Într-o zi, ei ar putea schimba România. Sunt printre cei mai inteligenți tineri din țară. Împreună cu profesorii lor, au creat roboți inteligenți și vor reprezenta țara noastră la concursurile internaționale. Ce vor face mai departe? Sunt atrași de mirajul străinătății și își doresc să meargă în altă țară ”măcar pentru a căpăta experiență. Poate, într-o zi, se vor întoarce acasa...”

Liceeni pasionati de roboticaFoto: Hotnews

”Un credit de la bancă ar putea fi o soluție salvatoare. Dar nu merită!”

”M-am gândit de multe ori să plec în străinătate, la facultate, dar nu am găsit un avantaj atât de mare încât să merite să plec, de la început, cu un credit de 30-40.000 de euro, pe care trebuie să îl plătesc. Este o sumă destul de mare și nu merită” - consideră Ionut Duiu, unul dintre liceeni din Târgu Jiu, membru al echipei de robotică care, anul trecut, a adus România în semifinalele concursului internațional din SUA.

”Complexul provincialului: Să locuiești într-un oraș mic e un handicap!”

Eu sunt dinTârgu Jiu. Am avut o viață destul de simplă și monotonă. Nu sunt atâtea activități ca în orașele mari precum Cluj, Timișoara, București. Să locuiești într-un oraș de provincie, chiar ar putea fi un handicap pentru majoritatea tinerilor. De exemplu, la noi în oraș nu există niciun eveniment în care te poți dezvolta, Singura activitate, în principal este școala, după care ajungi acasă, faci ceva teme și te culci. În cel mai bun caz, ieși în oraș la un suc cu prietenii și asta e tot ce poți face”

”în Detroit, când am văzut că era metrou în aeroport, am fost șocat! ”

Ionuț a povestit cât de mult a fost impresionat atunci când a ajuns în Statele Unite. ”Experiența mea acolo a fost …wow! De când am aterizat, am rămas surprins de mărimea aeroportului. Faptul că era metrou în aeroport pe mine m-a șocat. La noi, în Târgu Jiu, avem o singură linie de autobuze, deci, vă puteți da seama…eu stau chiar în centrul orașului, dar în 15 minute pot ajunge oriunde, în orice alt loc din oraș, oricât de aglomerat ar fi!”

”Am trăit clipe de coșmar. Dar am știut să facem o inginerie românească”

Avantajul nostru, al românilor este că avem simțul de a face o inginerie românească. De exemplu, când am plecat în Statele Unite, trebuia ca greutatea robotului să nu depășească 32 de kilograme. Abia la aeroport am aflat asta, eu nu mai fusesem niciodată cu avionul și nu știam exact cum se procedează. Era ora patru dimineața, trebuia să plecăm. Eram ultimii de la ceck-in. Am pus robotul pe cântar Cântarea 40 de kilograme. Ok, ne-am zis, o să plătim! După care am aflat că nu se putea acest lucru, nu aveam ce să facem și trebuia să rezolvăm problema în mai puțin de 15 minute. Dacă nu găseam rapid o soluție, nu mai plecam. Robotul trebuia să rămână în țară și nu mai aveam cu ce să concurăm. Clipele care au urmat au fost un coșmar: fiecare dintre noi au luat un patent, efectiv am tăiat fire, am smuls motoare din robot, le-am bagat în bagajele noastre, în speranța că nimic nu se va pierde și că vom reuși să trecem oceanul cu ele întregi. Am avut noroc, niciun bagaj nu s-a pierdut, totul a fost ok si am reușit în zece ore să asamblăm robotul la loc și să ajungem în semifinale” - spune liceanul.

”Am fost admis la patru facultăți din Marea Britanie. Daca nu ai bani, nu poti să te afirmi”

”Partea financiară este un aspect foarte important pentru tinerii din România. Dacă nu ai bani, nu poti să te afirmi, din păcate. Am aplicat la cinci facultăți din Marea Britanie, am fost acceptat a patru și încă aștept răspuns de la următoarea. Am vrut să plec, pentru că simt nevoia de o schimbare. Acolo sunt mai multe oportunități și mă pot afirma mai ușor, susține Vlad Udrescu, elev în clasa a XII-a.

Ce avantaje au românii?

”Tinerii din România învață să se descurce de mici cum pot, nu au aceleași posibilități ca cei din străinătate. Încercăm să ne descurcăm cum putem, facem inginerii românești si așa devenim noi buni! ”, spune Vlad Udrescu. La rândul său, Mădălina Rușan spune că tinerii din țările dezvoltate au o tehnologie mai bună, dar nu sunt neapărat mai deștepți. ”Sunt la același nivel cu noi. În plus, noi suntem mult mai entuziasmați!” ”Sunt admis la două facultăți din Marea Britanie, iar o altă opțiune ar fi să rămân în țară si să merg la Universitate. Dar încă nu sunt decis.” – spune un alt elev din calsa a XII-a, de la Colegiul Mihai Viteazu. Mădălina Rușan își dorește să studieze în România. ”Sunt îndrăgostită de țară și vreau să ajut țara să se dezvolte la fel de mult cum sunt celelalte țări din afară.