​Premierul Marcel Ciolacu a catalogat drept „nesimțire” intenția Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) de a cumpăra cele mai recente telefoane iPhone 15. „Au anulat licitația. Nu vreau să vă spun dialogul meu cu secretarul de stat care în subordine autoritatea. Nu e unul de spus la televizor.”, a spus acesta.

iPhone 15Foto: AGERPRES
  • „Autoritatea aeronautică a anulat licitația. Nu vreau să vă spun dialogul meu cu secretarul de stat care în subordine autoritatea. Nu e unul de spus la televizor. Nesimțire, atât îi duce capul! Am zis și ieri în Parlament: putem legifera orice, bunul simț îl avem din familie.”, a declarat miercuri Marcel Ciolacu într-un interviu la Digi 24.

AACR a renunțat la achiziția a șase iPhone 15 și a unui Samsung S23

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a anunțat în data de 22 septembrie că a cumpărat șase telefoane mobile iPhone 15 și un telefon Samsung S23 Ultra, cele mai recente vârfuri de gamă de la Apple și Samsung, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

AACR urma să plătească 39.178 de lei (peste 7.800 de euro) către firma Crontrade Group, conform anunțului de achiziție, semnalat de comunitatea Banii noștri în 23 septembrie.

În urma mediatizării acestei achiziții, pe 25 septembrie, AACR a publicat în SEAP anunțul că „a renunțat la achiziție”.

Ce reduceri de cheltuieli ar urma să facă la achiziția de telefoane mobile instituțiile publice

Proiectul de lege asumat marți în Parlament de premierul Ciolacu prevede un set de măsuri care ar trebui să reducă risipa de bani, inclusiv prin reducerea cheltuielilor cu achiziția de telefoane mobile, respectiv:

  • „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi achiziția de aparate de telefonie mobilă în entitățile publice nu poate depăși cuantumul de maxim 500 lei exclusiv TVA/aparat de telefonie mobil achiziționat;
  • Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maxim 35 lei exclusiv TVA/lună/aparat de telefonie mobilă
  • Eventualele depășiri ale costului de achiziție pentru aparatele de telefonie mobilă sau ale costurilor cu abonamentele lunare de telefonie mobilă sunt suportate de personalul încadrat beneficiar al serviciilor de telefonie mobilă”.

Pentru detalii citește: Ce taxe adaugă și mărește Coaliția PSD-PNL / Tot ce trebuie să știi