<-- Dosare Juridice - PeliPartners -->

Dosare Juridice - Coronavirus

Are coronavirusul dreptul să ne anuleze drepturile?​

de Veronica Dobozi     STOICA & Asociatii


Veronica Dobozi
Foto: STOICA & Asociatii
​​Covid 19 este un virus. Nu se știe dacă este unul natural sau dacă cineva l-a scăpat dintr-un laborator. Acum nu mai contează, e liber, ca toate relele din cutia Pandorei. Zburdă peste meridiane, a ajuns în 64 de țări până la acest moment. Se estimează că are un potențial de a infecta 50% din populația globului. Efecte? O rata - epidemiologii spun că una mică - de mortalitate de aproximativ 2%, afectând, ca orice virus, pe cei vulnerabili deja, cu imunitate scăzută. Firește, nimeni nu-și dorește să testeze dacă se înscrie în “clubul select” de 2%. Prin urmare, e panică.

În fața perspectivei infectării propriei populații cu un virus nou și cu efecte relativ necunoscute, fiecare stat trebuie să ia măsuri. Iar aici intervin două modele prestabilite. Modelul antic - da, virusurile ne însoțesc de mult pe drumul civilizației - de izolare forțată, dură, extremă, fără nicio milă, a celor bolnavi. Eventual chiar îndepărtarea lor fizică din mijlocul comunității. În Evul Mediu, satele cu ciumă erau arse. Azi e un pic mai dificil, oamenii au drepturi. Sau modelul modern, izolarea bolnavilor în spitale, pregătite cu echipamentele necesare pentru asigurarea stabilizării virusului.

Tentația fiecăruia dintre noi va fi să considere că modelul modern de stăpânire a unei epidemii este de la sine înțeles că se va aplica în timpurile noastre. Ei bine, nu e așa. Nici un sistem de sănătate nu poate face față concomitent unui număr de bolnavi care depășesc procentele din populație în mod obișnuit spitalizate. În plus, ce facem? Îi aruncăm pe bolnavii din spitale, doar ca să facem loc pentru cei infectați cu coronavirus? Este exclus. Și astfel realizăm, încet, încet, că ne vom întoarce la modele mai dure pentru stăvilirea epidemiei.

Pe principiul avem o problemă, se caută o soluție, orice stat poate, profitând de epidemie, să încalce și ulterior - de ce nu - să păstreze reguli care încalcă drepturile individuale. Regimurile totalitare nu au dileme. Este simplu. Bolnavii de coronavirus se împușcă - da, știu, este doar un zvon, dar așa se pare că a procedat Coreea de Nord - sau se sudează în case, să nu iasă. Dacă izbucnește un incendiu? Asta e, ghinion. Așa se asigură respectivele state că vor salva populația de indivizi. Această abordare rezistă, în orice regim, oricât de dur ar fi, cât timp numărul de indivizi - în cazul de față infectați - sunt mai putini decât cei care alcătuiesc populația. Dar când devin aproape egali? Atunci ce se va întâmpla?

Regimurile democratice au multe întrebări în fața epidemiei. Să limităm libertatea de mișcare. Dar până unde și până când? Să limităm libertatea de exprimare, pentru că se răspândesc zvonuri? Este clar că, într-o țară care respectă drepturile individuale, chiar sub pretextul apărării populației de o epidemie – care ar putea constitui o excepție acceptată pentru limitarea unor drepturi - autoritățile nu pot face orice vor. La un moment dat, numărul celor infectați va fi, la fel ca în alte țări, de ordinul miilor. Ce vom face cu ei? Îi închidem în spitale închisoare, construite în 10 zile? Nu avem, chiar dacă s-ar dori. Îi obligăm să stea în case. Sigur, cum? Cine va păzi aceste case, când numărul lor va depăși toată capacitatea Ministerului de Interne?

Să privim situația în față. Nicio autoritate nu este pregătită să facă față unei epidemii de panică. Pentru că aceasta înseamnă sfârșitul regulilor sociale. Anarhie. Revolte, crime și jafuri pe stradă. Omenirea va supraviețui și acestei pandemii. Fiecare personal? Probabil nu, dacă ne uităm la statistici. Dar dacă privim cu atenție, este evident că acest virus va schimba lumea așa cum o știam. Economia mondială va trebui să învețe să nu mai fie dependentă de economia Chinei – o lecție dureroasă. Autoritățile vor trebui să învețe că drepturile individuale nu trebuie sacrificate pentru izolarea iluzorie a unui virus care nu poate fi izolat pentru că este deja răspândit de câteva săptămâni înainte să devină simptomatic. În schimb, marea întrebare este dacă drepturile individuale vor supraviețui acestui virus.

