Presedintele Consiliului de Securitate al ONU a facut o serie de declaratii prin care condamna represiunile guvernului sirian asupra protestatarilor si prin care cere incetarea imediata a violentelor, transmite Reuters.

Consiliul isi exprima ingrijorarea cu privire la deteriorarea situatiei din Siria, precum si regretul pentru moartea a sute de oameni. De asemenea, acesta condamna incalcarile masive ale drepturilor omului si abuzul de forta al autoritatilor siriene impotriva civililor.

Acesta cere incetarea imediata a violentelor si indeamna toate partile sa actioneze cu cea mai mare retinere, dar si sa se abtina de la represalii, inclusiv prin incetarea atacurilor asupra instituiilor de stat.

Organismul amintit cere Siriei sa respecte pe deplin drepturile omului si sa se supuna obligatiilor care le revin in conformitate cu prevderile dreptului international. Responsabilii pentru actele de violenta ar trebui sa fie trasi la raspundere.

Consiliul de Securitate ia act de angajamentele asumate de autoritatile siriene de a se reforma si regreta lipsa de progres in actiunea de implementare. El cere guvernului sirian sa-si puna in aplicare angajamentele.

Consiliul isi reafirma angajamentul ferm in fata suvernanitatii, independentei si integritatii teritoriale a Siriei. Consiliul de Securitate subliniaza importanta procesului politic in solutionarea crizei din Siria, cu scopul de a aborda in mod eficient aspiratiile legitime si preocuparile populatiei, care va permite exercitarea deplina a libertatilor fundamentale pentru intreaga populatie. Totodata, Siriai trebuie sa permita accesul organizatiilor umanitare in zonele afectate de criza si sa coopereze cu Biroul Comisarului Drepturilor Omului.

Secretarul general are obligatia de a informa Consiliul de Securitate cu privire la situatia din Siria in termen de sapte zile.