Primarul Constantei pluseaza in razboiul cu ANI si DNA. Radu Mazare a mai dat un contract firmei la care a fost actionar. Primaria Constanta va plati suma de 8.406.568 de lei fara TVA, in urmatorii trei ani, pentru paza institutiei. Contractul a fost atribuit, pe 28 noiembrie 2014, firmei Conpress Holding SRL, societate specializata, printre altele, in "activitati de protectie si garda". Firma i-a avut ca actionari, pana in 2002, pe primarul Radu Mazare si pe presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu. De altfel, inspectorii ANI au sesizat procurorii anticoruptie in cazul a doua contracte date de Primaria Constanta catre Conpress Holding. Valoarea totala a contractelor este de 4,6 milioane de euro. Acuzatiile: conflict de interese. Contractul are denumirea "serviciu de asigurare a integritatii bunurilor publice si private apartinand Primariei in perioada 1 decembrie 2014 - 30 noiembrie 2017", "cu exceptia serviciilor de transport", se mai arata in anuntul de atribuire publicat, pe 7 ianuarie 2015, in sistemul de achizitii publice, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Manuscrisul care poate schimba istoria despre Vlad "Dracul" Tepes si scris de un episcop papal, obtinut in premiera de un istoric roman din Biblioteca Vaticanului. Un manuscris din secolul al XV-lea, despre viata lui Vlad Tepes, detinut de Vatican, a fost scos la lumina recent de un istoric din Dambovita. Documentul, care este inca in curs de traducere din limba latina in romana, este scris de episcopul Niccolo de Modrussa, un trimis special al Papei Pius al II-lea, insarcinat cu anchetarea lui Vlad Tepes, dupa arestarea acestuia de catre Matei Corvin, si are peste 200 de pagini. Episcopul vorbeste despre "tacul de Noapte" si despre rana la cap capatata de Vlad in acest atac, dar il prezinta pe voievod ca pe un conducator aprig si neinfricat, care era mereu in prima linie a ostirii sale, anunta Adevarul.

Limba romana e pe cale sa cucereasca si Transnistria. Cele cinci licee romanesti din Transnistria capata importanta capitala, in contextul noului Cod al Educatiei, impus de Chisinau, valabil din actualul an de invatamant. Admiterea la facultate este conditionata de absolvirea a 12 clase si a Bacalaureatului. Doar liceele in grafia latina din stanga Nistrului respecta acest sistem, in comparatie cu cele de tip sovietic, unde invatamantul preuniversitar se incheie in clasa a XI-a. Ca urmare, se prefigureaza deja un fenomen neasteptat - elevii de la scolile rusesti vor sa se inscrie la cele romanesti. De mai bine de o jumatate de an exista o situatie care, pana acum, cel putin, pare fara iesire. Ajutoarele materiale, precum calculatoare, banci, rechizite sau carti, nu pot ajunge la scolile romanesti din Transnistria. Vorbim in acest caz despre bunurile, in valoare de 200.000 de lei moldovenesti, reprezentand donatia din partea Primariei din Chisinau, informeaza Romania Libera.

Franta ar putea adopta legi anti-terorism dupa modelul Patriot Act din SUA. Cum vor fi afectati romanii de aceste masuri. Atentatele din Franta i-au facut pe politicienii de la Paris sa se gandeasca la o inasprire a masurilor de securitate, pe model american. Iar aceasta s-ar putea rasfrange - in multe feluri - si asupra romanilor. Atacurile teroriste de la Paris fac din ce in ce mai multi politicieni sa isi puna problema daca nu cumva Franta are nevoie de un Patriot Act pe model american. Iar printre cei care considera o astfel de masura necesara se numara, potrivit presei franceze, atat fostul ministru al bugetului Valerie Pecresse cat si actualul sef de la Interne, Bernard Cazeneuve. Adoptarea unui "Patriot Act" in Franta ar avea insa consecinte semnificative nu doar pentru cetatenii acestei tari, ci si pentru romani, scrie StirileProtv.ro.

DW: Solidaritate si diviziune. Miscarea Pegida ia amploare, dar si opozitia creste pe masura. In zilele ce au urmat atentatelor de la Paris s-a vazut limpede ca Germania e divizata. O constatare alarmanta, este de parere Volker Wagener. 30.000 in Leipzig, 20.000 la Munchen, 19.000 la Hanovra, 9.000 la Saarbrucken - aproximativ 100.000 in toata Germania si toti solidari cu "Charlie Hebdo". Dar si asa-numitii "salvatori ai Apusului" se inmultesc. De exemplu, 25.000 de simpatizanti ai Pegida ("Patrioti europeni contra islamizarii Apusului") au luat parte la recentul mars de la Dresda - un record. Faptul ca niste germani ii infrunta pe alti germani - parca ar fi suporterii unor echipe de fotbal rivale - nu mai poate fi tagaduit. Agentii corozivi determinand polarizarea societatii germane se inmultesc in interiorul ei, anunta Deutsche Welle.

Proiect de lege pentru pensiile militarilor. Angajatii MAI, SRI, SIE, SPP, STS si cei de la Penitenciare vor un sistem unitar. Vicepremierul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a convocat astazi, la sediul Guvernului Romaniei, o intalnire a reprezentantilor Guvernului cu cei ai asociatiilor cadrelor militare in rezerva si in retragere si ai sindicatelor din domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale. Subiectul: proiectul legii privind pensiile militare de stat care are ca obiect reintroducerea sistemului pensiilor ocupationale pentru militari din Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ai Ministerului Justitiei, informeaza EVZ.

Culisele experimentelor pe pacienti de la Iasi: Substantele prelevate de la pacienti, tinute in frigiderul bolnavilor. Astarastoae ii tine in brate pe medici. Doi medici din Iasi au fost reclamati la Parchet de sefii lor dupa ce ar fi derulat experimente medicale pe mai multi pacienti. Patru dintre pacientii folositi cobai ar fi murit. Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, a avut o reactie bizara mustrand conducerea spitalului ca a facut public acest caz si luandu-le apararea celor incriminati. Unul dintre medicii acuzati spune ca la mijloc este o razbunare a managerului spitalului. Ancheta la Iasi impotriva a doi medici de la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" acuzati ca ar fi realizat experimente medicale ilegale asupra mai multor pacienti. Medicii neurochirurgi Stefan Iencean si Ion Poeata, ultimul dintre ei sef de sectie, au fost reclamati la Parchet de conducerea unitatii sanitare pentru comiterea infractiunilor de ucidere din culpa si neglijenta in serviciu. Sefii spitalului au motivat in plangerea inaintata autoritatilor ca patru dintre pacientiii asupra carora s-ar fi realizat experimentele ar fi decedat ulterior interventiilor, scrie Adevarul.