Termo-scanerele, urmărirea fiecărei deplasări în afara locuinței, recunoașterea facială omniprezentă, cenzurarea internetului, extragerea cu forța din locuință și izolarea în spitale - închisoare, sudarea ușilor locuințelor celor infectați, interzicerea deplasărilor în afara locuinței pe perioadă nedeterminată a celor potențial infectați sunt doar câteva dintre măsurile curente din China, utilizate sub pretextul izolării celor infectați sau potențial infectați. Efectul? Restrângerea drepturilor individuale și așa restrânse drastic de regimul comunist chinez. Dar virusul? El nu știe să citească, prin urmare nu-l interesează aceste reguli. Continuă să se răspândească.

Si România ce va face? Va importa modelul chinez? Am auzit destui lăudând ”eforturile” Chinei în acest sens, de parcă România nu a cunoscut niciodată un regim autoritar și abuziv și nu am avea experiență în restrângerea drepturilor individuale sub pretexte catastrofice. Dacă este bine ambalată în context, populația va aplauda de pe margine cum indivizi sunt abuzați de stat. Doar ne protejează de virus! Dar toți suntem indivizi! Mâine poate fi oricare din noi.

Să nu ne sacrificăm drepturile individuale de frică. Altfel, tot ce vom lăsa copiilor noștri va fi o închisoare igienică.

Un articol semnat de Veronica Dobozi, Partner, STOICA & Asociaţii
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


19283 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Nu e ca si cum (Joi, 5 martie 2020, 9:26)

  stiuca [utilizator]

  guvernele ar fi niste zeitati la care nu ajungem. Guvernele tot de oameni sunt alese (in cea mai mare parte) si nu sunt separati de noi, suntem tot noi! Asadar dilema ingradirii libertatii de miscare este tot a noastra nu a "altora".
  In concluzie starea de panica creata nu arata nimic nou. Noi suntem asa si ca de obicei asteptam sa vina "altcineva sa ne salveze". Omenirea are o problema, nu exista o "problema a guvernelor" separata de noi. Noi nu suntem in stare sa luam o decizie, nu e vina "altora".
  Ani de zile s-au bucurat toti ca marfa e ieftina in China. Pe nimeni nu a interesat cu ce sacrificii s-a creat "bunastarea noastra". Acum este reversul medaliei! Ce decizie luam? Suntem in stare sa luam o decizie?
 • 0 (16 voturi)    
  Felicitari tovului Kim Jong-un! (Joi, 5 martie 2020, 9:35)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Incontestabil, Coreea de Nord a adoptat o solutie perfecta: "Bolnavii de coronavirus se împușcă"!

  Se elimina astfel complet pandemia.

  - cum stie toata lumea, virusii au nevoie de un corp viu ca sa traiasca. Bacteriile, patogene sau nu, pot supravietui intr-un mediu de cultura, sau pot sa "pape" substante organice in descompunere, dar virusii au nevoie de o gazda VIE!
  - chiar daca ramane plin de virusi periculosi, nordcoreeanul impuscatnu o sa mai umble de capul lui, raspandind coronavirusul. Nu se mai deplaseaza, nu mai tuseste, nu mai stranuta - gata epidemia!

  Noi am fost tampiti si l-am bagt la puscarie pe Daddy, daca dracnea ajungea la Cotroceni, putea sa ia masuri ferme, precum tovarasul Kim Jong-un!
 • +4 (16 voturi)    
  2% din 50% cat face? (Joi, 5 martie 2020, 9:55)

  Traian2015 [utilizator]

  75 milioane decese. Dar asta in scenariul în care majoritatea infecțiilor au putut fi tratate și încă inca fost locuri in terapie intensivă. Dar dacă nu ar fi ajutor medical? Sau daca ar fi doar de bază? Sau daca economia ar ajunge in impas? Care ar fi evoluția naturală? 10% mortalitate? Și dacă boala se aseamănă cu gripa, de ce s ar opri la 50% rata de contaminare? Plus, efectele asupra economiei câți morți or sa facă in mod indirect?
  • -3 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 martie 2020, 10:51)

   [anonim] i-a raspuns lui Traian2015

   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 martie 2020, 14:05)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • +1 (1 vot)    
     de acord... (Joi, 5 martie 2020, 22:50)

     Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui

     vad ca rata mortalitatii e raportata mai mult la numarul de infectati in loc sa-i raporteze la cei cu sitatia clara (morti+insanatositi). Exact cum ai spus, ar fi ca si cum din aia ramasi infectati nu ar mai muri niciunul.
 • 0 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 martie 2020, 10:48)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  cine ne vorbeste de drepturi? (Joi, 5 martie 2020, 11:10)

  Mawrkuss [anonim]

  despre ce drepturi vorbiti doamna?

