologie nu stiu sa explice ce trebuie facut. Exista vreo reglementare care obliga autoritatile sa instruiasca persoanele doritoare sa invete cum se intocmeste un astfel de dosar?
  Multumesc!
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:35)

   Ioana Gheorghe. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca L

   1. Se pot obtine informatii si din alte surse decat bazele de date la care faceti referire, prin simpla initiativa de a cere oferte pentru produse/servicii similare fabricate/prestate in circumstante similare.
   2. Prin analiza ofertelor de pret mentionate mai sus. Nu doar prin simpla comparatie a preturilor ci si a conditiilor in care bunurile/serviciile au fost produse/prestate.
   3. Tratamentul preturilor de transfer se analizeaza, printre altele, in functie de conditiile contractuale, de costurile necesare desfasurarii activitatii de lohn. Mai sunt si alte conditii insa timpul alocat acestei intalniri online nu permite o analiza detaliata.
   4. Pentru emiterea unui APA, costul este de 20.000 euro pentru marii contribuabili si 10.000 de euro pentru celalte categorii de firme.
   5. Daca societatea are un acord de pret in avans si se respecta conditiile prevazute in acest Acord nu mai trebuie intocmit dosarul preturilor de transfer.
   6. Nu exista o astfel de obligativitate. In mod normal, nu exista obligatia ca autoritatile sa ii invete pe contribuabili legislatia. In schimb, exista cursuri private. In masura in care va intereseaza, va putem invita la cursurile pe care le vom organiza in viitor :)
 • Preturi (Joi, 3 martie 2011, 13:40)

  Anonim [anonim]

  Buna ziua,

  Am urmatoarea intrebare: sa spunem ca exista o perioada de analiza - 2006-2009 - mark-ul pentru respectiva perioada este de ex de 6%. Dupa analiza, mediana calculata - ca medie simpla - este mai mare decat 6%( sa spunem 7% - ceea ce este in regula) dar daca luam valorile individuale ale medianelor pentru fiecare an in parte apare o valoare mai mica de 6%(sa zicem 5.5% in 2006) - Este o problema in acest sens?

  Multumesc
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:25)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Intrebarea este foarte specifica si necesita o analiza detaliata inainte de a va da un raspuns clar si la obiect. Depinde de multi facturi cum ar fi, natura tranzactiei, conditiile specifice in care a fost efectuata, existenta sau nu a unei piete specifice pentru acele bunuri sau servicii.
 • relatie de afiliere (Joi, 3 martie 2011, 14:49)

  Daniela Virza [anonim]

  In cadrul unei structuri de grup, alcatuita din mai multe fundatii si parteneriate (Luxemburg, Lichtenstein) la varf, sub fiecare din acestea existand cate un holding (100%), iar sub fiecare holding diverse companii operationale (100%), as dori sa stiu daca o companie operationala aflata sub un holding detinut de o fundatie este considerata parte afiliata cu o companie operationala aflata sub un alt holding al unei alte fundatii. De mentionat ca peste fundatii nu mai exista nimic, acestea fiind conduse de un Consiliu de administratie. Anumiti membri ai CA dintr-o anumita fundatie se regasesc si in alte CA ale altor fundatii. ACesti membri nu sunt rude. Fiecare fundatie are beneficiari care nu se implica deloc in conducerea fundatiilor - dar beneficiarii sunt rude, dintr-o familie.
  • Raspuns (Joi, 3 martie 2011, 15:33)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniela Virza

   Daca inteleg eu bine, vorbim de fundatia A care detine holdingul A1 si fundatia B care detine holdingul B1.
   Fiecare holding are participatii in firme operationale: A1 in A11, A12, A13 iar B1 in B11, B12, B13.

   Intrebarea ar fi daca de ex, A11 este afiliat cu B11, B12 sau B13.

   In opinia mea, atata vreme cat fundatiile respective au membrii fondatori diferiti, atunci acestea nu sunt entitati afiliate.

   (Banuiesc ca atunci cand vorbiti de fundatii va referiti la notiunea de "Trust" din dreptul anglo-saxon. In acest caz, lucrurile pot fi ceva mai complicate).
 • APA (Joi, 3 martie 2011, 15:25)

  Ioana [anonim]

  Procedura pentru obtinerea unui astfel de acord sunt detaliate in HG 529 / 2007. Din pacate, din cunostintele noastre, aceasta procedura este inoperationala, in cadrul Ministerului de Finante fiind necesara constituirea unui departament specializat.

  Referitor la raspunsul dvs. de mai sus, va aduc la cunostiinta ca in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) exista un serviciu care este specializat in emiterea de Acorduri de Pret in Avans si a Solutiilor Fiscale Individuale Anticipate.
 • Preturi de transfer (Vineri, 4 martie 2011, 13:25)

  Emilian [anonim]

  Un imprumut acordat de o societate mama unei filiale (ambele din Romania), fara dobanda, poate intra sub incidenta preturilor de transfer?
 • raspundere administrator (Luni, 7 martie 2011, 20:37)

  margareta [anonim]

  Exista cumva vreo raspundere a administratoprului unei firme care si-a facut dosarul si il tine actualizat la fiecare an, si-a facut analiza an de an si in consecinta stie ca trebuia sa fi existat ajustare privind veniturile din grup, dar care a luat decizia de a nu face nimic, in esenta asteptand controlul fiscului si impunerea la control cu plata a penalitatilor. Doresc sa va informez ca pozitia administratorului este cunoscuta in grup si la nivel de grup s-a luat decizia de a proceda in acest mod. Exista vreo raspundere a administartorului firmei pe care acesta sa nu o fi respectat vis-a-vis de legislatia romaneasca?
 • Redevente miniere preturi de transfer (Marţi, 15 martie 2011, 14:26)

  Godspeed [anonim]

  Intrebarea Mariei este justificata pentru perioada fiscala precedenta intrarii in vigoare a Legii 262/2009. Inainte de aceasta perioada redeventa, conform OUG101/2007, era determinata ca o cota procentuala – stabilita prin permis/licenta - din valoarea substantei minerale comercializate. Implicit, unele firme, pt. a diminua baza impozabila a redeventei miniere, au vandut catre firme afiliate cea mai mare parte a productiei lor miniere MULT SUB PRETUL PIETEI, incalcand prevederile art.11 si 19 alin (5) Cod fiscal si diminuand substantial baza de impunere de calcul a redeventei.
  Intrebarea care este justificata este daca organul fiscal care controleaza firma in 2010 pentru perioada 2007-2010 poate solicita in 2010 dosarul preturilor de transfer, avand in vedere modificarea adusa normelor met. Cod fiscal prin H.G. 791/2010. ?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă