Acordul semnat luni de Italia si Romania va grabi intoarcerea in tara a micilor cersetori romani si a minorilor parasiti de parinti care se afla acum sub protectia statului italian. Mai putin de 50 de copii romani aflati in grija statului italian au fost repatriati in ultimii doi ani.

Dupa trei ani de la inceperea negocierilor intre Romania si Italia, cele doua state au semnat luni, la Roma, acordul de repatriere a minorilor romani, care ar trebui sa rezolve problema copiilor institutionalizati in Italia.

Potrivit ultimelor date oficiale, peste 2.300 de copii romani se afla momentan in grija statului italian. Desi actul cuprinde doar principiile generale care imbunatatesc cooperarea dintre cele doua state, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) spun ca este un mare pas inainte, pentru ca vor colabora cu o singura institutie, aflata in subordinea Ministerului de Interne italian, care va fi obligata sa lucreze pentru repatrierea mai rapida a copiilor.

Integral in Cotidianul