  "27.10.2006 - 00:00
  Judecatorul Veronica Dobozi, de la Curtea de Apel Bucuresti a fost exclusa ieri din magistratura, de catre Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Membrii CSM au stabilit ca magistratul a savarsit abateri disciplinare. Este vorba despre incalcarea prevederilor legale ce interzic magistratilor orice manifestari contrare demnitatii functiei pe care o ocupa ori de natura sa afecteze impartialitatea sau prestigiul acesteia. Surse judiciare au anuntat ca Veronica Dobozi si-ar fi amenintat un coleg magistrat. Hotararea Sectiei pentru Judecatori a CSM poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie."
 • +4 (12 voturi)    
  Doamna (Joi, 5 martie 2020, 11:30)

  PuieMonta007 [utilizator]

  Lucrez intr-o organizatie direct implicata in actiunile. Hai sa terminam cu filozofiile inutile. E clar ca nu trebuie sa ajungem la duictatura insa DA RESTRICTII DRASTICE trebuie impuse pt a se evita ca virusul sa ajunga in zone sensibile. Dau un exemplu: Taberele de refugiati din Iordania, Turcia si Grecia. Acolo, din cauza lipsei serviciilor adecvate rata mortalitatii poate trece de 5% (in Whuan a fost 5.3% conform chinezilor!!!) . La un total de aproape 5 milioane de refugiati asta inseamna 250 000 de morti. PUNCT. Ar fi bine sa va rescrieti articolul pt ca din cauza celor ca voi care "taie firul in patru" au ajuns toti inconsitentii sa iasa din carantina cand au vrut ei si sa colinde TELELEU lumea...
  • -3 (13 voturi)    
   Logica din spatele calculelor este greșită (Joi, 5 martie 2020, 13:21)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

   Dacă raportăm cazurile din China doar la provincia Hubei - populație de 60 milioane - avem următoarea statistică:
   - îmbolnăviri: 0.13%
   - decese: 0.005%

   Italia (cea mai afectată țară din Europa):
   - îmbonăviri: 0.005%
   - decese: 0.00018%

   Dublând cele mai nefavorabile procente și aplicându-le la taberele de refugiați rezultă:
   - îmbolnăviri: 13,000
   - decese: 500

   Mortalitatea înregistrată în trecut pentru taberele de refugiați a fost de 2 persoane/zi/10 mii, deci, dacă e să considerăm incidența la jumătate, TOATE decesele cauzate de covid ar fi exact câte se întâmplă în acele tabere într-o singură zi.
   Sigur că și un singur deces este regretabil, însă natura a construit omul ca să moară.
   • +1 (11 voturi)    
    Man, lucrez la OMS/WHO (Joi, 5 martie 2020, 15:56)

    PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

    Da!!, chiar Org Mondiala a Sanatatii. Asta ca sa lamurim cui ii explici statistica.
    Procentul de imbolnaviri nu se calculeaza la intreaga arie/populatie pe care vrei to sa o consideri din pix. Ai putea sa calculezi la intreaga populatie si suprafata a terrei .

    Cifrele legate de taberele de refugiati de unde le'ai scos? Dc erai de la UNHCR mai spuneam. Zi'mi o pandemie recenta care a lovit taberele acestea. SARS macar ca a fost in orientul mijlociu???

    Hai sa lasam calculele alora care se pricep, chiar dc noi romanii ne credem specialisti in toate
    • +2 (6 voturi)    
     Dacă un dumnezeu îmi prezenta calcule greșite (Joi, 5 martie 2020, 18:38)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

     n-aveam nicio problemă să-i spun că greșește (și ce dacă lucrezi la OMS; poate că ești șofer sau paznic care știe la fel de multe ca un polițist local).
     Deci tu ai voie să aplici procentul la întreaga populație de refugiați ca să arunci un număr de posibile decese, însă eu nu am voie să plec de la numărul de decese înregistrat în China, raportat la populația zonei Hubei ca să calculez procente pe care să le raportez la aceeași populație de refugiați?

