De la publicarea in 2008 a prevederilor privind continutul dosarului preturilor de transfer, fiscul din Romania a inceput sa-si indrepte atentia asupra tranzactiilor intra-grup desfasurate de entitatile romanesti cu persoane afiliate nerezidente.

Gabriel Sincu si Ioana Gheorghe, firma de consultanta MazarsFoto: Mazars

In prezent problematica preturilor de transfer continua sa preocupe autoritatile, ba mai mult, pe fundalul crizei economice, se pare ca interesul acestora asupra tranzactiilor ce presupun miscari ale fluxurilor financiare ale entitatilor din Romania este in crestere.

Care sunt contribuabilii si care sunt tranzactiile subiect al preturilor de transfer? Ce ar trebui sa aiba in vedere contribuabilii cand intocmesc un dosar al preturilor de transfer?

Care sunt riscurile la care va expuneti in cazul unui control fiscal pe tema preturilor de transfer si cum pot fi ele minimizate?

Gabriel SINCU, Partner, Head of Tax & Outsourcing Mazars

  • Gabriel Sincu este Partener in cadrul Mazars si coordoneaza departamentele de consultanta fiscala si outsourcing (accounting & payroll).
  • Si-a inceput cariera ca inspector fiscal, iar din 1999 a intrat in domeniul consultantei in cadrul firmei RSM Hemmelrath, care in aprilie 2007 a fuzionat cu Mazars, dobandind astfel o experienta considerabila de peste 12 ani.
  • Domeniile sale de competenta sunt impozitarea societatilor comerciale, in special pe impozitul pe profit, TVA, impozitul cu retinere la sursa, regulamentele internationale cu privire la preturile de transfer. Gabriel este implicat si intr-o serie de misiuni de planificare fiscala pentru investitori straini care isi desfasoara activitatea in Romania, precum si in impozitarea cetatenilor straini detasati in interes de serviciu pe teritoriul Romaniei.
  • Gabriel este adesea contactat de catre publicatii si emisiuni financiare pentru a comenta noutatile si proiectele legislative fiscale si este membru in colegiul de redactie al Monitorului Fiscalitatii Internationale. Participa in mod regulat la intalnirile cu Ministerul de Finante in ceea ce priveste implementarea Codului Fiscal, organizate de AmCham si de FIC.
  • Este lector si speaker la numeroase conferinte si seminarii pe teme de fiscalitate, inclusiv cele organizate pentru studentii din ASE.
  • A absolvit Facultatea de Finante-Banci din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti si detine calificari precum cea de consultant fiscal sau expert contabil in Romania. Este membru al Camerei Consultantilor Fiscali din Romania (CCFR), al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), al ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) si al Asociatiilor Romane si Internationale a Auditorilor Interni (AAIR/IIA).

Ioana GHEORGHE - Supervising Senior Consultant, Tax Advisory Mazars

  • Ioana Gheorghe este absolventa a Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune, ASE Bucuresti, in cadrul careia a obtinut si diploma postuniversitara in Managementul Afacerilor. 
  • Este membra a Camerei Consultantilor Fiscali din Romania (CCFR). Inainte de a se alatura echipei Mazars, ea a lucrat in cadrul departamentului de taxe al KPMG.
  • Ioana are o experienta de peste 4 ani in domeniul fiscal, oferind consultanta fiscala unor companii locale si multinationale pe diverse aspecte legate de taxarea directa si internationala, cum ar fi preturi de transfer, impozit pe profit si impozit prin retinere la sursa. In ultimii doi ani, ea a fost implicata cu precadere in proiecte privind preturile de transfer, respectiv Intocmirea si revizuirea rapoartelor de preturi de transfer pentru societati activand in domenii ca: industria auto, industria lemnului, farmaceutica, retail (FMCG), agricultura (tranzactii privind redevente), industria aeronautica etc.
  • Este de asemenea autoarea unor articole tehnice in domeniul fiscal si contabil in revistele de specialitate.
  • Ioana detine o experienta de 4 ani in domeniul contabil, iar in prezent frecventeaza cursurile ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) in vederea obtinerii calitatii de membru. Vorbeste fluent limba engleza.