Uniunea Europeana inaspreste sanctiunile impotriva Iranului. Teheranul doreste sa reinceapa negocierile. Autoritatile de la Teheran au afirmat luni ca sunt dispuse sa se intoarca la masa negocierilor cu privire la un eventual schimb de combustibil nuclear, dupa ca Uniunea Europeana a hotarat inasprirea sanctiunilor impotriva statului islamic, blocand investitiile din petrol si gaze, scrie Reuters. Ministrii europeni de externe au aprobat o serie de noi restrictii pentru Iran, care depasesc sanctiunile ONU hotarate luna trecuta. Printre noile sanctiuni se numara interzicerea afacerilor cu bancile si companiile de asigurari iraniene. La scurt timp dupa anuntarea masurilor, Iranul a declarat ca este pregatit sa se intoarca neconditionat la masa negocierilor cu privire la un acord de schimb pentru combustibilul sau nuclear.

Presa in DiagonalaFoto: Hotnews

O racheta NATO a ucis 45 de civili in Afganistan. Un purtator de cuvant al guvernului de la Kabul a declarat ca cel putin 45 de civili, printre care se aflau femei si copii, au fost ucisi in timpul unui atac cu racheta al fortelor straine coordonate de NATO in provincia Helmand saptamana trecuta, scrie Reuters. Incidentul s-a petrecut in districtul Sangin al provinciei. Civilii s-au adapostit intr-o casa din pamant pentru a se feri din calea luptelor dintre fortele ISAF si insurgentii talibani, insa au fost ucisi de o racheta trasa de NATO. Pierderile de vieti din randul civililor au cauzat de-a lungul timpului tensiuni intre presedintele afgan Hamid Karzai si conducatorii vestici, ducand la proteste de strada.

Analistii sustin ca Chavez nu isi poate permite sa intrerupa exporturile de petrol catre SUA. Analistii sustin ca o eventuala decizie a presedintelui venezuelean Hugo Chavez de a suspenda exporturile de petrol catre Statele Unite, in mijlocul crizei in care statul sud-american este implicat alaturi de Columbia, ar echivala cu o "sinucidere economica", scrie AFP. Chavez a amenintat ca, in cazul unui atac militar columbian sustinut de "imperiul yankeu", va suspenda livrarile de petrol catre Statele Unite chiar daca poporul Venezuelei "va trebui sa manance pietre". SUA importa 1.4 milioan de barili zilnic, fiind cel mai mare consumator al petrolului venezuelean.

Uniunea Africana va suplimenta fortele de mentinere a pacii din Somalia. In cadrul unui summit, liderii Uniunii Africane au cazut luni de acord cu suplimentarea fortelor de mentinere a pacii din Somalia, pentru a lupta cu insurgentii Al Shabaab, a declarat ministrul etiopian de externe Seyopum Mesfin pentru AFP. "Am aprobat in acest summit cererea Autoritatii Interguvernamentale pentru Dezvoltare de a trimite inca 2.000 de soldati in Somalia. Totodata, vom suplimenta bugetul misiunii Uniunii Africane in Somalia". Grupul extremist islamic Al Shabaab controleaza in mare parte centrul si vestul Somaliei, fiind responsabil pentru numeroase atacuri sangeroase.

Politician american: Este momentul pentru un tratat de pace in Coreea. Dennis Kucinich, un important reprezentant al democratilor americani, a afirmat luni ca Statele Unite trebuie sa isi indrepte eforturile catre finalizarea unui tratat oficial de pace in Coreea de Nord si Coreea de Sud, la 57 de ani dupa armistitiul care nu a ridicat starea de razboi dintre cele doua tari vecine. "Izolarea Coreei de Nord de vecinul sau sudic si de comunitatea internationala nu serveste intereselor niciunui stat care este interesat de stabilitatea in regiune. Washingtonul trebuie sa-si foloseasca rolul unic pentru obtinerea unui acord de pace durabil", a declarat Kucinich, care a criticat apoi atitudinea administratiei Obama in cazul scufundarii navei sud-coreene Cheonam, pe care Seulul o pune in seama regimului de la Phenian.