     Cifrele folosite de mine sunt cele din rapoarte publicate de... OMS; atât OMS cât și cercetători de la alte instituții au observat faptul că mortalitatea din taberele de refugiați este cam aceeași cu mortalitatea statului pe teritoriul căruia se află taberele respective (mai ridicată în primele 6 luni, după care situația se normalizează); perioada de timp pe care au luat-o ca etalon acele studii este de 40 de ani, deci lucrez cu o marjă de eroare practic inexistentă.
     Singura pandemie care s-a întâmplat în ultimii 40 de ani este HIV/SIDA (SARS nu a fost o pandemie).

     E clar că, dacă lucrezi pt OMS, probabil că te ocupi cu făcutul cafelei sau cu ștersul geamurilor, pentru că altfel ai ști lucrurile acestea simple.
     Așa că fă pași și cântă-ți prostiile la o altă poartă.
     • 0 (6 voturi)    
      Uite cum te am prins cu minciuna (Joi, 5 martie 2020, 22:06)

      PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

      Bai DOTORE , rata mortalizatii in Whuan este de 5.8 % uite aici raportul pg 12
      https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf

      Si nu nu's sofer dc te "streseaza" grija sunt unul dintre putinii care se ingrijesc ca tu si familia ta sa nu treceti prin asa ceva.
      N'are sens sa ti explic modelul statiic al epidemiilor si pandemiilor ca nu ai intege nimc. Tu ca multi te rezumi la regula de 3 simpla sau procente din contracte (Vezi pIntea) . SI din cand in cand sefii vostri mai destepti redescopera aria cercului..

      Troleaza tu la SPutnik si PSD... Ciao "PiEr"
      • 0 (0 voturi)    
       Insiști degeaba în prostia ta (Vineri, 6 martie 2020, 8:44)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

       Coform raportului tău, 5.8% este rata cazurilor de deces, raportate la numărul total de ÎMBOLNĂVIRI și raportat la populația Wuhan (adică 11 milioane de oameni); același raport spune că rata de deces, raportată la alte regiuni din China este de 0.7% (sau pe asta n-ai mai citit-o chiar dacă informația se află în aceeași frază?)
       OMS raportează rata de deces la NUMĂRUL DE ÎMBOLNĂVIRI, însă tu - ca un adevărat cafengiu nepriceput - ai aplicat-o la numărul total de refugiați, ceea ce este greșit, pentru că, la fel ca în cazul gripei obișnuite, o mare parte a celor expuși nu va fi afectată (până și pe DP - unde nu te poți izola - 80% nu sunt deloc afectați; eu nu cred că am avut niciodată gripă - vezi următoarea paranteză), o altă mare parte (80% pt covid cf raport) va avea puțină febră și oarece muci (sau, dacă am fost afectați, efectele au semănat mai degrabă cu cele ale unei răceli banale).
       Cel mai mare procent de mortalitate pentru covid este la jumătate din mortalitatea normală din România.

       Mă bucur să aflu că faci lucruri pozitive însă în cadrul acestei discuții mă doare-n cot cine ești și unde lucrezi; în plus, faci și prostia de a-mi desconsidera calitățile intelectuale; și, nu în ultimul rând, faptul că mă desconsideri pe mine contează prea puțin (este o atitudine specifică oamenilor proști și o tratez ca atare) însă desconsideri matematica - ceea ce este grav chiar și pentru un matematician (cel mai probabil închipuit) cum te consideri tu.
       Bft, am oferit prea mult timp unui ignorant care mai e și nesimțit pe deasupra!
       • 0 (0 voturi)    
        Cred ca incepem sa ne intelegem (Vineri, 6 martie 2020, 11:17)

        PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

        Articolul pune pe masa niste intrebari legate de drepturi ignorand riscurile.
        Riscul se evalueaza in aceste cazuri in functie de worst case scenario adica Mortallitate Crescuta per volume mari de oameni expusi (aia detectati nu ca Trump care scoate curba proprie evaluand el din pix ca sistemul a ratat undeva intre 20 si 90% din cazuri ca te apuca rasul).
        Sunt 3 rate de deces 5.8, 3,4 si CEA MAI MICA este de 0.7. Una , nu poti sa iei ce cifra iti place atunci cand situatia este atat de dificila (evident te uiti la maxim) si nici nu le poti trunchia si apoi manipula "inginereste" pretinzand ca sunt date oficiale (vezi alternate facts ale lui Trump)
        O ardem ca'i o bagatela pana cand ne loveste in Caracal, Calarasi si Tecuci si vezi atunci cum descoperim ce servicii medicale avem si cat de des ne spalam.

