​Cand au plecat sa cucereasca lumea, romanii au luat cu ei stiinta de face drumuri, stiinta de a vindeca si stiinta de a se relaxa. Despre cum se relaxau romanii, istoria a consemnat, printre altele, obiceiul imbaierii zilnice in ape termale, pe care l-au adus cu ei si in cateva teritorii nou cucerite. Asa a luat nastere o traditie specifica Europei: petrecerea timpului liber in ape termale.

Istoria apelor termaleFoto: Therme Bucuresti

Locuitorii Romei credeau despre apa termala ca este un dar al zeului Vulcan pentru cei mai de seama membri ai cetatii, fiind initial rezervata doar celor privilegiati. Obiceiul imbaierii zilnice in ape termale s-a extins ulterior de la patricieni la plebei, pentru ca cei care conduceau destinele cetatii aveau nevoie de acceptarea si sprijinul plebeilor in deciziile pe care le luau sau pentru a fi alesi. Starea de relaxare in care intrau cu totii atunci cand se imbaiau in apa termala ii ajuta pe primii sa contruiasca un dialog mai apropiat cu cei din urma. Treptat, ritualul imbaierii in apa termala a devenit unul zilnic si generalizat la nivelul societatii romane, asa incat este usor de explicat de ce romanii au cautat sa isi construiasca bai de acest gen in teritoriile pe care le-au cucerit ulterior. Nu au gasit insa peste tot resursa atat de valoroasa pe care o cautau, pentru ca zeii nu au fost la fel de generosi peste tot. Apa termala pe care romanii o cautau in teritoriile nou cucerite are anumite proprietati pe care doar pamantul i le poate oferi si care sunt imposibil de reprodus intr-un laborator – de la compozitia chimica (substante gazoase, metale) pana la proprietati fizice (temperatura, presiunea, densitatea).

  • Istoria apei termale in Romania

In expansiunea lor catre rasarit, romanii au gasit primul izvor de apa termala din afara Romei pe teritoriul Daciei, la “Apele sacre ale lui Hercule”, respectiv Baile Herculane de astazi. De aproape 2000 de ani, teritoriul tarii noastre a devenit faimos pentru calitatea apelor termale care au fost ulterior exploatate, in acord cu mijloacele vremurilor respective. Cercetarile insa au inceput in anul 1962, destul de tarziu in comparatie cu ce intampla deja in Europa.

„Cercetarile au inceput cu Depresiunea Panonica si Campia de Vest pentru ca acolo existau resurse eruptive de ape termale - adica apele ieseau singure din pamant, cu temperaturi care ajung si la aproape 100 de grade Celsius. Au urmat cercetari in Depresiunea Getica – Olanesti, Calimanesti, Caciulata, dar si in zona de nord a Bucurestiului – Otopeni, Snagov, Balotesti si a Brailei – Mihai Viteazu si Insuratei. In acea perioada s-au sapat peste 250 de foraje”, spune Gheorghe Marin, inginerul specialist in forare la Therme Bucuresti, companie care lanseaza in aceasta iarna primul centru de relaxare din Romania bazat pe ape termale si cel mai mare din Europa construit de la zero.

Odata descoperite si cercetate, aceste resurse au inceput sa fie exploatate, initial in scopuri industriale. In zona de Vest, apa termala era folosita pentru incalzirea serelor, iar in zona de nord a Bucurestiului, in perioada comunista, apa calda venita din pamant a fost folosita pentru a incalzirea caselor din Otopeni.

  • Calitatea unica a apei termale de la Therme Bucuresti

Ca sa ajunga la noi, apa termala are o istorie care poate sa dateze de dinaintea formarii Pamantului. Anumite ape termale, intre care si cea descoperita in nordul Bucurestiului si care va fi utilizata la Therme, contin substante in a caror compozitie intra izotopi mai vechi decat Pamantul – magneziu, fier, calciu, mangan, siliciu. Acest „praf de stele” cum l-ar numi cosmologii, alaturi de zeci de alte substante active care compun straturile geologice ale pamantului si care s-au format odata cu el, se afla la mii de metri adancime, acolo unde gasim cele mai valoroase resurse de care omenirea are nevoie astazi. Aceasta compozitie unica si particulara pentru fiecare zona geologica in parte este transportata de apa, insa ramane in straturile superficiale ale pamantului daca nu este eliberata cu ajutorul forajelor.

„Termenul este unul comparativ cu adancimea foarte mare la care se afla stocate aceste resurse, insa in realitate, ca sa ajungi la o apa termala de foarte buna calitate, trebuie sa forezi foarte adanc pentru posibilitatile tehnologice de astazi” explica domnul Gheorghe Marin, unul dintre cei mai renumiti specialisti in forare din Romania, care a coordonat mai mult de 150 de foraje in cariera sa de peste 40 de ani.

„La Therme Bucuresti, apa termala vine de la o adancime de 3.100 de metri, ceea ce reprezinta o dubla premiera: este cel mai adanc foraj de apa termala realizat in ultimii 20 de ani si foloseste o tehnica revolutionara, care pastreaza toate calitatile fizice si chimice ale apei pana la suprafata. Imaginati-va un foraj a carui adancime depaseste lungimea totala a celei mai cunoscute artere rutiere din Bucuresti – Calea Victoriei. Complexitatea tehnologica a unui astfel de catre centrul Pamantului este recunoscuta in mediul stiintific si este justificata de dorinta noastra de a aduce intacta la suprafata aceasta bogatie a pamantului,” a adaugat domnul Gheorghe Marin.

Apa utilizata la Therme Bucuresti are insa nevoie de un mediu pe masura calitatii ei si a efortului de a fi adusa la suprafata, astfel incat sa constituie un loc in care omul modern sa se poata relaxa in fiecare zi. Aceasta a fost ideea de baza pentru dezvoltarea proiectului Therme Bucuresti, cel mai mare si cel mai modern complex de acest tip din Europa, care va fi inaugurat in aceasta iarnă. Bucurestenii vor descoperi in curand aici ceea ce romanii si-ar fi dorit sa aiba la ei acasa, atunci cand au plecat sa cucereasca lumea.

Baile termale in varianta moderna la Therme Sinsheim