<-- Dosare Juridice - PeliPartners -->

Dosare Juridice - Violența domestică

În umbra violenței. Indiferența societății și pericolul de lângă noi

de Catalina Dicu     STOICA & Asociatii


Catalina Dicu
Foto: STOICA & Asociatii
​​"Uneori oamenii află mai multe despre dragoste din examinarea resorturilor profunde şi intime ale violenţei" - Toni Morisson

Cazul directoarei Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, ucisă de soț acum câteva zile, chiar în incinta spitalului, readuce în discuție problema violenței domestice. Cazul femeii din Vaslui, ucisă de soţ la câteva zile după ce s-a întors acasă de la muncă din străinătate sau al agentului de poliție care şi-a împuşcat mortal soţia şi pe o colegă a acesteia într-un coafor din Bucureşti sunt alte exemple cutremurătoare ale violenței domestice.

Mii de femei continuă să fie victime ale violenței domestice, iar astfel de drame se petrec zilnic, cele mai multe în spatele ușilor și pereților tăcuți ai locuinței.

O anchetă efectuată la nivelul Uniunii Europene încă din anul 2014 atrăgea atenția cu privire la amploarea violenței în cadrul cuplului: la nivelul UE, dintre femeile care au sau au avut o relație cu un bărbat, 22 % au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale, iar 43% (două din cinci femei) au suferit o formă de violență psihologică exercitată fie de partenerul din prezent, fie de un partener anterior.

În România, dimensiunea violenței fizice în cuplu este și mai ridicată decât la nivelul UE și, în loc să scadă, crește de la an la an. Violența în cuplu nu are legătură nici cu nivelul de educație, nici cu alcoolismul și nici cu sărăcia. Dimpotrivă, sunt multe situații în care, deși nivelul de educație este ridicat, gradul de violență este la fel de mare.

În anul 2018, la un an după adoptarea ordinului de protecție provizoriu, în România, potrivit statisticilor, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde! Aproape 18.000 de femei au fost lovite, iar 48 au murit. Totalul infracțiunilor a crescut cu 2.200 de cazuri, comparativ cu 2017. Cea mai mare frecvență o au infracțiunile de loviri sau alte violențe. Numărul de victime femei a crescut în anul 2018 cu 2.038, în timp ce numărul de agresori adulți bărbați a crescut cu 1.981.

De fiecare dată ne cutremurăm, ne lamentăm, ne arătăm surprinderea – cum a fost posibil așa ceva?! Dincolo de aceste statistici sumbre și reci rămâne întrebarea: ce facem? Ce fac autoritățile, mai ales că în multe astfel de situații a rezultat că existau plângeri formulate de victime împotriva agresorilor? Ce face societatea pentru diminuarea acestui fenomen? Indiferența noastră este un aliat al agresorilor!

În baza Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, instanța poate emite un ordin de protecție a persoanei a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei. Prin ordinul de protecţie, se pot dispune cu caracter provizoriu una sau mai multe măsuri - obligaţii sau interdicţii, inclusiv la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă și suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască.

Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului. Ordinul de protecție este executoriu, iar executarea se face fără somație și fără trecerea unui termen.

Prin Legea nr. 174/2018 s-a prevăzut posibilitatea emiterii unui ordin de protecţie provizoriu de către poliţiştii care constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică. Acest ordin de protecție provizoriu se emite pentru o perioadă de 5 zile și poate conține una sau mai multe măsuri de protecţie, printre altele evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună sau obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă.

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie, în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului. Imediat după confirmare, procurorul înaintează ordinul de protecţie provizoriu, însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie. În acest caz, durata iniţială pentru care a fost dispus ordinul de protecție se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Din păcate, așa cum am menționat, nici introducerea ordinului de protecție provizoriu nu a determinat în primul an de la aplicare, reducerea cazurilor de violență în cuplu. În continuare, numeroase victime ale agresiunilor nu recurg la aceste proceduri, unele pentru că manifestă neîncredere în autorități și consideră că singura soluție de supraviețuire este să îndure. Ajung să se învinovățească, să considere că ele sunt de vină și că nu există nici o speranță. Alte victime pur și simplu nu își pot părăsi călăul, susținându-l inclusiv în fața autorităților - celebrul sindrom Stockholm!

De fiecare dată când în urma unui astfel de conflict domestic o femeie moare, violența în familie ajunge pe agenda publică o perioadă de timp, pentru ca treptat să se așterne uitarea. În felul acesta încet, dar sigur violența de cuplu a devenit un fenomen social.

Adoptarea acestor dispoziții legale în acest domeniu era necesară, dar nu este suficientă. Este nevoie de mult mai mult!


Un articol semnat de Cătălina DICU, Senior Partner (cdicu@stoica-asociatii.ro), STOICA & Asociații
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5156 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  Femeia (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:20)

  adevaratul [utilizator]

  Mai merita din cand in cand cate o palma, doua , nu strica niciodata sa-si aduca aminte care e ierarhia in casa.
  • +4 (10 voturi)    
   Vai de capul tău (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:53)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui adevaratul

   Ai zis-o în dulcele stil românesc, „a la” familia tradițională.
   • 0 (2 voturi)    
    Las' ca nici cu autoarea (Luni, 20 ianuarie 2020, 8:03)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    articolului nu mi-e rusine: "Violența în cuplu nu are legătură nici cu nivelul de educație".
    Despre ce nivel de educatie vorbiti dna Dicu, daca lipseste baza?
    Tatal meu niciodata nu a lovit-o pe mama. Eram 4 frati si discutii mai aprinse au mai avut loc intre ei, dar tatal meu (care era o adevarata forta a naturii) nu a atins-o nici macar cu un deget pe mama. Eu dupa 40 de ani de casnicie la fel nu mi-am lovit niciodata sotia. Nici nu as concepe sa fac asta.
    Cea m buna educatie pt un copil este exemplul personal al parintelui. Este primul model pe care il intalneste in viata. Ulterior scoala, profesorii si ceilalti educatori trebuie sa incerce sa corecteze (in limita posibilitatilor si timpului care-l au) tarele educationale ale copiilor respectivi.
    Am intalnit de-a lungul anilor (cred ca majoritatea am intalnit) parinti care isi educau copiii sa fie violenti "ca asa e mai bine pt el". Vedem intre politicienii nostri "la varf" (ex. Badalau, Teodorovici...etc) cum isi ameninta cu violenta fizica ceilalti colegi spre... amuzamentul presei!
    • 0 (2 voturi)    
     Un moment (Luni, 20 ianuarie 2020, 8:29)

     war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     Violența în cuplu chiar nu depinde de nivelul educației... școlare.
  • +1 (5 voturi)    
   Primitivule (Vineri, 17 ianuarie 2020, 14:14)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui adevaratul

   Să nu te reproduci.
  • 0 (4 voturi)    
   Fugi bre, (Vineri, 17 ianuarie 2020, 15:36)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui adevaratul

   Vezi ca ti-au mancat pasarile porumbul! Sa nu te duci la puscarie din greseala, sa te intrebi ca prostul ce ti se-ntampla, cu palmele alea ale tale...:))
  • 0 (2 voturi)    
   Duhhh, n-ai tacut (Duminică, 19 ianuarie 2020, 22:36)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui adevaratul

   Si acum te stie toata lumea!!!
 • -1 (1 vot)    
  pentru creativi (Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:05)

  over9003 [utilizator]

  https://xkcd.com/415/


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by