        Ultima chestie, Trumop si cu Dancila a lui au spus ca ei estimeaza ca rata mortalitatii e mai mica de 1%. Asta probabil dc au luat in considerare populatiile indigene pe care le'au masacrat acu' 3-500 de ani
        • 0 (0 voturi)    
         Eu mi-am păstrat sistemele de referință (Vineri, 6 martie 2020, 12:30)

         hsl [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

         5.8% din 0.005% populație China (sau, ca să dea bine în cifre, 0.72% populație Wuhan) înseamnă 0.0003% (sau 0.04%).
         Mor mai mulți oameni de la mestecat gumă sau de la selfie-uri...
    • +1 (3 voturi)    
     Apelul la autoritate nu te ajuta. (Joi, 5 martie 2020, 19:49)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

     Poti lucra oriunde, omul are dreptate si punct.
     • +1 (5 voturi)    
      Are dreptate cand prezinta (Joi, 5 martie 2020, 23:14)

      PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      cifrele si statisticile OFICIALE. Nu cand arunca niste imparteli mult subunitare pretinzand ca sunt date OFICIALE. Aia este MINCIUNA.
      PUNCT
      WHO/OMS este autoriatatea "Tehnica" nu neaparat decizionala. Org asta e o autoritate in medicina asa cum CERN este o autoritate in fizica.
      Ce'i drept am uitat ca in fiecare roman salasluieste un matematician, fizician, doctor, chimist, biolog, filoszof si fotbalist
      • 0 (0 voturi)    
       Nu pun la indoiala statisticile oficiale (Vineri, 6 martie 2020, 19:45)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

       Nu am cu ce, asta-i tot ce avem. Problema e baza de raportare. Daca admitem ca doar cazurile confirmate conteaza, atunci cifrele sunt cele prezentate de OMS. Doar ca OMS nu are in vedere faptul ca nu exista destule teste, nu au cum sa fie destule, nu are in vedere eroarea normala si nu-si vede decat de numere (alceva nu face in cazul asta).
       E improbabil, ca sa nu spun statistic imposibil, ca indicele de corelatie sa fie mai mare de 0,3 avand in vedere birocratia si faptul ca se testeaza cu obstinatie doar acolo unde considera guvernele ca "exista motive si risc". Asta-i o pandemie pe care o doare in bascheti ce considera guvernele. Am putea macar sa ne uitam la ratele de propagare din retelele informatice in cazul unui nou virus. N-are nicio legatura cu ce fac si testeaza guvernele. Oamenii aia ating tot soiul de lucruri, multi dintre cei care transmit au zero rezultat la teste si totusi dau mai departe. 100 de tari si 100.000 de bolnavi si poti considera ca pandemia e absolut globala si ramane sa numaram victimele si sa le raportam la populatia totala. Nu trebuie sa fiu angajat nicaieri, trebuie doar sa-mi aduc aminte ce-am invatat la facultate la cursul de statistica. Baza de raportare e mult prea mica la cat de repede se disemineaza la si numarul de focare. Ciuma a devenit globala intr-o epoca in care oamenii faceau doua luni dintr-un loc in altul, acum fac intre 6 si 12 ore. Judeca.
       • 0 (0 voturi)    
        Man (Luni, 9 martie 2020, 0:14)

        PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

        Ne avand date suficiente n'ai model statistic viabil si deci nici corelatii cel putin nu intre ce se intampla in China si ce'i in EUropa. Forget aboout it.

        Sanatatea publica nu'i ca it'ul asa cum iarna nu'i ca vara. Sunt diferite nu pot sa intru in detaliu ca as scrie volume

        Din pacate Italia e in mijlocul unui cluster "fac" si mi'e teama ca's doar primii. Inconstienta si amatorism

        Cand a vazut ce se intampla, de unde nu dadea mai mult de 1 mld, Trump a semnat repede pe 8.5 mld cu 2 maini uitand evident sa ne spuna cum a calculat el rata aia de 1%.

