Un judecator clujean acuzat de grava neglijenta dupa ce a uitat sa prelungeasca mandatul de arestare a unui spargator de case. Judecatorul Octavian Chirila, de la Judecatoria Cluj Napoca, a fost acuzat de grava neglijenta in administrarea actului de justitie, iar dosarul sau va fi trimis spre judecata la Sectia de Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecatorul nici nu a pus in discutie prelungirea sau neprelungirea mandatului de arestare, iar dupa doua zile de la sedinta de judecata, perioada stabilita prin mandat a exprirat, iar spargatorul de locuinte a fost pus in libertate. Infractorul se numeste Eugen Rostas, zis Piticul, un spargator care reuseste sa comita chiar si patru infractiuni pe zi, fara sa lase nicio urma. Ultima data a fost arestat in data de 23 martie 2015, dupa ce in ianuarie a spart casa unui clujean, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Lupta fratilor Micula cu statul: ROMATSA s-ar putea imprumuta de la banci. Luna cadourilor va aduce ROMATSA decizia instantei din Belgia in litigiul dintre fratii Micula si statul roman, in urma careia afla daca ii vor fi deblocate fonduri cuvenite de la Eurocontrol. In caz de urgenta, ROMATSA ar putea lua credite astfel incat spatiul aerian sa nu fie inchis. Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA se judeca in Belgia, pentru a putea intra in posesia banilor de la Eurocontrol, Organizatia Europeana pentru Siguranta Zborului. "Pana in acest moment ,s-au strans 20 de milioane de euro de la Eurocontrol, bani care sunt blocati. Pe 30 noiembrie avem termen la Bruxelles, iar luarea deciziei mai dureaza o luna. Daca lucrurile se complica, va trebui sa facem imprumuturi bancare, pana cand problema se va rezolva. Oricum, nu cred ca isi va permite cineva sa inchida spatiul aerian al Romaniei", a precizat, pentru Romania libera, Gabriel Tudorache, anuntaRomania Libera.

Cum arata vila din Eforie Sud, preluata de E. Udrea la pretul unui apartament. Elena Udrea este acuzata de procurorii DNA, intr-un nou dosar, ca a preluat de la stat, prin interpusi, o vila de 700 de metri patrati, situata in Eforie Sud. Este vorba despre Vila Sabarel, o cladire solida, din piatra, cu trei etaje si mansarda, care facea parte din patrimoniul societatii de stat Carmen Silva 2000 S.A. si, spun procurorii, a fost vanduta la presiunile Elenei Udrea catre un apropiat al acesteia, pentru numai 56.000 de euro. Tot la insistentele acesteia, primarul Ovidiu Brailoiu ar fi aprobat vanzarea terenului aferent imobilului, de aproape 400 de metri patrati, la jumatate din valoarea reala, catre acelasi interpus, care ar fi nimeni altul decat Tudor Breazu, fost colaborator apropiat al Elenei Udrea, implicat in dosarul "Gala Bute"., scrie radioconstanta.ro.

Atrocitatile Revolutiei de la 1848 in Transilvania: sate trecute prin foc, femei violate si decapitate, familii macelarite. Miscarile revolutionare din 1848-1849 au fost momente cruciale in istoria poporului roman. In Transilvania, revoltele si luptele de la mijlocul secolului al XIX-lea, in care au fost implicate comunitatile de romani, maghiari, sasi si secui, au fost crancene, potrivit marturiilor istorice. In anul 1848, Transilvania se afla sub stapanirea Imperiului Habsburgic, iar ungurii nationalisti cereau independenta tinutului si alipirea lui la Ungaria. Romanii, majoritari in Transilvania, militau pentru recunoasterea natiunii, a limbii romane si a religiei ortodoxe. Conflictele dintre comunitatile de maghiari, pe de o parte, romani si sasi, de cealalta, si luptele dintre habsburgi, unguri si secui au avut urmari dezastruoase pentru comunitatile din Transilvania. O serie de marturii istorice prezinta atrocitatile din timpul miscarilor revolutionare din anii 1848 - 1849. Sunt numai cateva dintre episoadele luptelor sangeroase din Transilvania, inregistrate pe parcursul unui an, informeazaAdevarul.

