Sub pretextul reducerii birocrației în achizițiile publice din IT și al atragerii fondurilor UE pentru cloudul guvernamental, Guvernul vrea să elimine avizul tehnic necesar înainte de lansarea unor achiziții IT mai mici de 5 milioane de lei (fără TVA), indiferent că sunt finanțate cu fonduri publice sau europene.

Achizitie ITFoto: Adrian825 / Dreamstime.com
  • UPDATE (13:20) Guvernul a adoptat vineri acest proiect de Hotărâre de Guvern, a anunțat MIhai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În prezent, toate proiectele de finanțare care au o componentă IT cu o valoare nominală sau cumulată mai mare de 2 milioane de lei (fără TVA) au nevoie de avizul tehnic al Comitetului Tehnico-Economic asupra specificațiilor tehnice aferente studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și caietelor de sarcini, înainte de demararea procedurii de achiziție publică.

Pragul valoric necesar pentru avizul tehnic va crește la peste 5 milioane de lei

Guvernul vrea să majoreze acest prag la 5 milioane de lei (fără TVA), potrivit unui proiect de HG aflat vineri pe agenda Palatului Victoria.

Actul prevede modificarea art. 4 din Hotărârea 941/2013 privind organizarea și funcționarea CTE astfel:

„(1) Studiile de fezabilitate, proiectele tehnice și caietele de sarcini pentru proiectele de finanțare prevăzute la art. 3 lit. b), c) și d), se supun avizului Comitetului Tehnico Economic, în baza unei liste de verificare pentru criteriile de conformitate stabilite prin Regulamentul de organizare și funcționare al CTE, astfel:

  • a) înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică, pentru proiectele care au o componentă specifică tehnologiei informației și comunicațiilor cu o valoare nominală sau cumulată, a acesteia, mai mare de 5.000.000 lei, fără TVA, finanțate din fonduri naționale;
  • b) înainte de depunerea cererii de finanțare la autoritățile competente, în funcție de prevederile ghidului solicitantului aplicabil, pentru studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, precum și înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică, pentru caietele de sarcini, pentru proiectele care au o componentă specifică tehnologiei informației și comunicațiilor cu o valoare nominală sau cumulată, a acesteia, mai mare de 5.000.000 lei, fără TVA, finanțate din fonduri europene.”

Ministrul PSD al Digitalizării: „Vom elimina peste 50% din tot ceea ce înseamnă birocrație în achiziții publice”

Proiectul de act normativ care va fi adoptat vineri de Guvern a fost anunțat joi de ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări.

  • „Mâine în cadrul ședinței de Guvern vom adopta un proiect de HG prin care vom simplifica tot ce înseamnă achiziții publice în domeniul IT. Vom elimina peste 50% din tot ceea ce înseamnă birocrație în achiziții publice pentru a ne asigura că acești bani europeni, peste 1 miliard de euro în cazul cloudului guvernamental, vor putea veni la timp în România.”, a declarat joi ministrul Digitalizării la Forumul de Afaceri I3M.

De ce a crescut la peste 1 miliard de euro finanțarea cloudului guvernamental?

Ciudată este și suma de peste 1 miliard de euro anunțată de ministrul Digitalizării pentru finanțarea cloudului guvernamental.

Pe de altă parte, ministrul Bogdan Ivan a anunțat joi la forumul I3M o veste bună - o finanțare cu alte fonduri UE de peste 524 de milioane de euro, bani care ar fi destinați exclusiv pentru migrarea în cloud a bazelor de date.

Anunțul este ciudat în contextul în care finanțarea din PNRR vizează și migrarea în cloud a bazelor de date ale instituțiilor publice.

  • „Din punct de vedere practic al nivelului de implementare al cloudului, astăzi pentru cele 530 milioane de euro pentru componenta hard avem începute 6 achiziții publice, încă 6 achiziții publice sunt în pregătire și urmează să fie lansate în luna septembrie-maxim jumătatea lui octombrie și încă una până la finalul anului.
  • Și mai vin cu o veste bună, cu o finanțare din POCIDIF (n.a Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027) care a fost pusă în transparență decizională, 524 de milioane de euro care vor fi folosiți exclusiv pentru migrarea acestor baze de date, pentru că avem nevoie de un sistem integrat prin care fiecare instituție publică să poata să comunice și să partajeze datele.”, a declarat joi ministrul Bogdan Ivan.

Pentru detalii citește: Guvernul vrea să simplifice achizițiile publice în IT pentru a atrage peste 1 miliard de euro în cloudul guvernamental / Ce achiziții au început

Sursa foto: Adrian825 / Dreamstime.com