<-- Dosare Juridice - PeliPartners -->

Dosare Juridice - PUG

Criza spațiilor verzi din București

de Laura Elena Radu, Marius Chelaru     STOICA & Asociatii


Laura Elena Radu, Marius Chelaru
Foto: STOICA & Asociatii
Calitatea aerului este un subiect de actualitate în București, în contextul în care Comisia Europeană a lansat în urmă cu câțiva ani procedura de infringement împotriva României, din cauza poluării cu particule fine (praf, PM 10), cauzate și de insuficiența spațiilor verzi.

În același timp însă, lupta împotriva insuficienței spațiilor verzi a dat naștere unei alte crize: cea a proprietarilor de terenuri încadrate în zona spațiilor verzi, care se găsesc în imposibilitatea de a-și exercita dreptul de proprietate garantat de Constituție și de CEDO.

Ab initio menționăm că discuția poartă doar asupra terenurilor situate în intravilanul Municipiului București, având destinația de curți-construcții, fără a atinge problematica terenurilor forestiere sau a parcurilor naturale.

Astfel, problema pe care ne-am propus să o analizăm își are originile în anul 2000, când a fost aprobat Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului București, cu o valabilitate de 10 ani. Atunci, o serie de terenuri aflate în proprietatea privată a unor particulari au fost incluse în zona spațiilor verzi, fie pentru că elaboratorii PUG nu cunoșteau că aceste terenuri se aflau în proprietatea privată a unor particulari, fie pentru că respectivele terenuri erau pur și simplu acoperite cu vegetație la acel moment.

La acea epocă, încadrarea terenurilor în zona spațiilor verzi putea fi modificată în anumite condiții, prin aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce s-a și întâmplat în cazuri punctuale.

Însă în anul 2007, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2007, sub sancțiunea nulității absolute, s-a stabilit că este interzisă schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor, indiferent de regimul juridic al acestora.

Șapte ani mai târziu, prin Legea nr. 135/2014, s-a prevăzut că terenurile în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, înscrise în Cartea funciară ca fiind în categoria curţi - construcții, nu pot fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere, conform legislaţiei în domeniu, cu o justă și prealabilă despăgubire.

Prin urmare, la nivelul anului 2007, aveam terenuri ce se aflau în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice incluse în zona spațiilor verzi, destinație care nu mai putea fi modificată (spre exemplu prin PUZ), sub sancțiunea nulității absolute. Soluția firească ar fi fost ca, la expirarea PUG-ului adoptat în anul 2000, noul PUG să țină cont de aceste schimbări legislative și să încadreze în zona spațiilor verzi doar acele terenuri aflate în proprietatea statului sau a unităților administrative teritoriale.

Spunem că această soluție ar fi fost firească deoarece încadrarea unui teren în zona spatiilor verzi suprimă, practic, exercitarea dreptului de folosință, întrucât proprietarul nu își poate exercita dreptul legitim de a construi, fiind astfel împiedicat să utilizeze terenul. În mod alternativ, statul sau unitatea administrativ teritorială ar fi putut să exproprieze terenurile încadrate în zona spațiilor verzi pentru a le menține această destinație.

În fapt, nu s-a întâmplat nici una, nici alta, PUG-ul nu a fost niciodată reînnoit, ci doar prelungit succesiv în 2011, 2012 și 2015, fără vreo rezolvare pentru persoanele fizice sau juridice ale căror terenuri cu destinația de curți-construcții au fost, practic, menținute în zona spațiilor verzi.

În opinia noastră și a unei jurisprudențe conturate în acest sens, includerea și menținerea terenurilor proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice constituie o ingerință nejustificată în dreptul de folosință al proprietarilor acestor terenuri, care echivalează, practic, cu o expropriere de fapt, fără a fi asociată cu plata unei juste și prealabile despăgubiri.