Fostul consilier al lui Sorin Oprescu recunoaste ca a luat mita si cere eliberarea din arest. Curtea de Apel Bucuresti a judecat, marti, contestatia formulata de Solomon Wigler dupa ce, in 12 octombrie, Tribunalul Capitalei a mentinut masura arestarii preventive a fostului consilier personal al lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 204.000 de euro pentru interventii in aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri. Solomon Wigler a cerut inlocuirea cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, avocatii aratand ca acesta este in arest de patru luni si 17 zile si ar putea fi judecat sub o alta masura preventiva. Mai mult, avocatii au aratat ca Solomon Wigler a recunoscut faptele de care este acuzat de catre procurori, precizand si ca acesta a facut doua denunturi la DNA, unul fiind referitor la consilierii la care trebuiau sa ajunga banii. Solomon Wigler a spus ca recunoaste si regreta faptele, aratand ca a gresit, dar a facut si lucruri bune si ar dori macar sa fie inlocuit arestul preventiv cu masura arestului la domiciliu. Acesta a adaugat ca are o situatie familiala foarte grea si ca, de cand este arestat, a slabit foarte mult, scrieGandul.

Prima facultate in limba romana din Italia. Cat plateste un sicilian pentru a invata de la un galatean cum se face medicina. Prima facultate cu predare in limba romana a inceput sa functioneze in Italia. Studentii din Peninsula vor invata medicina in limba noastra de la profesorii Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, care a semnat un parteneriat cu o institutie similara din orasul Enna, in Sicilia. 40 de profesori universitari vor face naveta pentru a-i pregati pe tineri, iar practica va fi facuta in Romania. Toate locurile sunt cu taxa: 9 mii de euro pe an. Tinerii care s-au inscris la facultatea romana de medicina din Sicilia invata deocamdata notiunile de baza. Pana la sfarsitul anului, insa, trebuie sa dea un examen si, daca vor lua o nota mai mare de sapte, vor putea sa inceapa si cursurile propriu-zise. Presa din Sicilia a punctat deja inaugurarea in prezenta autoritatilor italiene, anuntaStirileProtv.ro.

Siegfried Muresan: Tsipras si Renzi sa nu lase Moldova in zona gri, asa cum isi doreste Rusia. Agresivitatea Rusiei, evolutia vecinatatii estice a UE, situatia economica si politica a Greciei, migratia generata de conflictele din Orientul Mijlociu si Africa sunt, in Uniunea Europeana, dosarele cele mai fierbinti ale momentului. Atat de fierbinti si cu implicatii atat de largi pe termen lung, incat divergentele si-au facut loc nu numai intre unele state partenere, ci si intre partide si lideri politici membri ai unei aceleiasi familii. Este si cazul Partidului Popular European, dupa cum recunoaste europarlamentarul Siegfried Muresan, purtatorul de cuvant al formatiunii. Dar, spune Muresan, la congresul de la Madrid, care se deruleaza astazi si maine, liderii PPE vor veni cu solutii si luari de pozitii care vor atenua divergentele. Chiar si in ceea ce priveste raporturile Uniunii Europene cu Rusia, ori calea de urmat in dosarul migratiei. Intre timp, Republica Moldova, desi a semnat acordul de asociere, ramane decuplata de UE prin faptul ca doua tari din cele 28 de state membre nu au ratificat nici acum documentul semnat anul trecut, informeazaRomania Libera.

Romania idilica din anii '60, prezentata in imagini de propaganda. Cum se vedea tara comunista intr-un film de arhiva. La inceputul anilor `60, Romania era prezentata prin filmulete de propaganda care o infatisau ca pe o tara in care era o placere sa traiesti. Spatii aerisite si strazi curate, parcuri verzi, edificii emblematice precum Casa Presei si Circul de Stat, peisaje superbe de pe tot intinsul tarii, cu munti, izvoare, litoral, viata tihnita, galantare pline, vanzatoare amabile, oameni fericiti - acesta este pe scurt scenariul documentarului mut, in care imaginea vorbeste de la sine despre bunastarea romanilor. Filmuletul este realizat in anul 1964, cand Romania nevazuta tinea inca detinuti politici in temnite, in conditii de exterminare. Abia in vara acelui an, ultimii condamnati pentru convingerile lor politice - sau doar pentru o banuiala a regimului comunist - paraseau inchisorile, scrieAdevarul.