        Ah si da , in cluster "fac" :) zone dense cu circulatie mare rata mortalitatii sare de 4% si sistemul sanitar iti cedeaza in cateva saptamani. Vezi Italia

        Marea pb e ca WHO n'a facut anuntul de pandemie si nu pricep d c . Poate dc ar fi facut'o Italia ar fi reactionat mai rapid. Ochii mari pe Anglia si Germania si evident pe savantii vasluieni
    • 0 (4 voturi)    
     Dupa exprimare (Joi, 5 martie 2020, 22:24)

     xolv [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

     lucrezi la un chiosc de cartiter, nu la oMS
     • 0 (6 voturi)    
      Exprimarea nu e punctul forte (Joi, 5 martie 2020, 23:22)

      PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

      al matematicienilor. I give you that.
      Dupa increderea cu care vorbesti despre orice domeniu s'ar spune ca esti de nationalitate romana, membru academiei americane, franceze si germane. Primul pe lista nobelului pt fizica, matematica, economie si pace.Ce mai..., buricul centrului. Singura chestie care'ti lipseste e oscarul
      Cum spunea "domnul sculptor" erati saraci si prosti" cand am plecat. El s'a intors. Mare fraier. voi n'aveti nici un respect pt cei competenti . D'aia va calaresc non valorile. Singura optiune care va ramane e sa va angajati postaci zilieri.
      Din leafa mea de "sofer" o sa va trimit o guma turbo si un durex ca poate v'o veni vro' idee sa va inmultiti
      • +2 (4 voturi)    
       Exact (Vineri, 6 martie 2020, 0:00)

       blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

       raspunsurile dvs valideaza intrebarea din articol. Unii, care se autointituleaza ‘autoritati’ in diverse domenii, intai iti explica cum muncesc ei pt. binele tau (de parca nu ar primi salarii din bugete) si, daca cumva nu ii proslavesti si nu iei drept adevar absolut tot ce le iese lor din tastaturi, sau daca, pur si simplu consideri si alte surse de informare, nu doar geniala lor parere, iti arunca in fata toata frustrarea lor.
       Apropo, mai experimenteaza OMS pe africani? Sau ei doar inchid ochii? Nuu.. niciodata.. fake news.. Sputnik..
       • 0 (0 voturi)    
        AIci ai dreptate (Vineri, 6 martie 2020, 11:28)

        PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

        Tre' sa ne inchinam aluia d'a luat premiu la revista PIF in 77 c a rezolvat un SUDOKU.
        Toti navetistii de pe trenuri, tari in "REBUS" , ne explica matematica, economia, fizica si metafizica invocand inteligenta nativa si scoala vietii. Aia de si'au tocit coatele prin scoli si laboratoare s'niste prosti.
        Si uite asa gargarisind in neant ca geniile neintelese ajungeti condusi de Firea si Dancila. Nu'i pb. Oricat v'ar fi de rau Vulpita lui Capatos va indulceste viata.
        Noroc cu conspiratiile ca altfel s'ari fi ales praful de meciurile de table. Nu, nu stiu sa experiemnteze insa sunt sigur ca tu ai deja catvea locatii in minte, poze si inregistrari.
        Spor
   • 0 (0 voturi)    
    Bai Pitagora (Duminică, 8 martie 2020, 23:49)

    PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

    Sa stai pe langa celular ca o sa te sune Italienii sa le explici tu "modelul tau statistic" .

    Aaaa ups!! nu e LINIAR si e e EXPONENTIAL , omg ce cluster "fac" :). IT nu e China si iarna nu'i ca vara..

    In mai putin de 2 saptamani au toate unitatile de terapie intensiva pline. Adica de acum in colo orice caz grav care necesita intubarea cam....
    E da lasa ma ca nu'i problema. Avem noi savantii nostri gorjeni!!!
    • 0 (0 voturi)    
     Pentru o gripă banală n-ai ce căuta la spital (Luni, 9 martie 2020, 19:44)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

     nepriceputene, te duci la farmacie ca să iei un paracetamol și te închizi în casă câteva zile până când organismul omoară singur virusul și învață pe viitor să-l omoare înainte de a ajunge la celule.
     Iar covid - repet și pentru habarniști ca tine - este o gripă banală care omoară preponderent persoane pe care le curăță și cea mai proastă bacterie rătăcită.
     • 0 (0 voturi)    
      O dai la intors (Marţi, 10 martie 2020, 1:34)

      PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

      Asta'i altceva boss o intorci ca la Ploiesti. Umnplem spitalele aiurea si 112 si fara Coliva19.