În concluzie, insuficiența spațiilor verzi din București este o problemă reală care trebuie fără dubiu rezolvată, însă soluțiile nu pot veni cu încălcarea dreptului de proprietate privată al particularilor, un drept fundamental într-un stat de drept, de o valoarea egală cu dreptul cetățenilor la un mediu sănătos.

În concret, menținerea și creșterea spațiilor verzi ar trebui să se realizeze pe terenurile proprietatea statului și/sau a Municipiului București, nu sacrificând proprietarii particulari.


Un articol semnat de Laura Elena Radu, Senior Partner (lradu@stoica-asociatii.ro) și Marius Chelaru, Managing Associate (mchelaru@stoica-asociatii.ro), STOICA & Asociații.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3782 vizualizari

 • -6 (12 voturi)    
  Criza? (Joi, 20 februarie 2020, 9:26)

  Lok [utilizator]

  Bucurestiul este chiar inverzit daca il compari cu orase din Asia.
  • +3 (3 voturi)    
   ... (Joi, 20 februarie 2020, 20:13)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   @Lok, care Asia, aia unde acum locuitorii sunt tinuti cu armata in casa de teama epidemiei?
 • 0 (8 voturi)    
  Votati PSD, Votati PNL (Joi, 20 februarie 2020, 9:45)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Miticii au ce au votat. Ori Firea, ori cameleonul politic PNL, vor face din Bucuresti o Capitala Rosie si mai toxica.
 • +4 (6 voturi)    
  De mizeria de pe străzi nu spuneți? (Joi, 20 februarie 2020, 10:03)

  asavreau [utilizator]

  Vă este teamă că se supără Firea pe voi?În București este poluare cu particule de praf,în primul rând pentru-că nu ser spală străzile,mașinile care ies din șantier nu sunt spălate pe roți și nu au prelate de protecție a încărcăturii.În al doilea rând pentru-că traficul prost organizat face să stai un timp până la de 4 ori mai mare cu motorul pornit pentru a parcurge aceiași distanță.În al treilea rând nu sunt parcări-se pot face sub actualele spații verzi și sub o porțiune a străzilor existente,eliberând trotuarele și bulevardele care vor putea să fie igienizate.Și să nu mai fie Firea primar general și în general să nu mai fie de la PSD primari,pentru-că nu le place curățenia.Civilizația celor de la PSD le repugnă,nu respectă nici legi date de ei.
 • +8 (10 voturi)    
  spatiile verzi (Joi, 20 februarie 2020, 10:31)

  Holodan [utilizator]

  In opinia mea, este suficient sa se respecte cu strictete obligativitatea de a pastra pe fiecare parcela construibila o suprafata de 20% spatiu verde pe teren natural si 10% spatiu verde pe o infrastructura construita.
  Din pacate nu se respecta!
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Joi, 20 februarie 2020, 20:16)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Holodan

   @Holodan, cei 20% spatiu verde / proprietate sunt total insuficienti in lipsa parcurilor si padurilor urbane. Celor care cred, de exemplu, ca New York inseamna doar Manhattan le aduc aminte ca, facand abstractie de Central Park, peste jumatate din orasul ala e de fapt o mare de bloculete si case aflate practic intr-o padure. Gen https://www.brickunderground.com/sites/default/files/styles/blog_primary_image/public/blog/images/iStock-956563018.jpg
 • +8 (8 voturi)    
  Dreptate, justitie oarba? (Joi, 20 februarie 2020, 11:59)

  john-doe [utilizator]

  O sa traim sufocati de masini si aer poluat, fericiti ca am mai construit un bloc, cu dreptatea voastra in mana. Parca retraim vremurile in care oamenii cu "simtul dreptatii" dezbateau sexul ingerilor cand turcii zguduiau portile cetatii!
 • +5 (5 voturi)    
  ion Mihalache 148 D loc de joaca - bloc 5 etaje (Joi, 20 februarie 2020, 13:26)

