Fac parte din Generatia Y, acea generatie ce este mereu la curent cu tot ce se intampla. Daca nu esti atent, poti rata sansa vietii tale. Intr-o era in care suntem inconjurati de tehnologie, unde comunicarea are loc din ce in ce mai mult prin intermediul internetului si unde tinerii isi doresc programe flexibile de lucru, valorile se schimba. Nu se mai pune accentul pe valorile familiale, tinerii ce au crescut in aceasta perioada avand parinti suprasolicitati de munca, cu programe incarcate. Se doreste o schimbare, se pune accentul pe munca in echipa si pe feedback, iar tinerii sunt mult mai ambitiosi si cu idealuri mult mai inalte.

Daria MateescuFoto: Arhiva personala

Cel mai important lucru pe care un tanar il poate face este sa incerce; pentru ca daca nu incerci, cu siguranta vei da gres. Mereu pare imposibil, pana cand, intr-un final, reusesti. Drumul spre succes nu este lin. Trebuie sa fii pregatit si pentru esecuri consecutive, dar sa inveti din fiecare nereusita si sa ai credinta ca te asteapta ceva mai bun, pentru ca asa este.

Al doilea lucru important este sa nu te lasi "globalizat", ci sa te informezi, dar sa pastrezi acel lucru care te face unic, oricat de neinteles este de altii. Nu renunta la vise, in ciuda spargatorilor de vise si nu isi pleca timid capul in fata reusitelor. Fii mandru si accepta ceea ce ai realizat! Risca! Magia se intampla in afara zonei tale de comfort. Tanarului roman ii lipseste implicarea aparent "pe degeaba", fiind orientat spre un salariu stabil si nerealizand importanta voluntariatului pentru cariera sa, dar si pentru dezvoltarea sa. Din fericire, Universitatea Romano Americana, unde am studiat pentru 5 ani, m-a sprijinit in orice proiect am fost implicata. Pentru ca, la fel ca intr-o multinationala, se pune accentul pe formarea individului si unicitatea acestuia, nu pe acumularea automata de informatie, ce formeaza caractere identice, care nu pot sustine o dezbatere. Tanarul roman trebuie sa observe oportunitatile ce apar la fiecare pas, pentru ca ele exista, si, daca nu este multumit, si vrea mai mult, sa invete de unul singur. "Self made man" nu trebuie sa fie un concept aplicabil neaparat doar americanilor.

Tinerii romani au foarte multe de oferit, trebuie doar sa fie deschisi si sa aiba curajul sa isi exprime ideile. Succesul apare in momentul in care isi fac mai putine griji, citesc mai mult, isi urmeaza visele, se implica in societate si, mai ales, in ceea ce lucreaza si duc o viata sanatoasa. Precum spunea Steve Jobs: "Restul, este secundar".

Daria Mateescu este fost bursier Erasmus in Anglia la South West Colour Laboratories si in Franta la France Business School si absolventa a Universitatii Romano-Americane. Participarea ca reporter la Summitul NATO de la Chicago 2012 si experienta de Comisar pe Mediu si Schimbari Climatice la G8 & G20 Youth Summit de la Washington si EuroVoice Berlin 2012 au ajutat-o sa gandeasca pro-activ si sa identifice valorile generatiei sale.