      Impartirile alea cu a tzaspea zecimala erau embarassing. O tineai si tare ca alea's cifrele WHO...

      Acum ca sa priceapa si mintea la mata. Italia spunea ca are oficial 1800 de locuri la ATI si ca acum ar fi pline. insa numai 10% din imbolnaviri necesita spitalizare si eventual intubare. In plus ultimul eveniment care putea genera nr mare de raniti a fost acum cateva luni si ala a fost un cutremur. Asta inseamna ca au cam mintit cum am mintit si noi cu paturile de arsi. Collectiv 2
      • 0 (0 voturi)    
       1. Cifrele puse de mine sunt calculate (Marţi, 10 martie 2020, 7:38)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

       după procentele statisticilor OMS în privința mortalității din centrele de refugiați - cifrele sunt publice și pot fi lesne verificate de oricine, „boss”, spre deosebite de prostiile scrise de matale.

       2. Faptul că italienii sunt idioți și își umplu terapiile intensive cu pacienți care trebuie trimiși acasă în carantină ține de management și nu de gravitatea patogenului.

       Corolar la ceea ce am spus: pacienții la care a intervenit decesul, pentru că nu au primit tratamentul potrivit, nu înseamnă ca au murit din cauza covid și n-au ce căuta în statistici.
       • 0 (0 voturi)    
        Mai nene (Marţi, 10 martie 2020, 15:19)

        PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

        1. N'ai cum sa iei niste procente pe o zona limitata si sa le imparti la intrega populatie. Vb de un continent cu 1.5 miliarde de oameni (how convinient!).
        Imi pare rau asta nu'i matematica. Nici macar extrapolare. E regula de 3 simpla de clasa a 3a si nimic mai mult.

        2. N'au existat epidemii sau pandemii care sa loveasca taberele de refugiati din nordul africii si deci n'ai ce cifre sa arati pt ca nu exista. Spun eu insa, aia acolo n'au nici aspirina. Vai de mama lor

        3. Doctorii chinezi care au murit n'aveau nici 80 de ani si nici cancer stadiu 4. Vulnerabilitatea nu tine doar de varsta si morbiditatile pre-existente. De ex , e neconfirmat insa se analizeaza, se pare ca cei alergici reactioneaza mult mai brutal - sistemul imunitar se hiperactiveaza

        Concluzie am bagatelizat toata chestia si in loc sa luam masuri simple si stricte TOTI SIMULTAN ne punem in cap si sistemele sanitare si economiile.

        Una peste alta pe acest subiect in discutia cu mine e ca si cum ai juca box cu Tyson. Ai avut pur si simplu ghinion
        • 0 (0 voturi)    
         Bă cafengiule, fiecare cuvânt te face de cacao (Marţi, 10 martie 2020, 17:26)

         hsl [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

         1. China este o țară, nu un continent, șoferule.
         Statistica lucrează cu cifre și cifrele spun fix ceea ce am scris eu: la o populație de 1.5 mld (rotunjit), rata de infectare este puțin peste 0.005% iar rata de deces 3.88% (ceea ce face ca mortalitatea - sau rata de deces, raportată la întreaga populație - să fie ~0.0002%).
         Dacă tu știi altă matematică,sunt deschis să învăț lucruri noi.

         2. De ce limitezi discuția la taberele de refugiați din nordul Africii?
         Un studiu făcut de UNHCR ne spune că între 2009 și 2017 au fost 364 de epidemii la nivel global care au afectat peste 100 de tabere de refugiați. 90% din tabere au avut cel puțin o epidemie (50% având cel mult una).

         3. Sistemul imunitar poate fi afectat la orice vârstă; diferă doar incidența (procentul de persoane care ajung afectate).

         Dacă tu te crezi Tyson în discuția aceasta, eu sunt Holyfield (cu urechi de oțel și, de fiecare dată când vei încerca să mi le muști, te vei trezi cu dinți lipsă, nea portare).
         • 0 (0 voturi)    
          china e cat europa (Marţi, 10 martie 2020, 23:59)

          PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

          more or less. pt noi e echivalentul unui continent metaforic vorbind. scuze de subtilitate :).

