Șerban Pâslaru, avocat partener, coordonator al departamentului de dreptul muncii din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații a discutat despre șomajul tehnic în noul context economic și social creat de epidemia COVID-19, concedieri și indemnizații.

Serban Pâslaru - întalnire onlineFoto: Hotnews

Urmărește video interviul

Fragmente din discuție

Despre beneficiarii șomajului tehnic

Șerban Pâslaru: "Practic, toți angajatorii care urmează să aibă reducere de activitate în contextul epidemiologic ar putea, teoretic, să aplice pentru această facilitate oferită de stat. Astfel încât, în cazul contractelor de muncă care sunt suspendate din cauza reducerii activității, acei angajații să beneficieze de decontarea indemnizației care se plătește salariațiilor în această perioadă, sigur, in cuantumul maxim prevăzut de OUG 30. Această facilitate poate fi accesată printr-o simplă declarație pe propria răspundere, care să certifice reducerea activității în contextul epidemiologic, însoțită de lista angajaților care au contractele de muncă suspendate".

Salariații care muncesc trebuie să fie remunerați pentru munca prestată, indiferent că o fac la locul de muncă sau de acasă.

Despre ipoteza în care angajatorii trimit angajații în somaj tehnic, dar continuă să le ceară să muncească

"Situațiile de acest gen sunt în afara legii. Și aceste practici pot fi documentate. De exemplu un e-mail trimis între angajator și angajat poate să probeze existența unei prestații în muncă în perioada respectivă și în care, prin ipoteză, contractul de muncă era suspendat în Revisal. Angajatorul are o problemă și se produce și dovada că, de fapt, acel contract de muncă nu era suspendat și angajatorul a beneficiat nelegal de acele fonduri. Cred că sancțiunea minimă ar fi recuperarea acelor plăți, putem să ne imaginăm răspunderi contravenționale și de ce nu, chiar penale".

Despre concedieri în această perioadă

"Regimul concedierilor este același ca înainte și pot interveni, practic, toate cazurile de încetare a contractului de muncă. Angajatorii nu sunt opriți să facă concedieri, să deființeze posturile ca urmare a lipsei activității, chiar dacă au această opțiune a somajului tehnic. Fiecare angajator își face socotelile și decide.

Pe de altă parte, atâta timp cât statul oferă această facilitate, se lasă posbilitatea angajatorului să plătească doar atât cât primește de la stat și mai mult decât atât, are posibilitatea de a plăti salariile ulterior primirii banilor de la stat, practic nu ar mai exista nicio rațiune pentru care angajatorii ar apela mai întâi la măsura de concediere. Salariatul este, să spunem așa, ținut pe banii statului".

Beneficiză de șomaj angajații care au optat să stea acasă cu copii pe perioada cât cursurile sunt suspendate?

"Nu beneficiază de șomaj tehnic, dar beneficiază de o indemizație de specială care se plătește, pe anumite situații, într-un cuantum relativ similar. Indemnizația este plătită tot de către stat, nu de către angajator. Și nu, nu se pot cumula ajutorul de șomaj cu indemnizația de stat acasă cu copilul".

Despre persoanele care se află în izloare impusă

"Persoanele care să află în izolare impusă, asimilabilă cu carantina, vor beneficia de indemnizația de carantină. Salariatul nu muncește, deci nu beneficiază de drepturile salariale, nu are contractul suspendat din motivul reducerii activității companiei, deci poate beneficia de această indemnizație, evident în acele limite prevăzute de lege".

De la minutul 14:40 regăsiți răspunsurile la o parte dintre întrebările adresate de către cititori.

Starea de urgență cauzată de răspândirea virusului COVID-19, instituită în România prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020, a impus luarea unor măsuri restrictive inclusiv în ceea ce privește desfășurarea activităților de către operatorii economici. În acest context, nu s-a putut ignora faptul că actuala epidemie ar putea avea consecințe negative grave pe termen lung asupra mediului economic și social, în lipsa unei inițiative și a unor măsuri de sprijinire a angajatorilor de către autorități.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 231 din data de 21 martie 2020, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 30/18 martie 2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Ulterior, aceasta a suferit o serie de modificări prin Ordonanța de Urgență nr. 32/26 martie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 260 in data de 30 martie 2020.

Tematica abordată se va concentra în jurul următoarelor subiecte: beneficiarii șomajului tehnic (limitări, restricții, categorii de salariați), valoarea indemnizației de șomaj, situația angajatorilor care își continuă activitatea în această perioadă, situația salariaților care lucrează de acasă sau în regim telemuncă, cum și în ce condiții se pot efectua concedieri în această perioadă etc.

Nota redacției

  • Întâlnirea online s-a încheiat. Nu se mai aprobă întrebări.