  Cosmin Albastroiu [anonim]

  cunoasteti proiectul de la Ion Mihalache 148 d ? acolo s-a facut PUZ pt un teren pe care e un loc de joaca pt copii si s-a aprobat bloc de 5 etaje. Pentru ca era trecut acel teren ca curti constructii. Nu se stiu cum. Sa vedem daca primaria expropiaza sau mai pierdem un loc de joaca- spatiu verde in favoarea rechinilor imobiliari. Va vad tineri, voi o sa va bucurati de aerul din Bucuresti
  • 0 (0 voturi)    
   Să se bucure. Din plin. (Vineri, 21 februarie 2020, 9:46)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Cosmin Albastroiu

   Și copii lor la fel. Începând cu un astm mititel.
 • +7 (7 voturi)    
  Cat timp citim articolul asta (Joi, 20 februarie 2020, 13:43)

  Frankie [utilizator]

  Cat timp citim articolul asta, dispar cel putin 1.000 mp de spatiu verde in Bucuresti
 • +5 (5 voturi)    
  Totul e pe bani. Chiar si viata. (Joi, 20 februarie 2020, 17:01)

  Soro [utilizator]

  Bucurestiul, ca si alte orase din Romania, se indreapta cu pasi repezi spre a deveni niste aglomerari intre lux si Ghetou. Adica evolutia nu e spre marirea nivelului de trai a locuitorilor existenti ci castigarea cator mai multi bani chiar si in detrimentul lor. Nu mai ramane nimic natural. Desi Bucurestiul e inconjurat de campie nu e nici un plan de sistematizare intentionat ca orice sa poata fi vandut. Orice spatiu verde se poate sterge cu buretele de pe harta. Acest burete se cheama "studiu de oportunitate". bineinteles ca de el profita oportunistii, cum ii spune si numele.
 • +5 (5 voturi)    
  Aroganta (Joi, 20 februarie 2020, 17:23)

  Cetateanu [utilizator]

  Astia doi mici sunt "rude" cu Stoica Valerica? Pai mai puisorior, cine o fi facut politichie "la inalt", inclusiv pe laministerul de (in)justitie, nivel p'aci? Disparitia spatiilor verzi trecute din proprietatea orasului in proprietatea proprietarilor, de nici unde, s-a facut cu interventia masiva a "justitiei" si nu numai. Deci drepturili etc. pe care le sustineti voi nu sunt decat AROGANTE. Ia de vedeti prin PUGul vechi cate din spatii sunt trecute ca saptii verzi si azi sunt in "proprietate". Sa va fac un desen acum?
 • +4 (4 voturi)    
  daca s-a retrocedat... (Joi, 20 februarie 2020, 19:59)

  GabiAlex [utilizator]

  Daca un primar corupt a retrocedat spatiu verde, nu inseamna ca trebuie sa punem botul la smecherii care l-au obtinut si urla ca incalcam constitutia pentru ca nu sunt lasati sa faca blocuri p+20 acolo. Spatiile din oras nu trebuiau retrocedate, dar acum, daca au fost, trebuie cumparate, expropriate la pretul corect si folosite pentru nevoile celor multi.

  Problema este ca exproprieri de genul asta se fac doar in sectorul 1, zona de luc ( parcul bordei ) si nu il cel mai locuit cartier ( "nu sunt bani" pentru rascumpararea celor 12 ha din parcul IOR ).
 • 0 (0 voturi)    
  Noaptea nu se pot deschide geamurile in Bucuresti! (Vineri, 21 februarie 2020, 9:12)

  mircea112 [utilizator]

  Noaptea in Bucuresti nu se pot deschide geamurile de fum, de miros intepator. Au loc arderi masive de gunoaie, si nimeni nu face nimic!

  Voati PSD/PNL/USR/UDMR/PMP/ALDE/PRO Romania toti o apa si un pamant, vor contracte pentru firme ale parintilor , pe principiu "Mama sunt eu", sau "Da sunt Baron, Baron Local".

  Niste infractori cu toti, niste tractoristi imbracati in costume!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by