          restul.. n ai tu treaba. esti pe langa.
          dc e sa ma iau dupa voi spuneti bye bye batranilor si bolnavilor grav. vor fi doar niste cifre intr-un excell. dc am gandi toti la fel ar fi vai de matusa voastra

          una alta in IT a trecut de 6%.. bravo tie si tuturor geniilor !!! O sa primiti nobelul pt medicina in 2020
          • 0 (0 voturi)    
           Chiar și așa, tot țară rămâne (Miercuri, 11 martie 2020, 17:57)

           hsl [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

           Italia se află în vârful epidemiei; numărul de cazuri noi de luni până marți a scăzut cu 50% așa că rămâne să vedem cum evoluează cifrele în următoarele zile.
           Fiecare caz are în spate o tragedie, însă 6% din 0.017% la nivel de statistică nu reprezintă nici măcar cifre în Excel, reprezintă marje de erori la rotunjire...
           • 0 (0 voturi)    
            Ete ca a venit si anuntul (Miercuri, 11 martie 2020, 19:32)

            PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

            Tarziu, mult prea tarziu.
            In rest n'am comment. Nu sh ce fumezi dar e de calitate.
            Eu recunosc ca mai fumez din cand in cand dar nu cred ca ma aprovizionez de unde trebuie.

            Ma intreb, dc la usa unui spital full, sa punem mesajul "Stai calm, totul e ok nu va speriati , in Excell ul nostru o sa apareti cu zeoruri si virgule". Sper sa nu ai apropiati care sa treaca pan' asa ceva

            Doamne da-mi rabdare , putere si tutun ca lui Leones! :) Over and out
            • 0 (0 voturi)    
             Dacă tu crezi că pe statistică o interesează (Miercuri, 11 martie 2020, 21:42)

             hsl [utilizator] i-a raspuns lui PuieMonta007

             de mine și de apropiații mei, înseamnă că nu poți fi nici măcar șofer la OMS...
 • +7 (13 voturi)    
  Ba da (Joi, 5 martie 2020, 12:46)

  tontu [utilizator]

  In situatii de criza drepturile individuale sunt restranse tocmai pentru a ne proteja. Regula asta functioneaza atat in democratie cat si in totalitarism. Desigur ca in acest context se pot face si abuzuri, dar o societate democratica are suficiente parghi pentru a putea restabili starea de normalitate.
 • +6 (8 voturi)    
  Dreptul la viață bate dreptul la liberă circulație (Joi, 5 martie 2020, 17:48)

  Nyk1 [utilizator]

  La fel și dreptul la o viață sănătoasă.

  Din Constituția României:

  ARTICOLUL 22
  (1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

  Virusul încalcă deci dreptul la integritate fizică și psihică a persoanei, potențial chiar și dreptul la viață.

  Cele privind libertatea și dreptul la liberă circulație sunt mai jos în listă, la Art.23 și Art.25, deci în situațiile în care acestea se bat cap în cap, primul dintre ele are prioritate maximă.

  Deci nu, apariția coronavirusului NU înseamnă că trebuie să lăsăm bătrânii și chiar pe unii cetățeni de vârstă medie cu probleme de sănătate cronice preexistente să moară, doar pentru că alții au chef de plimbări sau nu suportă să stea izolați în casă 14 zile (poate - Doamne ferește! - vor fi nevoiți să pună mâna pe o carte în timpul acela!)
  • -2 (4 voturi)    
   Pardon, dreptul la un mediu septic nu iti este (Joi, 5 martie 2020, 22:22)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   garantat. De fapt orice "privilegiu" pe care-l interpretati ca "drept" se face prin diminuarea libertatilor celorlalti.
 • -1 (7 voturi)    
  Ce tot spui? (Joi, 5 martie 2020, 21:10)

  jcjc [utilizator]

  "Nu se știe dacă este unul natural sau dacă cineva l-a scăpat dintr-un laborator."

  Ba se știe foarte bine că este unul natural. Faza bu laboratorul ține numai dacă te uiți prea mult la Fox News sau te-a spălat pe creier Breitbart.

  Ce afirmație iresponsabilă.
 • +3 (3 voturi)    
  SA INSTAURAM DICTATURA DE DRAGUL SALVARII (Joi, 5 martie 2020, 22:21)

  xolv [utilizator]

  Auzim asta la orice "revolutie": 1789, 1848, 1917, 1960's, 1989, 2011.
 • 0 (0 voturi)    
  cea mai perversa (Vineri, 6 martie 2020, 10:35)

  hanu [utilizator]

  isterie de masa din istoria recenta a omenirii. Vor urma si altele sunt sigur! Am luat-o toti pe ulei.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by