<-- Dosare Juridice - PeliPartners -->

​Dosare Juridice - Xenotransplant

Supraomul

de Veronica Dobozi     STOICA & Asociatii


Veronica Dobozi
Foto: STOICA & Asociatii
O știre mi-a atras atenția zilele trecute: un pacient uman, care avea nevoie de transplant de cord, a fost salvat cu ajutorul unei inimi luate de la un porc modificat genetic (1). Această operațiune se numește xenotransplant.

Xenotransplantul reprezintă orice procedură care implică transplantul, implantarea sau perfuzarea într-un primitor uman de celule vii, țesuturi sau organe dintre-o sursă neumana sau de fluide ale corpului uman celule, țesuturi sau organe care au avut contact ex vivo cu celule animale, țesuturi sau organe vii neumane.

Dezvoltarea xenotransplantului este, în parte, determinată de faptul că cererea de organe umane pentru transplantul clinic depășește cu mult oferta. În măsura în care hibridizarea cu animale sau plante va fi încurajată și va conduce la reușite, principalul său scop va fi, fără îndoială, furnizarea de material pentru transplantul personalizat. Asta înseamnă că hibridul va fi realizat cu ajutorul materialului genetic al unui individ anume, care astfel va beneficia de organele țesuturile sau celulele compatibile prelevate de la hibrid. Acest lucru va implica sau nu moartea hibridului, în funcție de natura transplantului. Încercările de hibridizare sunt destul de vechi. Ele au început aproximativ în paralel cu reușita clonării primului mamifer, celebra oaie Dolly. Nivelul la care s-a ajuns acum, chiar dacă este ținut departe de ochii publicului, este unul extrem de avansat.

Nu voi obosi niciodată să subliniez importanța adoptării unei definiții a ființei umane la nivel internațional, iar genul de știre de mai sus nu face decât să întărească această poziție. Necesitatea definiției ființei umane se impunea încă de la momentul descoperirii tehnicii clonării, dar a fost evitată la nivel internațional din cauza neînțelegerilor dintre state, deoarece numeroase state, în special dezvoltate, aveau interesul de a putea continua în liniște cercetările, departe de ochii curioșilor, din motive comerciale evidente.

Desigur, se vor naște o mulțime de întrebări. Cât de “mult” material uman este în porcul modificat genetic, pentru ca inima lui să poată fi transplantată unui om? Este sau nu infracțiune uciderea lui prin transplantul de cord? Dacă porcul modificat genetic nu este om, atunci omul care a primit inima de porc are aceleași drepturi ca toți ceilalți oameni? Dar un alt om, care în viitor va primi mai multe organe de la un animal va mai fi om? Ce procent din organele noastre ne definește ca fiind oameni ? De fapt, ce anume din noi este esența ființei umane (juridic vorbind)? Și așa mai departe.

Odată bulgărele pornit pe panta alunecoasă a lipsei de etică totul este posibil. Iar știința nu se oprește niciodată în zidul eticii, experiența istoriei ne este martoră. Rezultatele științei, oricât de lipsite de etică, nu pot fi luate înapoi și nici nu sunt aruncate la gunoi de următoarea generație de cercetători.

Supraomul modificat genetic, cu piese de schimb potrivite, poate inclusiv din ființe umane clonate, este doar o chestiune de timp. Aș estima nu mai mult de 10 ani.

Note:
(1) How a pig heart was transplanted into a human for the first time. Read more: https://www.newscientist.com/article/2304167-how-a-pig-heart-was-transplanted-into-a-human-for-the-first- time/#ixzz7HkP4GR00

Un articol semnat de Veronica Dobozi (vdobozi@stoica-asociatii.ro), Partner, STOICA & Asociaţii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5821 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  poetica realității (Joi, 13 ianuarie 2022, 9:32)

  clencix [utilizator]

  Inima e ca un motor de mașină, poate fi cu aburi, cu ardere chimică (internă) de combustibil motorina, cu arderi chimice musculare, cu electricitate și orice altceva care are putere. De ce nu ar fi bună inima de porc, dacă funcția de pompă de sânge se îndeplinește? Poezii cu inima ca metaforă a sufletului vin din negura timpului, când medicina nu era nici în floare. Nu are nicio legătură cu esența umană, localizată individual în creier, dar păstrată și transmisă din societate prin educație.
 • -2 (4 voturi)    
  Inima este si o glanda ; (Joi, 13 ianuarie 2022, 18:55)

  richter [utilizator]

  Ce riscuri de contaminare genetica/hormonala/etc exista in aceste cazuri, si la ce nivel sunt studiile despre asemenea cazuri
 • +3 (3 voturi)    
  E cumva natural (Joi, 13 ianuarie 2022, 19:33)

  Mihail. [utilizator]

  Cainii ne divinizeaza, iar pisicile ne "privesc de sus". Numai porcii ne considera egalii lor.
 • +1 (3 voturi)    
  si alte stimulari intelectuale nenecesare... (Joi, 13 ianuarie 2022, 20:33)

  mdesteptu [utilizator]

  Daca dpv jurdic ar putea fi diferente dintre un "om" si un om cu un transplant de la un animal, de ce nu ar fi diferente dintre un "om" si un om cu un transplat de la alt om?
  De ce nu ne intrebam: oare omul cu un transplant de la alt om mai este acelasi om?

  Sau mai mult, de ce sa nu ne punem problema si fata de implantul dentar? Oare un om cu dinti ceramici, mai este acelasi om din punct de vedere juridic?

  ��
 • +1 (1 vot)    
  diversitate (Joi, 13 ianuarie 2022, 22:02)

  bg80 [utilizator]

  o fi pe diversitate


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by