Un "veto" împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen pune în pericol buna reputaţie a Austriei în Europa de Est, scrie Die Presse, citat de Rador.

Cancelarul austriac Karl NehammerFoto: Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia

Cancelarul federal Karl Nehammer şi ministrul de interne Gerhard Karner s-au pronunţat împotriva aderării la spaţiul Schengen a celor două ţări membre UE România şi Bulgaria şi, astfel, împotriva posibilităţii de a călători în şi din alte ţări UE fără controlul paşapoartelor.

Decizia privind extinderea spaţiului Schengen va fi luată la 8 decembrie, în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de interne din UE. La acest moment - deocamdată aşa pare - Austria va împiedica prin veto-ul său aderarea celor două ţări. Astfel Viena va renunţa la rolul ei tradiţional ca promotor al integrării Europei de Est în Uniunea Europeană.

Este evident că poziţia cancelarului federal şi a ministrului de interne este motivată doar de teamă, anume teama de a se expune unor atacuri populiste din partea FPÖ (Partidul Libertăţii din Austria), întrucât nu se pot găsi explicaţii raţionale pentru poziţia lor., scrie Die Presse.