Cercetatorii care studiaza trecutul genetic al Islandei au ajuns la concluzia ca nativii americani au ajuns in Europa cu circa 500 de ani inainte de calatoria lui Cristofor Columb spre America, anunta The Guardian.

Potrivit oamenilor de stiinta, o femeie din America ar fi ajuns in Islanda cu 1000 de ani in urma. In prezent 80 de islandezi ar pastra o particica din mostenirea ei genetica. Acesta descoperire se datoreaza unui program extrem de complex de intocmire a unei harti genetice a islandezilor.

Initial s-a crezut ca respectivele gene sunt de origine asiatica, dar descoperirile ulterioare au demonstrat ca genele asiatice au patruns in istoria genetica a Islandei abia in secolul al XVIII-lea, iar genele americane sunt mult mai vechi.

Cercetatorii au descoperit ca mai multi purtatori de gene americane provin din jurul ghetarului Vatnajokull, pe o insula care incepand cu secolul al X-lea a fost complet izolata.

Profesorii de la Universitatea spaniola Pompeu Fabra sunt de parere ca vikingii au ajuns in America in jurul anului 1000 de unde au adus-o pe stramoasa americana a islandezilor. Acest fapt gaseste un corespondent in legendele scandinave, dar si intr-un sit arheologic canadian, unde a fost decoperita o locatie vikinga datata de arheologi ca apatinand secolului al XI-lea.